Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük."— Előadás másolata:

1 A szoftver

2 A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.

3 Felosztásuk: 1.Operációs rendszerek 2.Rendszerprogramok 3.Alkalmazások (felhasználói programok)

4 1.Az operációs rendszer Az op.rsz.a szg.működését biztosító programokból álló programrendszer. Nélküle még a legjobb minőségű hardveres elemek is csak használhatatlan vasdarabok.

5 Az operációs rendszerek csoportosítása Több szempont szerint történhet: I. A memóriában egyidejűleg tárolható programok száma szerint. Lehet: –Egyfeladatos (mono-programming): ugyanabban az időben a memóriában csak egy programot tárol és csak azt az egyet hajtja végre. –Többfeladatos (multi-programming): lehetővé teszi több programnak a központi tárban való egyidejű elhelyezését, melyekből ugyanabban a pillanatban csak egy lehet aktív.

6 II.Az egyidejűleg kiszolgált felhasználók száma szerint: –Egyfelhasználós(singleuser): a számítógépet csak egy felhasználó használhatja. –Többfelhasználós (multiuser): egy időben akár többszáz felhasználót is kiszolgál.

7 III.Az utasítás megadásának módja alapján: –Utasítás típusú (szöveges) op.rsz.: ezeknél a szg.bekapcsolásakor meghatározott jelsorozat jelenik meg a képernyőn, amit készenléti jelnek (prompt) nevezünk.-pl. Linux,UNIX, DOS (ma már a Windows egy alkalmazása) –Grafikus operációs rendszer: ezeknél az utasítást általában úgy kell megadni, hogy a nyílmutatóval kiválasztunk egy képet (ikont) vagy szöveget. Pl. Windows.

8 IV.Az eltérő architektúrájú számítógépre való átvitel alapján: –Átvihető (portable) op.rsz.: kis változtatással az eltérő architektúrájú számítógépeknél is használhatók. –Nem átvihető (proprietary) op.rsz.: csak a meghatározott számítógépmodell használhatja.

9 Legismertebb operációs rendszerek: MS Windows (95,98, ME,2000, NT, XP, Vista) (A Microsoft Windows a Microsoft Corporation többfeladatos, grafikus felhasználói felületek, és azzal rendelkező operációs rendszerek, valamint bizonyos mobiltechnológiák családja. A "Windows" szó és logó a Microsoft cég védjegye. ) UNIX(A UNIX (más írásmóddal Unix) egy 1969-ben kifejleszett operációs rendszer, amelyet az AT&T munkatársai dolgoztak ki a Bell Laboratories-ben. Mostanra a Unix-szerű rendszerek széttagozódtak, sokszínűvé váltak. ) GNU/Linux ( A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. ) MAC OS ( A Mac OS az Apple Macintosh számítógépek hagyományos operációs rendszere. ), MAC OS X ( A Mac OS X az Apple Computer 2001- ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere. )

10 2. Rendszerprogramok A szg.felhasználásához az op.rsz.-en kívül szükség van más programokra is. Ezek a rendszerprogramok: –FordítóprogramokFordítóprogramok –Meghajtók (driverek)Meghajtók (driverek) –Különböző felhasználói programokKülönböző felhasználói programok

11 Fordítóprogramok Az első szg.-ekre gépi nyelven írták a programokat(0,1). Az ilyen programok megírása fárasztó volt, sok hibával járt. Ezért alkottak egy szimbolikus jeleket használó programozási nyelvet. Elkészült egy program, mely ezeket a jeleket gépi kódra cserélte, vagyis a kódot a gépi nyelvre fordította. Ennek a fordítóprogramnak a neve: assembler lett. A szg.-ek eltérő felépítése miatt minden gépre külön nyelvet kellett alkotni. A programírás megkönnyítése érdekében, és hogy egy-egy programot eltérő felépítésű számítógépeken is futtatni lehessen, a szakemberek külön programnyelveket dolgoztak ki.Az ilyen programok szinte teljesen függetlenek voltak a gép felépítésétől. Általában az angol nyelvhez hasonló utasításokat tartalmaznak (magas szintű programozási nyelvek). Ezek az ún.forrásprogramok.

12 ForrásprogramFordítóprogramGépi kód

13 Meghajtók (driverek) A periferiális egységek és egyéb berendezések működését biztosító programok. Két feltételt kell kielégíteni, hogy bármilyen eszközt (nyomtató, szkenner, rajzológép stb.) a szg.-hez csatlakoztassunk: –1. elektromos csatlakozás (több módon történhet: soros, párhuzamos vagy USB porton keresztül vagy illesztenünk kell az eszköz kártyáját valamelyik aljzatra) –2. fel kell telepíteni a megfelelő meghajtót (drivert), hogy a szg.-re kapcsolt eszköz működni tudjon. Ezt általában az eszköz vásárlásakor CD-n kapjuk.

14 Felhasználói rendszerprogramok Ezek a programok a gyakran előforduló műveleteket (lemezmásolás, tömörítés) segítik. Lehetnek az operációs rendszer kiegészítései.

15 3.Alkalmazások Ezek a programok képezik a szoftverek harmadik kategóriáját. Ide taroznak a következő programok: –Szövegszerkesztő pr.-ok (Microsoft Word, Notepad, Wordpad) –Táblázatkezelő pr.-ok (Microsoft Excel) –Rajzoló pr.-ok (Paint, Corel Draw, Photoshop) –Adatbázis-kezelő pr.-ok (Microsoft Access) –Képfeldolgozó pr.-ok (Corel Photo Paint) –Animációs pr.-ok –Zenei anyagok komponálására és foldolgozására szolgáló pr.-ok –Tudományos és műszaki számítások –Játékprogramok –Stb.


Letölteni ppt "A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések