Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Figyelem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Figyelem."— Előadás másolata:

1 Figyelem

2 Figyelem Aminek segítségével a beérkező szenzoros információ és az emlékezetben tárolt információ sokaságából korlázott mennyiséget dolgozunk fel aktívan Lehet tudatos vagy nem tudatos. Lehetővé teszi, hogy a korlátozott kognitív erőforrásainkat hatékonyan használjuk.

3 Négy típus Jeldetekció: az inger megjelenésének detektálása (pl. kutya az autó előtt) találat, téves riasztás, kihagyás, helyes elutasítás Keresés: tárgy megkeresése disztraktorok között (fülebevaló a fűben) Megkülönböztető jegyek? Minden jegy? Szelektív figyelem: bizonyos ingerek kiválasztása, mások figyelmen kívül hagyása (pl. bulin) Megosztott figyelem: az erőforrások megosztása a feladatok között

4 A figyelem két megközelítése
Az üvegnyak probléma: szelektálás A kapacitás probléma: megosztás

5 Demonstráció Hallgassunk meg egyszerre két történetet

6 Üvegnyak elméletek

7 Broadbent Filter Modellje (1958)
Dichotóm hallgatás 3 pár számjegyet játszanak le egyszerrea bal és jobb fülbe páronként Előhívási sorrend: először az egyik fülbe lejátszott három szám, aztán a másik fülbe lejátszott három szám –65% helyes válasz Előhívási sorrend: először az első párt, aztán a második párt, aztán a harmadik párt - 20% helyes válasz De javult az eredménye, ha több idő telt el a párok lejátszása között

8 Broadbent eredményei (2. kísérlet)

9 A filter modell: időbe tellik a filter gátat átmozdítani
Szenzoros tár Másik fül Egyik fül filer korlátozott kapacitású perceptuális csatorna

10 Treisman attenuation modellje (1960)
A két fülbe különböző üzeneteket játszanak Shadowing feladat: az egyik üzenetet hangosan ismételni kell Néha összekeverjük a két csatornát: többnyire akkor, ha értelmet nyerünk vele Csatorna 1: I saw the girl song was wishing Csatorna 2: me that bird jumping in the street Kísérleti személy: I saw the girl jumping wishing

11 Shadowing

12 Treisman magyarázata A filter nem törli ki a nem-figyelt ingert, csak tompítja A szavak különböző fontosságúak: miIndig fontos: a nevünk, tűz, stb. (cocktail parti hatás) Az adott kontextusban fontos A fontosabb szavak könnyebben aktiválódnak (alacsonyabb az aktivációs küszöbük)

13 Treisman attenuation modellje

14 Kapacitás elméletek Azért van a filter, mert korlátozott kognitív erőforrás áll rendelkezésünkre

15 Kahneman 1973 A feladatok versenyeznek a figyelemért
Egyes feladatok sok kognitív munkát igényelnek, mások kevesebbet Megosztjuk az erőforrásainkat

16 Változás vakség. Felvillan egy kép

17 Mi változott?

18 Johnston & Heinz Multimode elmélet (1978)

19 Fő feladat és másodlagos feladat
A másodlagos feladathoz több idő kell, ha a főfeladat nehezebb fő feladat1: elektív hallgatás: szavak férfi és női hangon, csak a féri (vagy a női) hangon mondott szavakat kell ismételni fő feladat 2: szelektív hallgatás: városnevek és foglalkozások, csak az egyiket kell ismételni Másodlagos feladat: néha felvillan egy fény, erre reagálva meg kell nyomni egy gombot

20 A férfi/nő kondícióban gyorsabban reagáltak a fényre
Eredmények: A férfi/nő kondícióban gyorsabban reagáltak a fényre

21 Gyakorlás (Spelke, Hirst, & Neisser, 1976)
Kettős feladat: Történetek elvasása (+ megértést ellenőrző kérdések) Diktált szavak leírása (felismerés feladat) Heteken át naponta gyakoroltak Jelentős javulás a megértés feladatban is és a szófelismerés feladatban is.

22 Automatikus feldolgozás (Posner & Snyder 1975)
Elég gyakorlás után, a feladat minimális erőforrást igényel Az automatizmus lehetővé teszi, hogy rutin feladatokat megterhelés nélkül végezzünk, és hagy erőforrásokat más feladatokra De veszélyes lehet! Pl. autóvezetés Néha hátráltat (Stroop hatás)

23 Megosztott figyelem és modalitás (Navon & Gopher 1979)
Könnyebben megosztjuk a figyelmünket, ha a feladatok különböző modalitásúak (pl. zenahallgatás és írás)

24 Alkalmazások Közlekedésbiztonság

25 Kahneman, Ben-Ishai & Lotan 1973
Szelektív hallgatás tesz buszvezetőkkel Jelzőhang az egyik fülbe Egyszerre két számjegy a két fülbe Azt a számjegyet kell visszamondatni, ami a jelzőhang fülbe érkezett Az eredmények korreláltak a balesetgyakorisággal!

26 Strayer & Johnston 2001 Mozgó célpontot kell követni joystickkel miközben Rádiót hallgat Telefonál (telefont kézben fogva) Telefonál (hands free) Néha megjelenik egy piros fény a képernyőn. Erre reagálva meg kell nyomni egy gombot.

27 A piros fény kihagyása (telefon: hand-held vagy hands-free)

28 Reakcióidő


Letölteni ppt "Figyelem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések