Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia."— Előadás másolata:

1 1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Budapest, 2012. január 27.

2 2 Európa 2020 célkitűzései Az öt kiemelt uniós célkitűzés a következő: A 20–64 évesek körében legalább 75%-ra kell emelni a foglalkoztatás szintjét. Az uniós GDP 3 %-át kutatásra és fejlesztésre kell fordítani. Teljesíteni kell a „20/20/20” éghajlat-változási/energiaügyi célkitűzéseket. Az iskolából kimaradók arányát 10% alá kell csökkenteni, és el kell érni, hogy az ifjabb generáció legalább 40% ‑ a rendelkezzen felsőoktatási oklevéllel. 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

3 3 7 új kiemelt kezdeményezés Intelligens növekedés Innovatív Unió – a kutatás-fejlesztési és az innovációs politikát a főbb kihívásokra kell koncentrálni; Mozgásban az ifjúság – a diákok és a fiatal szakemberek mobilitásának ösztönzése; Európai digitális menetrend - 2013 ‑ ra minden európai számára elérhetővé kell tenni a nagysebességű internetet; Fenntartható növekedés 4.Erőforrás-hatékony Európa – támogatni kell az elmozdulást az erőforrás- hatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé; 5.Környezetbarát iparpolitika – az Unió háttériparát segíteni kell abban, hogy a válságot követő világban is versenyképes legyen Inkluzív növekedés 6.Új készségek és munkahelyek menetrendje – meg kell teremteni a munkaerőpiac modernizálásának feltételeit 7.Szegénység elleni európai platform – biztosítani kell a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót azáltal, hogy segítjük a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élőket

4 4 A gazdasági kormányzás megerősítése 2010 tavaszán számos Bizottsági kommunikáció megfogalmazta a kormányzás megerősítésének igényét. Ez a Gazdasági Kormányzás Munkacsoport felállításához vezetett (Herman van Rompuy) –Költségvetési fegyelem –Makro-gazdasági egyensúlytalanságokkal szembeni védekezés A Bizottság 2010 szeptemberében javasolta a „hatos csomagot”, melynek pillérei: –A Stabilitási és Növekedési Paktum erőteljesebb alkalmazása; –Új elem: a makro-gazdasági egyensúlytalanságok monitoringja; –Korábbi, erősebb és automatikus szankciók. A „hatos csomag”-ot 2011 szeptemberében került elfogadásra és 2011. december 13-án lépett életbe. Bizottsági javaslatok a 136. cikkhez 2011. november 23-án, a stabilitási kötvényekről szóló Zöld Könyv megjelenésével együtt „Költségvetési paktum” - 2011. december 9.

5 5 Európai Szemeszter: a fő lépések Iránymutatás az EU és Euro-zóna tagállamoknak Ország-specifikus felülvizsgálat Miniszterek Tanácsa Európai Bizottság Európai Parlament Európai Spring EU summit JanuaryMarchApril February MayJuneJuly Autumn: Decisions at national level Debate & orientations Endorsement of guidance Finalisation & adoption of guidance Tagállamok Annual Growth Survey Policy guidance including possible recommendations Debate & orientations Euró Europ Tanács Tavaszi Európai Tanács ülés JanuaryMarchApril February MayJuneJulyJanuárMárciusÁprilis Február MájusJúniusJúlius A Nemzeti Reform Programok és a Stabilitási és Konvergencia Programok elfogadása Az ősz során nemzeti szintű döntések Vita és orientáció A javaslatok jóváhagyása A javaslatok véglegesítése, elfogadása Éves Növekedési Jelentés Politikai javaslatok és ajánlások Vita és orientáció

6 6 Magas szintre emelkedett a munkanélküliség Munkanélküliségi ráták 2011-ben (%-ban, 2011. őszi előrejelzések) %

7 7 2011 (második negyedév)2008 (második negyedév) % * A 12 hónapnál hosszabb ideje munkanélküli személyek aránya A hosszú távú munkanélküliségi ráták alakulása* 2008 és 2011 között EL

8 8 A fiatalok különösen érintettek % A munkahellyel nem rendelkező és oktatásban vagy szakképzésben sem részesülő fiatalok aránya a 20–34 éves korcsoport %-ában 20102008

9 9 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések