Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok Összeállította: Ködöböcz Ferenc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok Összeállította: Ködöböcz Ferenc."— Előadás másolata:

1 A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok Összeállította: Ködöböcz Ferenc

2 A tudományban a Nobel-díj a kiemelkedő teljesítmények legismertebb kitüntetése. A díj névadója.Alfred Nobel 1833-ban született Stockholmban, és 1896- ban hunyt el San Remoban. A híres tudós a robbanóanyagok felfedezésével, a tudomány ipari alkalmazásával szerzett vagyonából nemes célú alapítványt hozott létre. Nobel Alfred végrendeletével egyszerre állított emlékművet önmagának és tett szolgálatot az emberiségnek. Nemzeti különbségre való tekintet nélkül a legkülönbözőbb területeken kívánta jutalmazni a legkiválóbbakat a természettudományos alapkutatástól egy békés társadalom felépítéséig. Ezek között figyelemre méltó azon személyek köre, akik lazább, vagy egészen szoros szálakkal, de egyaránt magyar származásúnak (is) tekinthetők. Ezen tudósok a tudomány nemzetköziségét példázva több országban alkottak, több nemzet büszke teljesítményükre

3 Alfred Nobel végrendelete

4 A fizikai és kémiai díj érmének hátlapja Az élettani és orvosi díj érmének hátlapja Az irodalmi díj érmének hátlapja Az emlékérem

5 A Nobel-békedíj A közgazdasági Nobel-díj

6 A fizikai és kémiai díj Az élettani és orvosi díj Az irodalmi díj A béke díj A közgazdasági díj

7 Lénárd Fülöp (1862-1947) Az első magyarországi születésű tudós, aki elnyerte a Nobel- díjat. Ő az 1905. évi fizikai Nobel-díj kitüntetettje „a katódsugarakkal kapcsolatos munkásságáért”. Fő kutatási területe a foszforeszcencia jelenség és kutatása. Ő állította fel az első atommodellt. A Magyar Tudományos Akadémia 1897- ben levelező, 1907-ben tiszteletbeli tagjává választotta.

8 Magyar származása kétségtelen, apja vándorolt ki Rohoncról Bécsbe, ma is élnek rokonai Magyarországon. Az 1914. évi fiziológiai vagy orvostudományi Nobel- díjjal tüntették ki „Az egyensúly- szerv élettanával és kórtanával kapcsolatos munkáiért„ Bárány Róbert (1876-1936)

9 Magyar származású vegyész Az 1925. évi kémiai Nobel-díj kitüntetettje „a kolloid oldatok heterogén természetének magyarázatáért és a kutatásai közben alkalmazott módszerekért, amelyek a modern kolloid- kémiában alapvető jelentőségűek”. Zsigmondi Richárd (1865-1929)

10 Az 1937. évi fiziológiai, vagy orvosi Nobel-díj kitüntetettje „a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezésekért, különösen a C- vitamin, valamint a fumársav- katalízis vonatkozásában”. Az első és eddig egyetlen személy, aki Magyarországról utazott a Nobel-díjat átvenni. Az aranyérmet Magyarországon a Nemzeti Múzeumban őrzik. Szent-Györgyi Albert (1893-1986)

11 Az 1943. évi kémiai Nobel- díjjal 1944-ben tüntették ki „a kémiai folyamatok kutatása során az izotópok indikátorként való alkalmazásáért”. Ő fedezte fel a 72-es elemet, a hafniumot. Hevesy György József (1885-1966)

12 Az 1961. évi fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj kitüntetettje „a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért”. Ő készített először a belső fülhöz valóban hasonlóan működő eszközt. Békésy György (1899-1972)

13 Wigner Jenő (1902-1995) Az 1963. évi fizikai Nobel díjat Maria Goeppert-Mayer-rel és Hans David Jansen–nel megosztva kapta „az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért, kivált az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért”. Meghatározó jelentôségû volt a szerepe az atombomba kifejlesztésében. Ugyanakkor Wigner Jenő kimagasló szerepet játszott az atomenergia békés és biztonságos felhasználásában.

14 Gábor Dénes (1900-1979) Az információelmélet egyik úttörője. A holográfia elvét 1947- ben ismerte fel. Az 1971. évi fizikai Nobel-díj kitüntetettje „a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséhez való hozzájárulásáért”. A lézerelv felfedezése után a holográfiai eljárás előtt új és sokoldalú lehetőség nyílt meg. Az eredmény: háromdimenziós, térhatású kép.

15 Polányi János (1929- ) Az 1986. évi kémiai Nobel-díjat Dudley R. Herschbach-hal és Yuan Tseh Lee-vel megosztva kapta „az elemi kémiai folyamatok dinamikája terén végzett kutatásokért”

16 Elie Wiesel (1928- ) Az 1986. évi Nobel-békedíj kitüntetettje. Középiskoláit magánúton végezte, de Debrecenben is vizsgázott. Először Párizsban telepedett le, 1963 óta amerikai állampolgár.

17 Oláh György (1927- ) A modern szerves kémia terén az ő munkái döntötték meg a szén négy vegyértékűségének dogmáját, és új utakat nyitott a szénhidrogének előállítására. Ezek során kiemelkedő az ólommentes benzin. Az 1994. évi kémiai Nobel díj kitüntetettje „a karbonkation kémiához való hozzájárulásáért”.

18 Harsányi János (1920- ) Az 1994. évi közgazdasági Nobel- díjat John Nash-sel és Reinhard Selten-nel megosztva kapta „a nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúly analízis terén végzett úttörő munkásságáért”. Harsányi azt mutatta ki, hogyan lehet hiányos információk birtokában elemezni társadalmi játékokat.

19 Kertész Imre (1929- ) Kertész Imre magyar író kapta 2002-ben az irodalmi Nobel-díjat a „Sorstalanság” című könyvéért. Első alkalommal ítélték magyar szerzőnek a legrangosabb irodalmi díjat.

20 Szülei a történelmi Magyarország területén születtek, egymás közt magyar anyanyelvükön beszéltek. Milton Friedman Czeizel Endrének írt levelében ezt meg is erősítette: "Szüleimet mindig magyarnak tartottam." Az apa 1878-ban Beregszászon látta meg a napvilágot., A Nobel- díjas tudós édesanyja Beregszászon született. Családi neve Landau volt. A fogyasztói analízis, pénzügy-történet és -elmélet terén elért eredményeiért, valamint a stabilizációs politika komplex voltának megmutatásáért 1976-ban Nobel-díjat kapott. Milton Friedman 1912-2006

21 Carleton Daniel Gajdusek (1923- ) 1923. szeptember 9-én született családja yonkersi házában. Szlovák nemzetiségű apja egy Nyitra megyei faluból, magyar nemzetiségű szülei Debrecenből indultak el és Yonkersben telepedtek le. 1976-ban kapott orvosi/élettani Nobel- díjat

22 Lénárd Fülöp Bárány Róbert Zsigmondi Richárd Szent-Györgyi Albert Hevesy György József Békésy György Wigner Jenő Daniel Gajdusek Milton Friedman Harsányi János Oláh György Elie Wiesel Polányi János Gábor Dénes Kertész Imre


Letölteni ppt "A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok Összeállította: Ködöböcz Ferenc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések