Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Figyelem.  Aminek segítségével a beérkező szenzoros információ és az emlékezetben tárolt információ sokaságából korlázott mennyiséget dolgozunk fel aktívan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Figyelem.  Aminek segítségével a beérkező szenzoros információ és az emlékezetben tárolt információ sokaságából korlázott mennyiséget dolgozunk fel aktívan."— Előadás másolata:

1 Figyelem

2  Aminek segítségével a beérkező szenzoros információ és az emlékezetben tárolt információ sokaságából korlázott mennyiséget dolgozunk fel aktívan  Lehet tudatos vagy nem tudatos.  Lehetővé teszi, hogy a korlátozott kognitív erőforrásainkat hatékonyan használjuk.

3 Négy típus  Jeldetekció: az inger megjelenésének detektálása (pl. kutya az autó előtt)  találat, téves riasztás, kihagyás, helyes elutasítás  Keresés: tárgy megkeresése disztraktorok között (fülebevaló a fűben)  Megkülönböztető jegyek? Minden jegy?  Szelektív figyelem: bizonyos ingerek kiválasztása, mások figyelmen kívül hagyása (pl. bulin)  Megosztott figyelem: az erőforrások megosztása a feladatok között

4 A figyelem két megközelítése  Az üvegnyak probléma: szelektálás  A kapacitás probléma: megosztás

5 Demonstráció  Hallgassunk meg egyszerre két történetet

6 Üvegnyak elméletek

7 Broadbent Filter Modellje (1958)  Dichotóm hallgatás  3 pár számjegyet játszanak le egyszerrea bal és jobb fülbe páronként  Előhívási sorrend: először az egyik fülbe lejátszott három szám, aztán a másik fülbe lejátszott három szám –65% helyes válasz  Előhívási sorrend: először az első párt, aztán a második párt, aztán a harmadik párt - 20% helyes válasz  De javult az eredménye, ha több idő telt el a párok lejátszása között

8 Broadbent eredményei (2. kísérlet)

9 A filter modell: időbe tellik a filter gátat átmozdítani Egyik fül Másik fül Szenzoros tár filer korlátozott kapacitású perceptuális csatorna

10 Treisman attenuation modellje (1960)  A két fülbe különböző üzeneteket játszanak  Shadowing feladat: az egyik üzenetet hangosan ismételni kell Shadowing  Néha összekeverjük a két csatornát: többnyire akkor, ha értelmet nyerünk vele  Csatorna 1: I saw the girl song was wishing  Csatorna 2: me that bird jumping in the street  Kísérleti személy: I saw the girl jumping wishing

11 Shadowing

12 Treisman magyarázata  A filter nem törli ki a nem-figyelt ingert, csak tompítja  A szavak különböző fontosságúak: miIndig fontos: a nevünk, tűz, stb. (cocktail parti hatás)  Az adott kontextusban fontos  A fontosabb szavak könnyebben aktiválódnak (alacsonyabb az aktivációs küszöbük)

13 Treisman attenuation modellje

14 Azért van a filter, mert korlátozott kognitív erőforrás áll rendelkezésünkre Kapacitás elméletek

15 Kahneman 1973  A feladatok versenyeznek a figyelemért  Egyes feladatok sok kognitív munkát igényelnek, mások kevesebbet  Megosztjuk az erőforrásainkat

16 Változás vakség. Felvillan egy kép

17 Mi változott?

18 Johnston & Heinz Multimode elmélet (1978)

19  Fő feladat és másodlagos feladat  A másodlagos feladathoz több idő kell, ha a főfeladat nehezebb  fő feladat1: elektív hallgatás: szavak férfi és női hangon, csak a féri (vagy a női) hangon mondott szavakat kell ismételni  fő feladat 2: szelektív hallgatás: városnevek és foglalkozások, csak az egyiket kell ismételni  Másodlagos feladat: néha felvillan egy fény, erre reagálva meg kell nyomni egy gombot

20  Eredmények: A férfi/nő kondícióban gyorsabban reagáltak a fényre

21 Gyakorlás (Spelke, Hirst, & Neisser, 1976)  Kettős feladat:  Történetek elvasása (+ megértést ellenőrző kérdések)  Diktált szavak leírása (felismerés feladat)  Heteken át naponta gyakoroltak  Jelentős javulás a megértés feladatban is és a szófelismerés feladatban is.

22 Automatikus feldolgozás (Posner & Snyder 1975)  Elég gyakorlás után, a feladat minimális erőforrást igényel  Az automatizmus lehetővé teszi, hogy rutin feladatokat megterhelés nélkül végezzünk, és hagy erőforrásokat más feladatokra  De veszélyes lehet! Pl. autóvezetés  Néha hátráltat (Stroop hatás)

23 Megosztott figyelem és modalitás (Navon & Gopher 1979)  Könnyebben megosztjuk a figyelmünket, ha a feladatok különböző modalitásúak (pl. zenahallgatás és írás)

24 Közlekedésbiztonság Alkalmazások

25 Kahneman, Ben-Ishai & Lotan 1973  Szelektív hallgatás tesz buszvezetőkkel  Jelzőhang az egyik fülbe  Egyszerre két számjegy a két fülbe  Azt a számjegyet kell visszamondatni, ami a jelzőhang fülbe érkezett  Az eredmények korreláltak a balesetgyakorisággal!

26 Strayer & Johnston 2001  Mozgó célpontot kell követni joystickkel miközben  Rádiót hallgat  Telefonál (telefont kézben fogva)  Telefonál (hands free)  Néha megjelenik egy piros fény a képernyőn. Erre reagálva meg kell nyomni egy gombot.

27 A piros fény kihagyása (telefon: hand- held vagy hands-free)

28 Reakcióidő


Letölteni ppt "Figyelem.  Aminek segítségével a beérkező szenzoros információ és az emlékezetben tárolt információ sokaságából korlázott mennyiséget dolgozunk fel aktívan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések