Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium"— Előadás másolata:

1 Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium

2 1. Alapítása Amikor Buda 1541-es bevételekor Török Bálint a szultán fogságába esett, a királyi Magyarország semmit sem tett a kiszabadításáért Fia, Török János mint Debrecen földesura, hogy megbosszulja apját, keresztülvitte Debrecenben a reformációt A római katolikus egyház 1552-ben megszűnt a városban; a ferences rendű iskola a város kezébe került és protestáns iskolává lett. A wittenbergi iskola törvényei nyomán hozták meg saját iskolai törvényeiket. 1588-ban kezdődött az iskolai tanulókról az anyakönyv, az első évben 51 új tanulót jegyeztek be.

3 2. Megpróbáltatások 1630-ban egy székely kapitány alapítványt tett az iskola javára, annak átvételére a három ünnepen (karácsony, stb.) tanuló ifjak menjenek ki hozzá - a diákok ünnepi igehirdetésre kiküldetése - a legatio - itt veszi kezdetét A török visszaszorítása és az Erdélyi Fejedelemség meggyengülése után, 1700 körül a Habsburgok üldözni kezdték a protestánsokat Megszüntették a sárospataki és a pápai kollégiumot, csak a debreceni maradt meg Az iskola így is sokat szenvedett – Strassaldo kassai német főkapitány Debrecent 1675-ben, 17 napi ott tanyázása alatt pusztította, a lelkészlakokat és iskolákat feldúlta

4 3. Külföldi támogatók II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején a labanc seregek a várost kirabolták, a könyvtárt, a nyomdát, városi levéltárt feldúlták, 300 szerző művét elégették. 1752-ben betiltották a református lelkészek és tanárok városi pénztárból fizetését A reformátusok kérőlevéllel fordultak a svájci, holland és angol hitrokonokhoz. Thomas Harring canterburyi érsek az összes anglikán püspököt, oxfordi és cambridgei egyetemi hatóságot mozgalomba hozta, s oly alapot gyűjtöttek, melyből évente 39 font sterling folyt a kollégiumhoz.

5 4. Épület és könyvtár Az 1668-ban épített kollégiumi épület 1802-ben leégett. Az új, mai épület 1816-ban készült el A könyvtár jelenleg Magyarország legnagyobb egyházi jellegű könyvgyűjteménye: dokumentuma között 35 000 kéziratot és 30 kódexet őriz. Bibliagyűjteményében 250 féle nyelven található meg a Szentírás. Köteteinek egy részét külföldi egyetemet járt diákok hozták haza, hogy ezzel gyarapítsák alma materük gyűjteményét.

6 5. Híres diákjai A 19. század nagy nemzedékeiből itt tanult Kazinczy, Csokonai, Kölcsey és Arany Modern szerzőink közül a kollégium diákja volt Ady Endre, Móricz Zsigmond és Szabó Lőrinc is Csokonai tanított is az iskolában, de elküldték részben politikai okokból, részben tanári szokásai miatt Mégis ünnepélyesen akarták eltemetni, a síremlékre Kazinczy is javaslatot tett: „Árkádiában éltem én is” Debrecen megsértődött, mert birkalegelőként értelmezte Árkádiát („Árkádia-pör”)

7 Milyen eseményeknek köszönhette születését a debreceni kollégium?

8 Melyik európai intézményt tekintették mintának Debrecenben?

9 Mit jelentett a legatio?

10 Milyen külföldi támogatók segítették a kollégiumot az üldöztetések idején?

11 Kik voltak a leghíresebb 19. századi tanulók?

12 Kik léptek a nyomdokaikba a 20. században?


Letölteni ppt "Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések