Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Erdélyi népművészet 7. osztály. Népviselet a nőknél A szoknya megrövidült, térden alul ért. Az ing szabott, karöltős, de bebújós, szív alakú kivágással.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Erdélyi népművészet 7. osztály. Népviselet a nőknél A szoknya megrövidült, térden alul ért. Az ing szabott, karöltős, de bebújós, szív alakú kivágással."— Előadás másolata:

1 Erdélyi népművészet 7. osztály

2 Népviselet a nőknél A szoknya megrövidült, térden alul ért. Az ing szabott, karöltős, de bebújós, szív alakú kivágással. Általános volt a fekete patentharisnya viselete a régieknél, a bokáig érő szoknyát magas szárú fűzős cipővel vagy fűzős félcipővel hordták. Csizmája kevés nőnek volt, a módosak csináltattak felső részén piros csíkos, puha szárú női csizmát, télen bakancsot.

3 Népviselet a férfiaknál Az ing mindig magasan csukódott, de nem hasított, hanem bebújós, négyszögű nyakkivágással, amin sehol gomb nem volt, de gallér sem, hanem kívülről szegték be. Mezei és házimunkára fehér színű, díszítetlen, gombolós, kenderből szőtt lájbit és szoknyát készítettek, kétnyüstösen szőve.

4 Erdély népviselete

5 Erdély

6 Erdélyi népdalok Adjon Isten mind jobbatAdjon Isten mind jobbat Akkor szép az erdö mikor zöldAkkor szép az erdö mikor zöld Elment a madárka, üres a kalitkaElment a madárka, üres a kalitka Van szeretöm tizenháromVan szeretöm tizenhárom Szállj le hattyúSzállj le hattyú Jó szeretni de tilosan, nem mindig a világosanJó szeretni de tilosan, nem mindig a világosan Mikor mentem hazafeléMikor mentem hazafelé Csori kanász a dombonCsori kanász a dombon Mind azt mondják az irigyekMind azt mondják az irigyek Ej nem szeretem az idök járásátEj nem szeretem az idök járását Nem tudja aszt senki, csak a JóistenNem tudja aszt senki, csak a Jóisten

7 Helyszínek

8 Vége Készítette: Kiss Kolett 7. osztály


Letölteni ppt "Erdélyi népművészet 7. osztály. Népviselet a nőknél A szoknya megrövidült, térden alul ért. Az ing szabott, karöltős, de bebújós, szív alakú kivágással."

Hasonló előadás


Google Hirdetések