Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék"— Előadás másolata:

1 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása

2 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv A térkép a Földön, más égitesten, a világűrben található jelenségek és tényállások méretarány szerint kicsinyített, magyarázó, alaprajzszerű ábrázolása a síkban. Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása Mi a térkép?

3 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv A méretarány fogalma látszólag nagyon egyszerű: egy arányszám, amely megadja, hogy ami egységnyi távolság a térképen, az mekkora távolságnak felel meg a valóságban. Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása A méretarány fogalma Minél kisebb azonban a méretarány, annál nagyobb az ábrázolt terület, annál nagyobb a vetület jelentősége. A vetület az a leképezés, amely a háromdimenziós valóság síkba (papírlapra) való átalakításának módját (általában egy matematikai képlet formájában) adja meg. Ez a leképezés lehet szögtartó: ekkor a terepen mért szögek megegyeznek a térképről lemérhető szögekkel (a topográfiai térképek általában ilyenek), területtartó: ekkor a térképi lemérhető területek (egymáshoz viszonyított arányai) megegyeznek a valóságossal (kis méretarányú, iskolai térképeken célszerű a használata), általános torzulású: ebben az esetben a szögek is és a területek is torzulnak, de viszonylag kis mértékben.

4 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv A méretarány egy tört szám: 1:15 000 (ami a térképen 1 cm, az a valóságban 15 000 cm, azaz 150 méter). Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása Méretarány, aránymérték Az aránymérték egy kis vonalzó, melyet a térkép szélén (általában külön keretben) helyezünk el, ennek segítségével a térképolvasó könnyen mérhet, becsülhet távolságokat. A digitális térképeken az aránymérték nagyon fontos, hiszen ez mindig tájékoztat arról, hogy mekkora terepi távolságnak megfelelő hosszt látunk a monitoron.

5 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása A térképek méretarány szerinti csoportosítása Nagy méretarány Közepes méretarány Kis méretarány Műszaki térképek 1:500–1:10 0001:10 000- Topográfiai térképek 1:5000–1:25 000 1:50 000– 1:200 000 1:250 000– 1:500 000 Földrajzi térképek –1:250 0001:300 000– 1:10Mi 1:10Mi–

6 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása Műszaki térképek  Szinte csak vonalas ábrázolás.  Minden alaprajzban, jelek alig vannak.  Koordináták, számadatok.  Domborzat nem mindig.  Gyakran csak kéziratos.

7 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása Topográfiai térképek  A terepi tájékozódás céljaira.  Generalizált, egyezményes térképjelek.  Sok felületi jel (művelési ágak, stb.)

8 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv 1.Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása Földrajzi térképek  Nagy területek áttekintése.  Fontos a vetületválasztás.  Általában rétegszínezéses domborzatábrázolás.  A névrajz az egyik legfontosabb térképi elem.

9 Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása Lázár térképe A magyar térképtörténet legfontosabb munkáját Lázár deák 1514 körül készítette.


Letölteni ppt "Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék"

Hasonló előadás


Google Hirdetések