Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szegény és éhező gyerekek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szegény és éhező gyerekek"— Előadás másolata:

1 Szegény és éhező gyerekek

2 Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon.
Az éhezés közvetlen oka többnyire nem az élelem hiánya, hanem hogy az érintetteknek nincs pénzük megvásárolni azt.

3 Naponta 18 ezer gyerek hal meg éhezés vagy vészes alultápláltság miatt!

4 850 millió ember félig éhezőnek minősül!
Minden második ember szegénységben él. 1 milliárd ember ahhoz is szegény, hogy életben maradjon. Az abszolút szegénységben élők napi bevétele nem éri el az 1 dollárt. A mérsékelt szegények napi jövedelme eléri az 1 dollárt, de 2-re már nem futja.

5 Országok napi dollárjai egy főre vonatkoztatva
Szomália: 0,5$ (125 Ft-ból élni meg naponta) India: 1$ (250 Ft) Fülöp-szigetek: 2$ (500 Ft) Románia: 5$ (1250 Ft) Lengyelország: 8$ (2000 Ft) Magyarország: 10$ (2500 Ft) Ausztria: 50$ (12500 Ft) Kanada: 60$ (15000 Ft)

6 A Föld össznépességének növekedése miatt évente 5 millió fővel emelkedik az éhezők száma! A 850 félig éhező ember fele GYEREK!

7 Indiában: több mint 100 millió
Kínában: csaknem 40 millió Ázsia és Afrika többi országában: millió Latin-Amerikában: 30 millió ÉHEZŐ GYEREK

8 Az éhezők közül közel 200 millió 5 éven aluli gyermek!

9 A probléma a források elosztásában van.
Az utóbbi években az egy főre jutó élelmiszer mennyiség közel 20%-kal nőtt. A probléma a források elosztásában van. Egy hazai iskolás 15(!) éhező gyerek napi adagját fogyasztja el egyedül!

10 MALAWI Az elmúlt évek legsúlyosabb éhínsége fenyegeti.elégtelen esőzések, gyenge termés 4,2 millió ember (köztük 1 millió 5 évesnél fiatalabb és terhes nő) 34%-a nem jut hozzá a túléléshez szükséges minimális élelmiszerhez. 5 évesnél fiatalabb gyerekek 22%-a alultáplált. Súlyos gondot jelent az AIDS is. A lakosság 16,4%-a HIV fertőzött. Halálesetek 70%-a köthető a vírushoz. 400 ezer gyerek ezért árvult el.

11 Nthandire Talajjavító szerek nagyon drágák, sokan nem tudják megvenni, ezért földjeik nem terem.  kevés élelem Akinek jut élelem, azt a malária, a tbc és az AIDS tizedeli. Családok mintegy háromnegyede szenved maláriában. Évente legalább 1-3 millió gyerek a malária áldozata lesz! Minden 30 másodpercben meghal egy csecsemő! Nincs pénz védőhálóra. 50 ezer lakosára fejenként évi 70 dollár, azaz 350 ezer dollárért biztosítható lenne, hogy mindezek a szolgáltatások,s zükséges gyógyszerek költségei is, eljussanak a falu lakóihoz. A 33 milliós Kenya lakosságának kétharmada él hasonló körülmények között.

12

13 Zimbabwe Kétharmaddal nőtt idén a súlyos alultápláltságtól szenvedő gyerekek száma. Az emberek 50%-a szorul azonnali élelemsegélyre. Összeomlott az egészségügyi rendszer. KOLERAJÁRVÁNY VAN! A problémákért a ‘Nyugatot’ hibáztatják. Már több mint 1100 ember halt meg a kolerajárványban!

14

15 Kibera Egymillió ember zsúfolódik össze egyetlen négyzetmérföldnyi területen. A lakosság 54%-a HIV pozitív. Nincs vezetékes víz, csatorna, villany. Nincsenek utak. Az emberek tized magukkal 2-3 négyzetméteres kunyhókban tengődnek. A földet szemét borítja, még gaz sem nő rajta.

16 Irak Több mint 1 millió éhező gyerek él itt, egynegyedük 5 éven aluli.
A háború katasztrofális következményekkel járhat. Rengeteg az alultáplált, beoltatlan, otthonát a háború miatt elhagyó gyerek. Kanyaró ellen beoltottak minden 5 éven aluli gyereket, de a 6-12 éveseket nem.

17 Afganisztán Tavaly Afganisztánban volt a világon a negyedik legmagasabb a gyermekhalandósági ráta az 5 év alatti korosztályban. A nők elnyomásban és nyomorban élnek.

18 Etiópia 70 millió lakosát éhínség tizedeli, mert a pénzt a hatalom birtokosai fegyverkezésre költik. Több millió embert fenyeget éhínséggel a szélsőséges időjárás és a rohamosan emelkedő élelmiszerárak. 6 millió kiskorút fenyeget az éhínség, 60 ezret pedig a közvetlen éhhalál. Kukorica árának emelkedése 4 millió ember életét veszélyezteti. Súlyos szociális és egészségügyi problémák. 1,2 millió ember HIV- fertőzött. 10 millió gyerek az utcán él. Az emberek nagy része nem fér hozzá az orvosi ellátáshoz.

19

20 Gyermekmunka- a gyerekek kizsákmányolása
Ma a világban legalább 100 millió gyerek végez kenyérkereső munkát. Különböző arányokban vannak jelen a fiúk és a lányok. Ún. látható szektorokban: Fiúk Ún. láthatatlan szektorokban (háztartások): Lányok 140 ezer 15 év alatti thaiföldi kislány prostituáltként kénytelen biztosítani családja megélhetését.

21 Utcagyerekek Kinshasaban 13 ezer gyerek él az utcán.
Családi kötelékkel egyáltalán nem,vagy csak részben rendelkeznek. Kongóban nem védik a gyerekek jogait. Többet közülük az egyre növekvő szegénység miatt küldenek el otthonról. Indok: a gyerek boszorkány  ő lesz minden rossz bűnbakja Testi bántalmazás, szeretet megvonás, gyerek iránti gyűlölet, molesztálás miatt elmenekülnek otthonról. Maguk keresik meg a kenyerüket különböző munkákkal vagy koldulással. Napi keresetük 200Fc (kongói frank) = kb. 60 Ft.

22 Az oktatás jelenti a kiutat! -Ban Ki-moon

23 Milyennek kellene lenniük
Nem szabad - például – büntető jogú atmoszférát megjeleníteniük. Igénybe kell venniük a gyerekek által egymásnak nyújtott és nyújtható segítséget is. Alkalmazniuk kell a tanulói önértékelés formáit. Választási lehetőségeket kell felkínálniuk a tanulóknak. „Életközi” curriculum alapján kell dolgozniuk. Nagy hangsúlyt kell helyezniük a gyerekek alkotókészségére. Oda kel figyelniük a szülőkkel való kapcsolattarás fontosságára.

24 Iskolák építése Ambo városa Matonge Ngamanzo Othniel Kongó

25 Adományok Nourish the children programja.
UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása. ORTPER Szociális Központ: - Kindhsban nappali fogadóközpont az utcagyerekeknek. - Alapvető élelmiszerek megvásárlásának támogatása. Szaúd-Arábia 2000 tonna datolyát ajánlott fel a gyerekeknek. Segélyszervezetek több ezer tonna élelmiszert szállítottak az Irakba. - megjavították az elektromos vezetékeket -> helyre állt az ivóvíz ellátás. - több ezer tonna elsősegély csomagot szállítottak az országba.

26 Mike Wells egy ugandai gyermek és egy misszionárius keze

27

28 Van egy álmom… Jobbá tenni a világot !!!

29 Szívek dobbannak millió ritmusban, A lüktető élet hangos zajában
Szívek dobbannak millió ritmusban, A lüktető élet hangos zajában. Elnémult arcok, riadt tekintetek, Sírnak a Földön, éhező gyerekek. Nap hatalma a természetben rejlik, Áldott sugarai, életre hajlik. De könnyek folynak, esengő arcokon, Víz és élelem nélküli napokon. Egy szelet kenyér, éhesnek boldogság, Élelmet vár sok gyerek, szegény világ. Ébredő remények, a holnap arcán. Ember légy önzetlen, a szív fokán. Szomorú milliók, összetört testek, Könnyező szemű, elesett gyerekek. Várják a világ újjászületését. Amiben lesz élelem, áldott bőség. A jóllakottak birodalma, oly szép, Nekik az élet, varázslatos, tömény. Ám az éhezők otthona, a remény, Mindennap küzdelem, az életükért. Az árnyékok oldalán, halál a rém. Míg az élet szíve, egészség a fény. S éhező gyerekek, boldog arca, Mindennap enni, és az élet vágya. A küzdelmek, harcok, és sorsok baján, Tudjuk, látjuk, kegyetlen a valóság. Segíts ember, segíts világ, már Nekik! Hogy az életük, boldog és szép legyen.


Letölteni ppt "Szegény és éhező gyerekek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések