Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A portói bor Sámson Gergely 2008. 10. 21..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A portói bor Sámson Gergely 2008. 10. 21.."— Előadás másolata:

1 A portói bor Sámson Gergely

2 A Douro borvidék Az erősített portói desszertborok alapjait, és nem erősített, főleg vörös, szép borokat termelnek. A borvidék területét 1756-ban jelölték ki, a világon az elsők között. Elhelyezkedése: Portótól kb. 70 km-re keletre kezdődik, a Douro folyó völgyében terül el mintegy 60 km hosszan. Spanyolországban folytatódik ha-on termesztenek szőlőt.

3 A Douro borvidék Éghajlata: meleg mérsékelt. A hegyek akadályozzák az óceáni légtömegek bejutását. Kelet felé haladva a kontinentális hatások egyre jobban érvényesülnek. A nyár forró és száraz, a tél csapadékos, és előfordul az ország más részeihez képest rendkívüli hideg idő is. Termesztett fajták: kb. 80-féle, zömében kékszőlő. A legjelentősebbek: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz

4 A Douro borvidék Területi felosztás: Baixo Corgo, Cima Corgo, Douro Superior A bortermelés legfontosabb központjai: Régua és Pinhão. Az egyedülálló teraszos művelésnek köszönhetően a táj a Világörökség része.

5 Porto

6 A „Portói” A Douro völgyében megtermelt bort gályákon úsztatták le a folyó torkolatáig, majd Vila Nova de Gaia pincéiben érlelték. A XVII. század második felétől „Portói Bor” néven vált ismertté, mert Portó kikötőjéből indult az egész világot meghódító útjára. A „feltalálás”: nem tudni pontosan, de az egyik magyarázat szerint brit kereskedők öntöttek brandyt a Douro-i borba, hogy ne ecetesedjen meg. Azonban már a felfedezések korában is alkalmazták a tartósításnak ezt a módját.

7 Mitől különleges? Az erjedést megállítják 3-4 nappal a beindulása után (avinálják a mustot). Hozzáadnak kb. 77 %-os semleges borpárlatot. Az így kapott 18 és 22 % közötti alkoholtartalmú bor természetesen édes, mivel a mustban kierjedetlen cukor marad.

8 Alaptípusok Porto Branco: Aranysárga színű, fehérszőlőből készül. 20 ezer literes, vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban) érlelik, hogy gyümölcsösségét megőrizze. Az egyetlen portói bor, amelyet az édessége alapján kategorizálnak. Létezik seco (száraz), meio-seco (félszáraz vagy inkább félédes?) és doçe (édes). A száraz azonban a technológia miatt még mindig tartalmaz maradékcukrot (nálunk talán félszáraznak hívnák?). Porto Ruby: Rubinszínű bor, kékszőlőből. Szintén fából készült nagy tartályokban érlelik. Piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet illata, fiatalos jegyeket hordoz. Porto Tawny: Topázszínű. Ugyanabból a szőlőből készül, mint a Ruby, de 2-3 év után a nagy tartályokból átkerül 550 literes fahordókba. Az oxidáció miatt színe kifakul, ízében pedig felfedezhető a dió és a mandula. Kora előrehaladtával zamatai még jobban kiteljesednek (megjelnhet benne pl. csokoládé, kávé, méz).

9 Vannak nagyobbak is…

10 Különleges kategóriák
Az ún. „standard” portói bort 3 évig érlelik. Minden más bor, amelyet fahordókban hosszabb ideig érlelnek, a különleges kategóriák („categorias especiais”) valamelyikébe tartozik.

11 Különleges kategóriák
Az Instituto de Vinhos do Douro e Porto szerint: Ruby stílus: üveges érlelés (a nagy fahordós után) Porto Ruby Reserva: „előjegyzés”, minden év kiválogatott legjobb borait házasítják. Porto Late Bottled Vintage (LBV): hosszabb érlelés (4-6 év) után töltik palackba. Porto Vintage: 2-3 év nagy fahordós érlelés után évig érlelik palackban. Porto (Vintage) Single Quinta Vintage: magas minőségű borok egy adott évből és egy bizonyos szőlőtermő területről.

12 Különleges kategóriák
Tawny stílus: kis fahordós érlelés Porto Tawny Reserva Porto Tawny 10 anos Porto Tawny 20 anos Porto Tawny 30 anos Porto Tawny 40 anos Porto Colheita Fehérborok speciális kategóriái: lehet Reserva vagy Indicação de Idade (10, 20, 30 vagy 40 év), az e témára vonatkozó szabályzások szerint.

13 Néhány fontosabb pincészet
Sandeman Ferreira Royal Oporto W. & J.GRAHAM & CA., S.A. Borrelho

14 Jogi kérdések A „portói” nem fajtanév, hanem eredetmegjelölés. Más tájakról származó borok nevében nem szerepelhet Porto neve. Magyarországon 2004 óta nem lehet használni a „Kékoportó” fajtanevet, helyette „Blauer Portugieser”-t, vagy egyesek „Kékportugál”-t írnak (az én szívemnek ez utóbbi a kedvesebb).

15 Köszönöm a figyelmet!

16 Források http://pt.wikipedia.org/wiki/Vinho_do_Porto


Letölteni ppt "A portói bor Sámson Gergely 2008. 10. 21.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések