Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Banyár József: Életbiztosítás 15.1 15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam- visszatérítés számítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Banyár József: Életbiztosítás 15.1 15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam- visszatérítés számítása."— Előadás másolata:

1 Banyár József: Életbiztosítás 15.1 15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam- visszatérítés számítása

2 Banyár József: Életbiztosítás 15.2 A nyereségrészesedési rendszertől független díjemelési rendszer Mennyivel emelkedik a biztosítási összeg? normál tarifa szerint, mintha egy teljesen új biztosítást kötne a szerződő; Két lehetőség: kedvezményes tarifa (de legalább a nettó díj) szerint számol.

3 Banyár József: Életbiztosítás 15.3 az új díj: a díjtöbblet a biztosítási összeg növekménye:

4 Banyár József: Életbiztosítás 15.4 …ha a zillmerezés miatt a tartam egy bizonyos részén nem kell más díjtartalék képletet használni GIO

5 Banyár József: Életbiztosítás 15.5 A díjemelési rendszertől független nyereségrészesedési rendszer a többlethozam (h’) : Az ügyfélnek járó rész (h’’) :

6 Banyár József: Életbiztosítás 15.6 A biztosítások "időszámítása" különbözik a befektetésekétől. A nyereségrészesedést az előző naptári év átlagos díjtartalékára szokták vetíteni. ahol:

7 Banyár József: Életbiztosítás 15.7 a(z ügyfélnek járó) többlethozam a bónusz biztosítási összeg növekedése: ahol:

8 Banyár József: Életbiztosítás 15.8 Integrált díjemelési és nyereségrészesedési rendszer – a revalorizációs technika a többlethozam százalék pontosan azt mutatja meg, mennyivel emelkedik a díjtartalék. Ha tehát ez a százalék a díjemelés mértéke is, akkor a díjemelés következtében és a nyereségrészesedés következtében előálló biztosítási összeg-emelkedés pontosan a többlethozam-százalék mértékére egészíti ki egymást.

9 Banyár József: Életbiztosítás 15.9 Egyszerűsítések: 1. A pótlékok a tartam során változatlanok, vagyis a nettó díj minden esetben ugyanolyan mértékben nő, mint a bruttó díj. 2. A díjtartalékot nem zillmerezzük. 3. A nyereségrészesedést nem naptári, hanem biztosítási évenként osztjuk. 4. A többlethozam alapja nem az évi átlagos, hanem a naptári év végi díjtartalék.

10 Banyár József: Életbiztosítás 15.10 Bebizonyítjuk, hogy a fenti feltételek mellett a nyereségrészesedés és a díjemelés révén keletkezett biztosítási összeg-emelkedés mértéke tényleg megegyezik az ügyfélnek járó többlethozam (h’’) mértékével Ekkor:

11 Banyár József: Életbiztosítás 15.11 A nyereségrészesedés miatti biztosítási összegemelkedés: A bizonyítandó tehát az, hogy:

12 Banyár József: Életbiztosítás 15.12 S-el leosztva, és a zárójeleket felbontva, az egyszerűsítéseket elvégezve az alábbi egyenletet kapjuk: mivel itt a két ellentétes előjelű tag kiejti egymást:


Letölteni ppt "Banyár József: Életbiztosítás 15.1 15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam- visszatérítés számítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések