Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Térképészet Színmodellek. A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője, hogy (legalább)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Térképészet Színmodellek. A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője, hogy (legalább)"— Előadás másolata:

1 Térképészet Színmodellek

2 A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője, hogy (legalább) három, egymástól függetlenül változó paraméter jellemzi az adott színt. A szín érzékelése függ a környezettől is.

3 Additív (összeadó) színkeverés Fizikai oldalról tekintve kétféle színkeverési mód létezik. Elektromágneses sugárzást (fényeket) keverünk. Ilyen elven működnek a monitorok, televíziók. Számítógépes megfelelője az RGB színmodell. R=red G=green B=blue

4 Szubtraktív (kivonó) színkeverés Színes anyagokat keverünk (tus, tinta, festék). Ilyen elven működik a színes fényképezés, a színes nyomdatechnika (számítógépes nyomtatók, nyomdagépek). Számítógépes megfelelője a CMY színmodell. C=cián M=magenta Y=yellow

5 CMY – CMYK Praktikus okokból negyedik színként fekete színt is nyomtatunk. Okok: A színes nyomtatásnál is a legtöbbet nyomtatott szín(árnyalat) a fekete. A térképeknél a szöveges információk zöme fekete. Főleg a kisméretű szövegek esetében okozna gondot az illesztés. A három egymásra nyomott szín nem ad teljes feketét, hanem valamilyen sötétszürke árnyalatot. A fekete szín használata növeli az elérhető árnyalatterjedelmet.

6 Direkt színek (Spot colours) A térképek olyan speciális rajzi elemeket is tartalmaznak, melyek reprodukálása a nyomtatás során nagyon nehéz. Legjobb példa erre a topográfiai térképek szintvonalrajza, a vékony barna vonalakat CMYK színkeverés esetén három színből kéne összenyomni. Ehelyett a szintvonalakat külön barna festékkel nyomják.

7 Színmodellek a számítógépes szoftverekben A számítógépes szoftverek többféle színmodellt támogatnak, de ezek vagy csak elméleti színmodellek, vagy a már említett kettő változatai:

8 Színek a képernyőn és a nyomtatón Mivel a képernyőn való megjelenítés és a színes nyomtatás eltérő fizikai elvek szerint működik, így a színhűség biztosítása rendkívül nehéz. A legtöbb színmodell (az elméletiket kivéve eszközfüggő), így a legbiztosabb módszer a kiválasztott képernyő színek kipróbálása a nyomtatón.


Letölteni ppt "Térképészet Színmodellek. A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője, hogy (legalább)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések