Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula."— Előadás másolata:

1 Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula

2 Konzekvenciák Az egészséget és az azt meghatározó tényezők információi –igen sokrétűek, –különböző forrásúak, és –eltérő technikával gyűjtendők. Lehetséges adatgyűjtési technikák –reál folyamatok leírásának melléktermékei (eü dokumentációból generált jelentések) –többcélú adatszolgáltatás ( GYÓGYINFOK adatlap) –statisztikai adatgyűjtés –reprezentatív kutatás (egészségi állapot, életmód, stb.)

3 Az egészségügyi ágazati szektor-semleges adatgyűjtésének megújítása A megfelelő eredmény érdekében területeket együttesen kell reformálni: 1.Az egészségügyi dokumentációs rend megújítása; 2.Az adatgyűjtés rendszerének szervezeti és technológiai megújítása; 3.Az adathasznosítás rendszerének megújítása.

4 Az egészségügyi dokumentációs rend szektorsemleges megújítása Az egyes ellátási szinteken az ellátási események, folyamatok azonosítása (pl.: milyen tevékenységtípusok, összetartozó tevékenységsorok történnek a háziorvosnál) Az egyes ellátási folyamatok dokumentációs rendjének megállapítása (mit kell rögzítenie az adott tevékenységsor folyamán) Az egyes dokumentumtípusok és kötelező adat- tartalmuk meghatározása (kórlap, törzskarton, forgalmi napló, gondozási karton, beutaló, stb.) A jelentések tartalmi, technikai definiálása: (jelentés = az egyes alapdokumentumok parciális, és/ vagy aggregált másolata)

5 Az adatgyűjtés rendszerének megújítása Egységes, „egyablakos” ügyintézés: az Egészségügyi Adatgyűjtő Hivatal létrehozása a GYOGYINFOK és az OEP releváns részeiből. A cél- és szektorsemleges adatgyűjtés, amely egy szervezet által gyűjti: –finanszírozási információk, –a szakterület szakmai információi (tervezés, szakfelügyelet), –statisztikai célú információk. Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal osztja szét az információt –OEP –ÁNTSZ, Országos Intézet, Szakfelügyeleti rendszer –egyéb adat-hasznosítók

6 Szakfelügyeleti rendszer Közfinanszírozott szolgáltatások (KFSZ) MFSZ Közszolgáltatásban (KF) résztvevő eü szolgáltatókKF-ben nem részt vevő Egészség- biztosító(k) EüM ÁNTSz Országos Intézetek KSH Ágazati Adat-tárház Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal (GIRO rendszer is) Szektor és cél- semleges adatgyűjtés a szolgáltatóktól RET-ek MFSZ: magánfinanszírozású szolgáltatások

7 Egészség- biztosító RET-ek Közfinanszírozott szolgáltatások (KFSZ) MFSZ Közszolgáltatásban (KF) résztvevő eü szolgáltatókKF-ben nem részt vevő EüM Szakfelügyeleti rendszer ÁNTSz Országos Intézetek KSH Ágazati Adat-tárház Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal Szektor és cél- semleges adatgyűjtés a szolgáltatóktól Egyéni eü. életút archívum MFSZ: magánfinanszírozású szolgáltatások

8 Az adathasznosítás rendszerének megújítása Az eü informatika, az adathasznosítás intézményrendszerének megújítása –a másodlagos adatgyűjtő központ, az ágazati adattárház kialakítása, –Prezentációs eszközök és felületek (WEB, VIR) kialakítása. A szektorsemleges adat-gyűjtés adatainak fel- használása az egészségpolitikai tervezésen, jogszabály-előkészítésben, a szakfelügyeletben: –az Országos (metodikai) Intézetek megújítása –a szakfelügyeleti rendszer megújítása.

9 Összegzés Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információk sokrétűek, és nem lehet egységes adatgyűjtési technológiát alkalmazni. Az egészségügyi szolgáltatók adatgyűjtésénél be kell vezetni az „egyablakos ügyintézést”, azaz minden adatot egyszer és egy helyre kell jelenteni. Az adathasznosításban pár centrumra (ÁNTSz, OEP, minisztériumi intézet) van szükség, és egy koordináló szervezetre, amely egy másodlagos adatgyűjtő központban teszi elérhetővé az adatokat a szereplők számára.


Letölteni ppt "Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések