Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szegény és éhező gyerekek. Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon. Az élelmiszerárak megugrása miatt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szegény és éhező gyerekek. Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon. Az élelmiszerárak megugrása miatt."— Előadás másolata:

1 Szegény és éhező gyerekek

2 Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon. Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon. Az éhezés közvetlen oka többnyire nem az élelem hiánya, hanem hogy az érintetteknek nincs pénzük megvásárolni azt. Az éhezés közvetlen oka többnyire nem az élelem hiánya, hanem hogy az érintetteknek nincs pénzük megvásárolni azt.

3 Naponta 18 ezer gyerek hal meg éhezés vagy vészes alultápláltság miatt!

4 850 millió ember félig éhezőnek minősül! Minden második ember szegénységben él. 1 milliárd ember ahhoz is szegény, hogy életben maradjon. Az abszolút szegénységben élők napi bevétele nem éri el az 1 dollárt. A mérsékelt szegények napi jövedelme eléri az 1 dollárt, de 2-re már nem futja.

5 Országok napi dollárjai egy főre vonatkoztatva Szomália: 0,5$ (125 Ft-ból élni meg naponta) Szomália: 0,5$ (125 Ft-ból élni meg naponta) India: 1$ (250 Ft) India: 1$ (250 Ft) Fülöp-szigetek: 2$ (500 Ft) Fülöp-szigetek: 2$ (500 Ft) Románia: 5$ (1250 Ft) Románia: 5$ (1250 Ft) Lengyelország: 8$ (2000 Ft) Lengyelország: 8$ (2000 Ft) Magyarország: 10$ (2500 Ft) Magyarország: 10$ (2500 Ft) Ausztria: 50$ (12500 Ft) Ausztria: 50$ (12500 Ft) Kanada: 60$ (15000 Ft) Kanada: 60$ (15000 Ft)

6 A Föld össznépességének növekedése miatt évente 5 millió fővel emelkedik az éhezők száma! A 850 félig éhező ember fele GYEREK!

7 Indiában: több mint 100 millió Indiában: több mint 100 millió Kínában: csaknem 40 millió Kínában: csaknem 40 millió Ázsia és Afrika többi országában: 100-100 millió Ázsia és Afrika többi országában: 100-100 millió Latin-Amerikában: 30 millió Latin-Amerikában: 30 millió ÉHEZŐ GYEREK ÉHEZŐ GYEREK

8 Az éhezők közül közel 200 millió 5 éven aluli gyermek!

9 Az utóbbi években az egy főre jutó élelmiszer mennyiség közel 20%-kal nőtt. Az utóbbi években az egy főre jutó élelmiszer mennyiség közel 20%-kal nőtt. A probléma a források elosztásában van. A probléma a források elosztásában van. Egy hazai iskolás 15(!) éhező gyerek napi adagját fogyasztja el egyedül!

10 MALAWI Az elmúlt évek legsúlyosabb éhínsége fenyegeti.  elégtelen esőzések, gyenge termés Az elmúlt évek legsúlyosabb éhínsége fenyegeti.  elégtelen esőzések, gyenge termés 4,2 millió ember (köztük 1 millió 5 évesnél fiatalabb és terhes nő) 34%-a nem jut hozzá a túléléshez szükséges minimális élelmiszerhez. 4,2 millió ember (köztük 1 millió 5 évesnél fiatalabb és terhes nő) 34%-a nem jut hozzá a túléléshez szükséges minimális élelmiszerhez. 5 évesnél fiatalabb gyerekek 22%-a alultáplált. 5 évesnél fiatalabb gyerekek 22%-a alultáplált. Súlyos gondot jelent az AIDS is. Súlyos gondot jelent az AIDS is. A lakosság 16,4%-a HIV fertőzött. A lakosság 16,4%-a HIV fertőzött. Halálesetek 70%-a köthető a vírushoz.  400 ezer gyerek ezért árvult el. Halálesetek 70%-a köthető a vírushoz.  400 ezer gyerek ezért árvult el.

11 Nthandire Talajjavító szerek nagyon drágák, sokan nem tudják megvenni, ezért földjeik nem terem.  kevés élelem Talajjavító szerek nagyon drágák, sokan nem tudják megvenni, ezért földjeik nem terem.  kevés élelem Akinek jut élelem, azt a malária, a tbc és az AIDS tizedeli. Akinek jut élelem, azt a malária, a tbc és az AIDS tizedeli. Családok mintegy háromnegyede szenved maláriában. Családok mintegy háromnegyede szenved maláriában. Évente legalább 1-3 millió gyerek a malária áldozata lesz! Évente legalább 1-3 millió gyerek a malária áldozata lesz! Minden 30 másodpercben meghal egy csecsemő! Nincs pénz védőhálóra. 50 ezer lakosára fejenként évi 70 dollár, azaz 350 ezer dollárért biztosítható lenne, hogy mindezek a szolgáltatások,s zükséges gyógyszerek költségei is, eljussanak a falu lakóihoz. A 33 milliós Kenya lakosságának kétharmada él hasonló körülmények között.

12

13 Zimbabwe Kétharmaddal nőtt idén a súlyos alultápláltságtól szenvedő gyerekek száma. Kétharmaddal nőtt idén a súlyos alultápláltságtól szenvedő gyerekek száma. Az emberek 50%-a szorul azonnali élelemsegélyre. Az emberek 50%-a szorul azonnali élelemsegélyre. Összeomlott az egészségügyi rendszer. Összeomlott az egészségügyi rendszer. KOLERAJÁRVÁNY VAN! KOLERAJÁRVÁNY VAN! A problémákért a ‘Nyugatot’ hibáztatják. A problémákért a ‘Nyugatot’ hibáztatják. Már több mint 1100 ember halt meg a kolerajárványban! Már több mint 1100 ember halt meg a kolerajárványban!

14

15 Kibera Egymillió ember zsúfolódik össze egyetlen négyzetmérföldnyi területen. Egymillió ember zsúfolódik össze egyetlen négyzetmérföldnyi területen. A lakosság 54%-a HIV pozitív. A lakosság 54%-a HIV pozitív. Nincs vezetékes víz, csatorna, villany. Nincs vezetékes víz, csatorna, villany. Nincsenek utak. Nincsenek utak. Az emberek tized magukkal 2-3 négyzetméteres kunyhókban tengődnek. Az emberek tized magukkal 2-3 négyzetméteres kunyhókban tengődnek. A földet szemét borítja, még gaz sem nő rajta. A földet szemét borítja, még gaz sem nő rajta.

16 Irak Több mint 1 millió éhező gyerek él itt, egynegyedük 5 éven aluli. Több mint 1 millió éhező gyerek él itt, egynegyedük 5 éven aluli. A háború katasztrofális következményekkel járhat. A háború katasztrofális következményekkel járhat. Rengeteg az alultáplált, beoltatlan, otthonát a háború miatt elhagyó gyerek. Rengeteg az alultáplált, beoltatlan, otthonát a háború miatt elhagyó gyerek. Kanyaró ellen beoltottak minden 5 éven aluli gyereket, de a 6-12 éveseket nem. Kanyaró ellen beoltottak minden 5 éven aluli gyereket, de a 6-12 éveseket nem.

17 Afganisztán Tavaly Afganisztánban volt a világon a negyedik legmagasabb a gyermekhalandósági ráta az 5 év alatti korosztályban. Tavaly Afganisztánban volt a világon a negyedik legmagasabb a gyermekhalandósági ráta az 5 év alatti korosztályban. A nők elnyomásban és nyomorban élnek. A nők elnyomásban és nyomorban élnek.

18 Etiópia 70 millió lakosát éhínség tizedeli, mert a pénzt a hatalom birtokosai fegyverkezésre költik. 70 millió lakosát éhínség tizedeli, mert a pénzt a hatalom birtokosai fegyverkezésre költik. Több millió embert fenyeget éhínséggel a szélsőséges időjárás és a rohamosan emelkedő élelmiszerárak. Több millió embert fenyeget éhínséggel a szélsőséges időjárás és a rohamosan emelkedő élelmiszerárak. 6 millió kiskorút fenyeget az éhínség, 60 ezret pedig a közvetlen éhhalál. 6 millió kiskorút fenyeget az éhínség, 60 ezret pedig a közvetlen éhhalál. Kukorica árának emelkedése 4 millió ember életét veszélyezteti. Kukorica árának emelkedése 4 millió ember életét veszélyezteti. Súlyos szociális és egészségügyi problémák. Súlyos szociális és egészségügyi problémák. 1,2 millió ember HIV- fertőzött. 1,2 millió ember HIV- fertőzött. 10 millió gyerek az utcán él. 10 millió gyerek az utcán él. Az emberek nagy része nem fér hozzá az orvosi ellátáshoz. Az emberek nagy része nem fér hozzá az orvosi ellátáshoz.

19

20 Gyermekmunka- a gyerekek kizsákmányolása Ma a világban legalább 100 millió gyerek végez kenyérkereső munkát. Ma a világban legalább 100 millió gyerek végez kenyérkereső munkát. Különböző arányokban vannak jelen a fiúk és a lányok. Különböző arányokban vannak jelen a fiúk és a lányok. Ún. látható szektorokban: Ún. látható szektorokban: Fiúk Fiúk Ún. láthatatlan szektorokban (háztartások): Ún. láthatatlan szektorokban (háztartások): Lányok Lányok 140 ezer 15 év alatti thaiföldi kislány prostituáltként kénytelen biztosítani családja megélhetését. 140 ezer 15 év alatti thaiföldi kislány prostituáltként kénytelen biztosítani családja megélhetését.

21 Utcagyerekek Kinshasaban 13 ezer gyerek él az utcán. Kinshasaban 13 ezer gyerek él az utcán. Családi kötelékkel egyáltalán nem,vagy csak részben rendelkeznek. Családi kötelékkel egyáltalán nem,vagy csak részben rendelkeznek. Kongóban nem védik a gyerekek jogait. Kongóban nem védik a gyerekek jogait. Többet közülük az egyre növekvő szegénység miatt küldenek el otthonról. Többet közülük az egyre növekvő szegénység miatt küldenek el otthonról. Indok: a gyerek boszorkány  ő lesz minden rossz bűnbakja Indok: a gyerek boszorkány  ő lesz minden rossz bűnbakja Testi bántalmazás, szeretet megvonás, gyerek iránti gyűlölet, molesztálás miatt elmenekülnek otthonról. Testi bántalmazás, szeretet megvonás, gyerek iránti gyűlölet, molesztálás miatt elmenekülnek otthonról. Maguk keresik meg a kenyerüket különböző munkákkal vagy koldulással. Maguk keresik meg a kenyerüket különböző munkákkal vagy koldulással. Napi keresetük 200Fc (kongói frank) = kb. 60 Ft.

22 Az oktatás jelenti a kiutat! -Ban Ki-moon

23 Milyennek kellene lenniük Nem szabad - például – büntető jogú atmoszférát megjeleníteniük. Nem szabad - például – büntető jogú atmoszférát megjeleníteniük. Igénybe kell venniük a gyerekek által egymásnak nyújtott és nyújtható segítséget is. Igénybe kell venniük a gyerekek által egymásnak nyújtott és nyújtható segítséget is. Alkalmazniuk kell a tanulói önértékelés formáit. Alkalmazniuk kell a tanulói önértékelés formáit. Választási lehetőségeket kell felkínálniuk a tanulóknak. Választási lehetőségeket kell felkínálniuk a tanulóknak. „Életközi” curriculum alapján kell dolgozniuk. „Életközi” curriculum alapján kell dolgozniuk. Nagy hangsúlyt kell helyezniük a gyerekek alkotókészségére. Nagy hangsúlyt kell helyezniük a gyerekek alkotókészségére. Oda kel figyelniük a szülőkkel való kapcsolattarás fontosságára. Oda kel figyelniük a szülőkkel való kapcsolattarás fontosságára.

24 Iskolák építése Ambo városa Ambo városa Matonge Matonge Ngamanzo Ngamanzo Othniel Othniel Kongó Kongó

25 Adományok Nourish the children programja. Nourish the children programja. UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása. UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása. ORTPER Szociális Központ: ORTPER Szociális Központ: - Kindhsban nappali fogadóközpont az utcagyerekeknek. - Kindhsban nappali fogadóközpont az utcagyerekeknek. - Alapvető élelmiszerek megvásárlásának támogatása. - Alapvető élelmiszerek megvásárlásának támogatása. Szaúd-Arábia 2000 tonna datolyát ajánlott fel a gyerekeknek. Szaúd-Arábia 2000 tonna datolyát ajánlott fel a gyerekeknek. Segélyszervezetek több ezer tonna élelmiszert szállítottak az Irakba. Segélyszervezetek több ezer tonna élelmiszert szállítottak az Irakba. - megjavították az elektromos vezetékeket -> helyre állt az ivóvíz ellátás. - megjavították az elektromos vezetékeket -> helyre állt az ivóvíz ellátás. - több ezer tonna elsősegély csomagot szállítottak az országba. - több ezer tonna elsősegély csomagot szállítottak az országba.

26 Mike Wells egy ugandai gyermek és egy misszionárius keze

27

28 Van egy álmom… Jobbá tenni a világot !!!

29 Szívek dobbannak millió ritmusban, A lüktető élet hangos zajában. Elnémult arcok, riadt tekintetek, Sírnak a Földön, éhező gyerekek. Nap hatalma a természetben rejlik, Áldott sugarai, életre hajlik. De könnyek folynak, esengő arcokon, Víz és élelem nélküli napokon. Egy szelet kenyér, éhesnek boldogság, Élelmet vár sok gyerek, szegény világ. Ébredő remények, a holnap arcán. Ember légy önzetlen, a szív fokán. Szomorú milliók, összetört testek, Könnyező szemű, elesett gyerekek. Várják a világ újjászületését. Amiben lesz élelem, áldott bőség. A jóllakottak birodalma, oly szép, Nekik az élet, varázslatos, tömény. Ám az éhezők otthona, a remény, Mindennap küzdelem, az életükért. Az árnyékok oldalán, halál a rém. Míg az élet szíve, egészség a fény. S éhező gyerekek, boldog arca, Mindennap enni, és az élet vágya. A küzdelmek, harcok, és sorsok baján, Tudjuk, látjuk, kegyetlen a valóság. Segíts ember, segíts világ, már Nekik! Hogy az életük, boldog és szép legyen.


Letölteni ppt "Szegény és éhező gyerekek. Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon. Az élelmiszerárak megugrása miatt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések