Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Banyár József: Életbiztosítás 13.1 13. A zillmerezés, mint bruttó díjtartalék-képzési módszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Banyár József: Életbiztosítás 13.1 13. A zillmerezés, mint bruttó díjtartalék-képzési módszer."— Előadás másolata:

1 Banyár József: Életbiztosítás 13.1 13. A zillmerezés, mint bruttó díjtartalék-képzési módszer

2 Banyár József: Életbiztosítás 13.2 Zillmerezés - konzervatív felfogásban Jelölések: z: a biztosítási összeg azon hányada, amellyel az első díjból többet használunk fel a folyamatos költségfedezetnél (elsősorban szerzési jutalékra) P 1 :az első évi nettó díj, vagyis ami az első évi költségfelhasználás után megmarad a bruttó díjból PZ:a többi év nettó díja, ami már tartalmazza a zillmerezés törlesztését is P:az eredeti nettó díj BP:a bruttó díj VP:az eredeti vállalkozói díj FVP:a folyamatos vállalkozói díj p:az 1. éves kockázatok fedezetéhez szükséges nettó díj

3 Banyár József: Életbiztosítás 13.3 BP = P + VP = P 1 + z + FVP = PZ + FVP PZ + FVP = P + z/ä x:n + FVP igaz, mert: helyett:

4 Banyár József: Életbiztosítás 13.4

5 5 Bizonyítás: és tehát: vagyis :

6 Banyár József: Életbiztosítás 13.6 A díjtartalék pontosabban: és ha 1  t

7 Banyár József: Életbiztosítás 13.7 mivel

8 Banyár József: Életbiztosítás 13.8 Díjfizetés utáni helyzetben

9 Banyár József: Életbiztosítás 13.9 A „z” megválasztása p: az első éves kockázatok fedezetéhez szükséges nettó díj

10 Banyár József: Életbiztosítás 13.10 Ezért: Amiből:

11 Banyár József: Életbiztosítás 13.11 az alábbi értelmet tulajdoníthatjuk az utolsó tört számlálójának: ebből: ezért:

12 Banyár József: Életbiztosítás 13.12 „p” értékei néhány klasszikus biztosításnál Elérési: Kockázati:

13 Banyár József: Életbiztosítás 13.13 Vegyes: ? À terme fix:

14 Banyár József: Életbiztosítás 13.14 Egyszerűbben: ha A zillmerezésnél nem képződik negatív díjtartalék!

15 Banyár József: Életbiztosítás 13.15 A „negatív díjtartalék” ugyan félreértés, de mértékének lehet értelmet adni: … az az összeg, amit az első díjból a biztosító kölcsönvesz

16 Banyár József: Életbiztosítás 13.16 Általánosítva: Ha valamely t-re … akkor ez azt jelenti, hogy z értékét olyan magasan állapították meg, hogy az első évi zillmer-díj nem elegendő rá

17 Banyár József: Életbiztosítás 13.17 Zillmerezés ma

18 Banyár József: Életbiztosítás 13.18 A zillmerezés értelmezése Mi történik, ha a z-t úgy állapították meg, hogy „nem fér bele” a bruttó díjba? … ilyenkor a biztosítónak kell valahonnét a hiányzó részt kipótolni Mi történik a szerződés törlésekor 0 díjtartalékos fázisban? Ekkor látszik, hogy milyen nagy jelentősége van az éves díjnak – ez tényleges finanszírozást jelent! Nem éves díjfizetésnél szinte több problémát okoz a zillmerezés, mint amit megold!

19 Banyár József: Életbiztosítás 13.19 A zillmerezett „negatív díjtartalék” lehetséges számviteli kezelése Ilyen nincs, de adhatunk neki értelmet! A biztosító az első éves díjat 3 részre osztja: Az első évi kockázatra szükséges rész (illetve esetleg ennél valamivel több) kerül a díjtartalékba A biztosítási összeg z-ed része jut a kezdeti költségek fedezetére A folyamatos vállalkozói díj a folyamatos költségeket fedezi.

20 Banyár József: Életbiztosítás 13.20 Ha az ügyfél az első év folyamán megszünteti a szerződést, akkor a biztosító visszaadhatja a tartalékban aktuálisan bennlévő összeget, és mégis a „pénzénél” lesz, feltéve ha: A díjfizetés valóban éves volt A z-t konzervatív módon állapították meg A kezdeti költségek nem haladták meg a biztosítási összeg z-ed részét.

21 Banyár József: Életbiztosítás 13.21 Ha a díjfizetés nem éves volt és/vagy a zillmerezés meghaladja a konzervatív mértéket, akkor a biztosítás első k éven belüli megszűnése azt eredményezheti, hogy a biztosítási díjakból még nem folyt be a kezdeti költségek fedezete – zillmerezés ide vagy oda Ekkor a taktika: feltételezzük, hogy a kezdeti költség megegyezik a zillmerezés révén a tartam elején kiszámítható „negatív díjtartalékkal” ezt az összeget a biztosító a szerzésre kiadta, de a díjakból (nem éves díjfizetés miatt) még nem folyt be hozzá

22 Banyár József: Életbiztosítás 13.22 feltételezi, hogy akkor tekinthető befolytnak a kezdeti költségekre kiadott összeg, ha a zillmerezett díjtartalék már "magától” pozitív lesz addig, és olyan mértékig, ameddig még ez a díjtartalék negatív, a negatív részt eredmény-semlegesítő tényezőként (aktív időbeli elhatárolásként) veszi számba, hiszen ez olyan kiadás, ami rövidesen megtérül ha mégsem térült volna meg (még „negatív szakaszban” megszűnt egy szerződés), akkor a megszűnt szerződés negatív díjtartalékára feloldják az aktív időbeli elhatárolást (tehát veszteségként írják le) a veszteséget csökkenteni lehet az ügynöktől eredményesen visszaírt szerzési jutalékkal.

23 Banyár József: Életbiztosítás 13.23 3. Tétel: Ha 4. Tétel: Ha, akkor Tételek PZ, P x+1:n-1, P 1, és z értékei közötti kapcsolatra 1. Tétel: Ha P 1 =p, akkor PZ = P x+1:n-1. 2. Tétel: Ha PZ = P x+1:n-1, akkor P 1 = p., akkor p = P1

24 Banyár József: Életbiztosítás 13.24 PZ, P x+1:n-1, P 1, p, z és az első évfordulós díjtartalék viszonya 1. Tétel: Ha P 1 =p, akkor PZ = P x+1:n-1.. Bizonyítás: A fentiek alapján egyszerűen belátható Mivel p-re igaz, hogy: z-re igaz, hogy: amiből: Bizonyítások. (Zillmerezés konzervatív felfogásban)

25 Banyár József: Életbiztosítás 13.25 PZ-re fennáll, hogy: felhasználva -t

26 Banyár József: Életbiztosítás 13.26 Q.E.D. Ami lényeges: z-re nem csak az eredeti nettó díj első évi kockázata feletti részt, hanem ennél többet lehet felhasználni

27 Banyár József: Életbiztosítás 13.27 Igaz az 1. Tétel fordítottja is: 2. Tétel: Ha PZ = P x+1:n-1, akkor P 1 = p Bizonyítás: Mivel tudjuk, hogy és P 1 = PZ – z, ezért azt kell bizonyítani, hogy:

28 Banyár József: Életbiztosítás 13.28 Ha Akkor : ezt visszahelyettesítve : teljesül, amit bizonyítani kellett. Q.E.D. Tehát az 1. és a 2. Tétel együtt azt mondja ki, hogy, ha PZ = P x+1:n-1, akkor P 1 = p és fordítva.

29 Banyár József: Életbiztosítás 13.29 3. Tétel: Ha, akkor p = P 1 Bizonyítás: Tudjuk, hogy és Ha, akkor

30 Banyár József: Életbiztosítás 13.30 Ezt behelyettesítve: Tehát igaz az állítás. Q.E.D.

31 Banyár József: Életbiztosítás 13.31 4. Tétel: Ha, akkor Bizonyítás: Tudjuk, hogy A 3. Tétel alapján, ha, akkor p = P 1, tehát ekkor:, vagyis:

32 Banyár József: Életbiztosítás 13.32 Q.E.D.


Letölteni ppt "Banyár József: Életbiztosítás 13.1 13. A zillmerezés, mint bruttó díjtartalék-képzési módszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések