Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök1 KÖSZÖNTÖM A XVIII. FŐENERGETIKUSI SZEMINÁRIUM RÉSZTVEVŐIT Mottó: Az energetikus egy kihaló félben lévő,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök1 KÖSZÖNTÖM A XVIII. FŐENERGETIKUSI SZEMINÁRIUM RÉSZTVEVŐIT Mottó: Az energetikus egy kihaló félben lévő,"— Előadás másolata:

1 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök1 KÖSZÖNTÖM A XVIII. FŐENERGETIKUSI SZEMINÁRIUM RÉSZTVEVŐIT Mottó: Az energetikus egy kihaló félben lévő, veszélyeztetett faj!

2 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök2 Az energetikus képzés jelentősége Szabó György eurómérnök * * a szerző a Dunagáz Zrt. alapítója, nyugalmazott vezérigazgató, a Helianthus-Familia Kft. szakértője az MKIK által delegált szakértő, az Etikai Bizottság alelnöke

3 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök3 Fogalmak Nézzük meg az alapfogalmakat: - Mi az energia: A fizikai jelenségek megjelenési formáinak átalakulása. (Rankine 1853) - Az energetikus fogalma: Az energetikus az energiatermeléssel, - logisztikájával, -fogyasztással és annak hasznosításával kapcsolatos szervezőmunka ellátásával, valamint az energia biztonságos és gazdaságos felhasználásával, ellenőrzésével megbízott felelős személy.

4 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök4 Az „energia” fogalmat megtartva nézzük meg, hogy az állami OKJ-ből (Országos Képzési Jegyzék) milyen képzések származtathatók le: Környezetvédelmi technikus Energetikai környezetvédő Betölthető munkakör: fém és energiaipari környezetvédő, Energetikai mérnök asszisztens Betölthető munkakör: Egyéb technikus Energetikai operátor Betölthető munkakör: Atomerőművi gépkezelő Energetikus (energiagazdálkodó) Létesítmény energetikus Megújuló energiaforrás energetikus Betölthető munkakör: Energiagazdálkodó Energiatermelő és hasznosító technikus Fluidum technikus Gázipari technikus Megújuló energiaforrás technikus Mélyfúró technikus Betölthető munkakör: Ásványbányászati technikus Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés szerelő: Energiahasznosító berendezés szerelő Betölthető munkakör: Vezeték és csőhálózat szerelő Építő és anyagmozgató gépkezelője Energia átalakító berendezés kezelője Betölthető munkakör: Nehéz földmunkagép kezelő

5 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök5 Új kihívások, aktuális igények: Energia logisztika Hatékony energia hasznosítás Fenntartható fejlődés, energia optimálás Új típusú energetikus, humán erőforrás

6 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök6 Az új típusú energetikus legfontosabb szakmai igénye: „hogy őket ez a tudás alkalmassá tegye az energiatudatos társadalmi gondolkozásra, a fenntartható környezetkímélő fejlődés képviseletére !”

7 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök7 Az energiapiac legfontosabb szereplői Kereskedő Energia bróker Fogyasztó Rendszerüzemeltető Ügyfélszolgálati dolgozó Önkormányzati energetikus Vállalkozási energetikus Érdekképviseleti szervek Elosztói engedélyes és informatikus Az új kihívásoknak pedig csak az új ismeretek birtokában lehet megfelelni.

8 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök8 Vajon értjük-e egymás nyelvét, vajon felkészültek-e az energiapiacon a partnerek a közös kommunikációra? Lássunk néhány konkrét példát: 1.) Egy energia takarékossági beruházásnál már a tervezés időpontjában megvonták az energia megtakarítás költségét az érintett közintézménytől, függetlenül a környezeti és politikai káros tényezőktől. Ezek után persze jogos, hogy a közintézmények félnek pályázni energia megtakarításra! 2.) A hozzá nem értés nem zavarja az ügyintézést. Egy sikeres tárgyalási folyamat közepén az ügyintézők elrettentek a rájuk zúduló szakmai kérdésektől. (mint pl. milyenek az energia hasznosítási jellemzők, éves fogyasztás, lekötött teljesítmény, stb.) Ezek már túl bonyolult kérdések voltak számukra, inkább elálltak a „megtakarítás lehetőségétől”! 3.) Hiányos nyilvántartás, és gondatlan számla ellenőrzés ugyancsak akadálya lehet az energia optimálásnak, mert az feltárja a „demokrácia” és az ügyintézés hiányosságait.

9 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök9 Az önkormányzati energetikus humánerőforrás igénye! Tudás szintek elvárásai: Energetikai fogalmak, energia hasznosítás fizikai folyamatának elemei. Az önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó „energetikusi” feladatok jogi háttere. Vezetékes energiaellátó rendszerek. Helyettesíthető energiák, alternatív energiaforrások. Környezetbarát, környezetkímélő energiatermelő és energia-hasznosító eljárások. Környezetbarát közmű karbantartási technológiák. Energia hozzáférés a szabadpiacon. Kereskedő választás, szerződés minták. Gyakorlati ismeretek.

10 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök10 Falra hányt borsó?

11 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök11 Van-e kiút, van-e megoldás? Igen! Több lehetséges megoldás is van! 1.) Vissza kell állítani az energetikai szakma becsületét. Legyen elvárás, hogy egy meghatározott energiamennyiség felhasználása fölött szakképzett energetikus alkalmazása kötelező, akár közintézményről, akár vállalkozásról van szó! 2.) Át kell gondolni, és aktualizálni kell az energetikusi képzés oktatási és számonkérési rendszerét. 3.) A szakmát szakemberekre kell bízni! 4.) Az energetikai szakképzést az alapfokú képzéstől kezdve a középfokú képzésen keresztül a felsőfokú képzésig újra kell gondolni. 5.) A legfontosabb pedig az energiatudatos gondolkodás társadalmasítása lenne!

12 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök12 Vadászati tilalom az energetikusokra!

13 2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök13 Köszönöm szíves figyelmüket Helianthus-Familia Kft.


Letölteni ppt "2011 február 24. Visegrád Szabó György eurómérnök1 KÖSZÖNTÖM A XVIII. FŐENERGETIKUSI SZEMINÁRIUM RÉSZTVEVŐIT Mottó: Az energetikus egy kihaló félben lévő,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések