Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:"— Előadás másolata:

1 Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség: rsz@mailbox.hu

2 Projekt Az összes olyan állományt projektnek nevezzük, amely szükséges az alkalmazás létrehozásához. (futtatható EXE állomány) Amikor lefordítjuk a projektet, létrejön a szintén a projekthez tartozó futtatható állomány.

3 A projekt osztályai TApplication: létrehozás, futtatás, leállítás metódusai. TApplicationEvens: alkalmazásnak szóló üzenetekért felel. TScreen: képernyő kezelése. TMouse: kapcsolat az egérrel.

4 Alkalmazás ablak Típusai:  Fejlesztett: űrlap típus  Futás közben megjelenő: ablak Ablak létrehozása a CreateForm metódussal történik. Az objektum tulajdonságait az Object Inspector-ban állítható be.

5 Vezérlők Standard Additional Win32 System InterBase Internet Stb.

6 Standard vezérlők Button(Vezérlő gomb) CheckBox(Jelölő négyzet) RadioButton(Választókapcsoló) GroupBox RadioGroup(Választócsoport)

7 Vezérlő gomb Megnyomásával egy részfeladat aktiválódik. (OnClick esemény) A gomb nevét a Caption (tulajdonság) vezérlővel A gomb elhelyezkedését a Left, Top vezérlővel. A gomb méreteit a Width, Height vezérlővel állíthatom.

8 CheckBox Olyan gomb, ami megtartja a beállított állapotát. Két vagy három állapota lehet (True, False, ha bekapcsolt akkor Grayed is) A jelölőnégyzet állapotát a TCheckBoxState tulajdonság rögzíti.

9 CheckBox A tulajdonságot nem szükséges beállítani, mert automatikusan megtörténik. OnClick- re átállítódik. Alignment: a szöveg elhelyezkedését szabályozza. (jobbra, balra)

10 RadioButton Checked: true=bekapcsolt Checked: false=kikapcsolt

11 RadioButton Alignment: szöveg igazítása jobbra, balra

12 Csoportos választógombok GroupBox RadioGroup

13 GroupBox A választógombok mindegyike külön eseménykezelővel rendelkezik.

14 RadioGroup1 A RadioGroup egy csoportként kezeli a választókapcsolókat.

15 RadioGroup2 Items tulajdonság: beállítható vele a választókapcsolók száma, neve. Items tulajdonság Eredmény

16 RadioGroup3 Columns: ha a választókapcsolókat több oszlopba szeretném tördelni akkor a columns tul.-t 2-re állítom.

17 RadioGroup4 ItemIndex: ha alapbeállításként nincs bejelölve egy választókapcsoló sem akkor az értéke=-1 Ha be van jelölve induláskor az első akkor:0

18 Standard szövegmegjelenítők Label (címke) Editbox (Szövegszerkesztő mező) Memo (többsoros szerkesztő)

19 Címke Általában a vezérlő eszközök feliratának megjelenésére szolgál. A beállítási lehetőségei ezért, általában tulajdonság típusúak. Name, left, top, width, height, visible (láthatóság), color(háttérszín), font(betűtípus)

20 Címke1 Alignment: címke szövegének igazítása. Autosize: címke méretét a szöveghez igazítja. Layout: címke szövegének függőleges igazítása. Caption: címke tartalma. FocusControl: címke összekapcsolása egy vezérlővel. WordWrap: több soros szöveg engedélyezése.

21 Címke2 Címke szöveg vízszintesen és függőlegesen is középre igazított!

22 Edit Egysoros szövegszerkesztési feladatok, adatok beolvasása, kijelzése szolgál. Az Edit mezőnek nincs felirata. Az Edit mező minden adatot szövegként kezel!!! (string típus).

23 Edit vezérlő tulajdonsága BorderStyle: keret tulajdonság beállítása CharCase: szöveg megjelenési tulajdonsága. MaxLenght: beírt szöveg maximális hossza. SelLenght: kiválasztott karakterek számát tárolja el.

24 Edit vezérlő metódusai Clear: törli a szövegmezőt. ClearSelection: a kijelölt szövegrészt törli, ha nincs kijelölve, akkor nem töröl. CopyToClipBoard: vágólapra másol text formátumban. CutToClipBoard: másol és törli a vágólapon található szöveget. PasteFromClipBoard: vágólapról másol a szövegmezőbe. SelectAll: futási időben kijelöli a teljes szöveget.

25 Edit vezérlő Az Edit szerkesztőnek nincs felirata!!

26 Memo (többsoros szövegszerkesztő) Text tulajdonságban tárolja a szöveget, de az Edit-től eltérően több sort is tud kezelni. A Lines tulajdonsággal megadható a sorok száma is. Használható a ScrollBar, ami görgetősávot jelenít meg a szövegszerkesztőben.

27 Memo vezérlők SaveToFile: Memo szövegének állományba másolása. LoadToFile: Memoba olvas be szöveget állományból.

28 Memo vezérlő Ez egy Memo szövegszerkesztő ami négy sort jelenít meg.

29 Feladat Készítsd el a következő ablakot!


Letölteni ppt "Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések