Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szüret. Mikor kezdődött? -A szüret kifejezés a szűrés szóból ered, amely a borkészítés egyik folyamata. -17. században terjedt el maga a szó - 18-19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szüret. Mikor kezdődött? -A szüret kifejezés a szűrés szóból ered, amely a borkészítés egyik folyamata. -17. században terjedt el maga a szó - 18-19."— Előadás másolata:

1 A szüret

2 Mikor kezdődött? -A szüret kifejezés a szűrés szóból ered, amely a borkészítés egyik folyamata. -17. században terjedt el maga a szó - 18-19. században meghatározott időpontokon -földesúri járandóságot, a bordézsmát így egyszerre tudták beszedni -Alföldön a szüretkezdő nap általában Mihály napja, szeptember 29-dik -Erdélyben és a Dunántúl nagyobb részén Terézia napján (október 15.) -Erdélyben Gál napkor (október 16.), -Borsod megyében Lukács napján (október 18.), -Kőszeg vidékén Orsolya napkor (október 21.) -Tokaj-Hegyalján pedig Simon-Juda napjáig (október 28.) -A szüret munkája a csemegeszőlők terjedése és az igényesebb, fajtánkénti külön szedések óta több részletben történik, de a történeti borvidékeken már a 17. sz.-tól külön szüretelték a vörös és fehér szőlőket, ill. az aszúszemeket, amelyek eltérő borkészítési eljárást igényeltek -Az 1900-as évek elején miniszteri rendelet szabályozta

3 A munka -kora reggeli kezdés -nemek közti munkamegosztás

4 Gépi szüretelés Előnyei: – Gyorsaság – Ár Hátrányai –Eső utána –Nem dolgozik olyan szépen mint egy ember

5 Szüretelő eszközök Puttony a) budai; b) zalai; c) hegyaljai; d) egri; e) gyöngyösi

6 Metszőollók

7 Szokások betakarító tevékenységhez, termékenységrítus szüreti koszorút vittek a vállukon Szüreti felvonulás és bál sok városban még ma is van Szüreti nóták, szüreti versek

8 Fóti dal Fölfelé megy borban a gyöngy; Jól teszi. Tőle senki e jogát. El nem veszi Törjön is mind az ég felé az Ami gyöngy Hadd maradjon gyáva földön A göröngy. Hejh barátom, honfi társam Bort igyál. Víg, komor vagy csüggeteg vagy, Csak igyál Borban a gond megbetegszik Él a kedv, Nincs a földön gyógyerőre Több ily nedv.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A szüret. Mikor kezdődött? -A szüret kifejezés a szűrés szóból ered, amely a borkészítés egyik folyamata. -17. században terjedt el maga a szó - 18-19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések