Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, mert ők megelégíttettnek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, mert ők megelégíttettnek."— Előadás másolata:

1 Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, mert ők megelégíttettnek.

2 A szelídség fontossága Platón: (Kr. e 427-347) „Arra kérem az állam bölcs férfiait, hogy legyenek szelídek”

3 Ki a szelíd? 1.Aki nem harap 2.Akivel azt csinálhatnak, amit akarnak 3.Kenyérre kenhető 4.Taposható, kihasználható

4 Mit (kit) értett Jézus „szelíd” alatt? A szelídség bibliai meghatározása: Az a szelíd, aki szüntelenül, folyamatosan egy nála hatalmasabb, és őt meghatározó „törvény” ellenőrzése alatt áll. Ez a felsőbb törvény = ISTEN

5 Ki a szelíd? Az, aki tisztában van a maga valódi helyével, szerepével, fontosságával ebben a világban, mind az emberekkel, mind pedig az Istennel való viszonyában – és életét ennek a szerep és helyfelismerésnek a tiszteletben tartása mellett éli le...

6 Szelídség vagy alázatosság? Jézus mindkettőről szól.... A kettő együtt jár..... „Tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok.....” És nyugodalmat találtok a lelketeknek”

7 Mit jelent szelídnek lenni? A szelídségbe belefér: Alázat Áldozatkész Megértés Odafigyelés – tapintatosság - türelem Szeretet – gyengédség - figyelmesség Határozottság Erő, hatalom – Jézus úgy beszélt, mint akinek hatalma van.....

8 Helyes sorrend Az ember: 1.Mi lesz velem? – Én, én és megint én.. 2.Mi lesz a körülöttem levőkkel? 3.Esetleg a végén - mit akar Isten? Jézus sorrendje (a szelídség sorrendje) 1.Mit akar Ő, az Atya Isten? 2.Mi lesz azokkal, akikhez őt az Atya küldte? 3.Mi lesz vele?

9 A szelídség eredete Megállapítás: A szelídség nem velünk született tulajdonság. Természet szerint testi emberek vagyunk és nincs bennünk az Isten lelkének szelídsége.

10 Mit mond a Biblia? „Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet.” (Kolossé 3, 12) Következtetés: Ha magunkra kell öltsük, azt jelenti, hogy nincs rajtunk Nélküle - mezítelenek vagyunk! Nélküle fegyvertelenek vagyunk! Nélküle örök vesztesek vagyunk!

11 A szelídség: fegyver Illyés Gyula: Szörnyű fegyver Minden ütésed, átkod Hiába ellenem. Szörnyű a fegyverem: A végén megbocsátok.

12 A szelídség: fegyver Fritz Bade – osztrák tudós írja: „Sok választása nincs az embernek, vagy új szívhez és értelemhez jut...vagy elpusztítja önmagát. Vagy a szelídek öröklik a földet, vagy nem lesz örökség. Az erősek szelídsége ez: boldogok, mert lőhetnének, de nem lőnek. Ölhetnének, de nem ölnek. Bánthatnának, de nem bántanak. Szörnyű fegyverük van: megbocsátanak.

13 Öröklik a földet...????? Mit jelent ez az ígéret? ENGEDELMESNEK – MINDENT ENGEDETLENNEK - SEMMIT

14 Mit jelent ez az ígéret? Ábrahám esetében valóban földet. Mózes esetében feleséget Dávid esetében királyságot Máté esetében tanítványságot A mi esetünkben MINDENT

15 Következtetés – tanulság Jobb ma engedelmesnek lenni (szelídnek lenni), mint holnap áldozatnak...

16 Ne feledd el...! Szelídségeddel: Lehet, hogy nem tudod megváltoztatni a az egész világot, de lehet, hogy meg tudod változtatni a világot egy valaki számára, aki téged látva felismeri: hogy boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet.

17 Boldogok akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot... DE MELYIK IGAZSÁGOT?

18 IGAZSÁGOK A saját igazam A nemzet igazsága A törvény igazsága Szociális igazság vagy igazságtalanság In vino veritas – borban az igazság A pénz igazsága és még sorolhatnánk.....

19 Leginkább elfogadott igazság A TÖRVÉNY = I G A Z S Á G (I) G A Z S Á G

20 Akkor mi az igazság? Van-e abszolut igazság? Ha van, akkor honnan származik?

21 Hol van hát az igazság? Megállapítás: Valamely igazság mindíg bántani fogja egy másik csoport igazságérzetét. Következtetés: Az igazság a földi, emberi viszonyok között lehetetlen.

22 Akkor tulajdonképpen mit keresünk? ISTEN IGAZSÁGÁT Jézus nem emberi igazságok utáni vágyakozásról beszél, hanem Isten igazságának megismeréséről.

23 Isten igazságos? Akkor miért engedi, hogy legyenek Tragédiák Háborúk Igazságtalanságok Elnyomás Éhezés és szomjúhozás...és a többi....

24 Hogyan tegyem? Magunktól nem tudjuk Egyre éhesebek leszünk Megtanuljuk Istentől, hogyan.... Boldogok vagytok, ha éhezitek és szomjuhozzátok Isten igazságának megismerését...

25 Mit mond Jézus? Boldogok az éhezők és szomjúhozók NEM A JÓLLAKOTTAK Mert ők megelégíttentek

26 Mit jelent éhezni? Tudjuk-e mit jelent éhezni? peinóntesz Lukács ev. -ban: Agonidzomaj = agonizálni

27 Mit jelent megelégíttetni? Megismerést Tisztaságot Helyes helyzetmegítélési képességet Felelősségvállalás életünkért Isten előtt Szabadságot „Az igazság szabadokká tesz titeket” Az élő Istent az életünkben

28 Életünk...

29 Szánj időt a tanulásra Lelki szegénység, sírás, szelídség, éhezés és szomjazás – nem megy egyből ADJ IDŐT MAGADNAK TÖLTS IDŐT ISTENNEL Éhezel és ne elégíttettél még meg? Még nem vagy eléggé éhes....! Vagy nem arra éhezel, amire szükséged van....!

30 Szeretettel várunk jövő héten is Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják


Letölteni ppt "Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, mert ők megelégíttettnek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések