Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék 7. A színek szerepe a térképeken.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék 7. A színek szerepe a térképeken."— Előadás másolata:

1 Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 7. A színek szerepe a térképeken

2 A színek szerepe a térképen A szín a térképi megjelenítés egyik legfontosabb eszköze. A színnek a térképészetben kétféle szerepe van: esztétikai, használati (szín, mint térképelem, jelkulcsi kategória).

3 A szín, mint esztétikai elem 1 A színes térkép kifejezési lehetőségei nagyságrendekkel kifinomultabbak, mint a fekete-fehér térképeké:

4 A szín, mint esztétikai elem 2 A térkép színei illeszkedjenek az ábrázolt témához: Téli középhőmérséklet: hideg színek Nyári középhőmérséklet: meleg színek Sok szín használata nem teszi jobbá a térképet!

5 A szín, mint jelkulcsi elem 1 Bizonyos színek egyértelműen utalnak egy adott térképi objektumra, szerepeltetésük a jelkulcsban nem lényeges: Kék – vízfolyás, állóvíz Zöld – erdő Barna – szintvonal Természetesen el lehet térni ezektől a hagyományoktól, de a felhasználók ezeket a színeket már megszokták.

6 A szín, mint jelkulcsi elem 2 Főleg a tematikus térképek színárnyalatainak alkalmazásakor célszerű tudni, hogy egy adott színből hány árnyalatot célszerű használni, hogy megkülönböztethetők legyenek.

7 Színek, minták


Letölteni ppt "Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék 7. A színek szerepe a térképeken."

Hasonló előadás


Google Hirdetések