Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Erdély földrajza Tordai hasadék. Erdély részei Erdélyi-középhg. Erdélyi-medence Alföld ROMÁNIA 15 nyugati megyéje:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Erdély földrajza Tordai hasadék. Erdély részei Erdélyi-középhg. Erdélyi-medence Alföld ROMÁNIA 15 nyugati megyéje:"— Előadás másolata:

1 Erdély földrajza Tordai hasadék

2 Erdély részei Erdélyi-középhg. Erdélyi-medence Alföld ROMÁNIA 15 nyugati megyéje:

3 Erdélyi-középhegység Legmagasabb és talán legszebb része a mészkőből álló Bihar- hegység. Három hegycsúcsa éri el az 1800 m magasságot: –Nagy-Bihar (1849 m), –Öreghavas (1826 m), –Vlegyásza (Vigyázó) (1836 m).

4 Erdélyi-középhegység A hegységet geológiailag két részre lehet osztani: –a déli rész kristályos palából, –az északi rész mészkőből áll. Kristályos kőzetekből felépülő fal a Fogarasban Az Erdélyi- középhegység keleti peremén tornyosuló középidei mészkőrög, a Székely-kő.

5 Erdélyi-medence KŐSÓ Parajd, Erdély, (Románia). Harmadidőszakban még tenger borította erre utalnak a gazdag kősó-, és földgáztelepek A süllyedékes tájat a kéregmozgás és az külső erők dombsággá alakította.

6 Erdélyi-medence részei –Szamosmenti-hátság, –Mezőség, –Küküllőmenti- dombvidék

7 Vízrajz Erdély teljes területe a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik, a folyók többsége a Tisza közvetítésével jut a Dunába. Legfontosabb folyója a Maros, amely északkelet-délnyugat irányban kettészeli az Erdélyi-medencét.

8 Északon a Szamos, délnyugaton a Béga és a Temes, nyugaton a Körösök a legfontosabb folyók. Sok moldvai és havasalföldi folyó is Erdélyből ered pl.: –Aranyos- Beszterce, –Tatros, –Bodza, –Zsíl

9 Tavak nincsenek nagyobb területű tavak, de turisztikai szempontból jelentős –a Gyilkos-tó, –Szent Anna-tó, –Medve-tó.

10


Letölteni ppt "Erdély földrajza Tordai hasadék. Erdély részei Erdélyi-középhg. Erdélyi-medence Alföld ROMÁNIA 15 nyugati megyéje:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések