Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 1/24 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 1/24 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben."— Előadás másolata:

1 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 1/24 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben

2 2/24 Milyen szoftverek alkalmasak térképkészítésre? Szoftvertípusok A digitális térkép definíciója attól függ, hogy a felhasználó milyen irányból érkezik, milyen tudással rendelkezik. Ennek megfelelően ötféle kategóriába sorolhatjuk a programokat: 1.CAD programok 2.Térinformatikai (GIS) programok 3.Általános célú grafikus programok 4.Speciális térképészeti programok 5.Egyéb programok

3 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 3/24 CAD = Computer-aided design (számítógéppel segített tervezés) CAD programok Előnyök: Képes nagyméretű állományok kezelésére. Nagy pontosság. Hátrányok: Nehezen tanulható. Drága. Nincs teljes WYSIWYG megjelenítés. Nem támogatja a színrebontást. Szoftverek: AutoCAD MicroStation

4 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 4/24 CAD programok (történet 1) 1960-ban a MIT Lincoln Laboratory alkalmazottja Ivan Sutherland elindít egy Sketchpad nevű kutatási projektet, melyet a CAD ipar felé tett első lépésnek tekinthetünk. Ugyanebben az évben alapítják meg a McDonnell Douglas Automation Company (McAuto) névű céget, mely a későbbiekben a CADD szoftver kifejlesztésével nagyon fontos szerepet fog játszani a CAD területen ben egy denveri garázsban Bill Barnes elkészítette az első digitalizáló táblát ben egy MAGI nevű cég piacra dobja Syntha Vision néven az első testmodellező szoftvert ben alapították meg az M&S Computing nevű céget, amely az Intergraph jogelődjének tekinthető, s még ebben az évben elkészítették az első kísérleti grafikus munkaállomást. Megalakul a Siggraph cég ben értékesítik az első M&S rendszert. A gép hardverét a DEC szállította és az Intergraph első alapszoftverét Interactive Graphics Design System (IGDS) futtatta. A rendszert térképészeti célokra használták ben fejlesztette ki a grafikus munkaállomások egyik vezető gyártója a Tektronix az első 19”-os monitort.

5 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 5/24 CAD programok (történet 2) A hetvenes évek végének tipikus CAD rendszere 16 bites processzort és maximum 512 KB memóriát használt, a tipikus háttértár MB volt és az ára dollár volt ban megjelenik a VersaCAD szoftver első verziója, az M&S Computing felveszi az Intergraph nevet, mely a grafikus munkaállomások egyik legfontosabb gyártójává válik ben John Walker megalakítja az Autodesk céget azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy 1000 dollárnál olcsóbb PC-s CAD szoftvert. Az AutoCAD első változata (1982. december) Mike Riddle 1981-ben megírt MicroCAD programján alapult ben a HP CoCreate Software Inc. néven egy CAD/CAM fiókcéget alapít ben alakítja meg Keith Bentley a Bentley céget, sokáig együtt fejlesztik az Intergraph-fal a MicroStation programot.

6 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 6/24 CAD programok (történet 3) 1986-ban az AutoCAD 2.18-as verziójával debütál az AutoLISP programnyelv, ugyanebben az évben a cég megjelenteti AutoSketch nevű belépő szintű CAD szoftverét ben jelenik meg az AutoCAD Release 9, az első koproceszort igénylő verzió re a MicroStation már példánynál többet értékesített fő termékéből, míg az AutoDesk az év végéig AutoCAD, Generic CAD és AutoSketch változatot adott el ben megjelenik az AutoCAD építészeti célú kiterjesztése az ArcCAD. Ugyanebben az évben a Sun platformra is elkészül az AutoCAD ban jelenik meg az első Windows-os AutoCAD (12-es), egy évvel később dobja piacra a Hewlett Packard a PE/Solid Designer nevű szilárdtest modellező szoftvert fő CAD termékei: Unigraphics for NT, AutoCAD LT, AutoDesk 3D Studio for NT, Cadkey 7, DrafixCAD 4, Medusa, MicroStation : AutoCAD2000, megszűnik a Calcomp cég. 2000: A PC-ken futó CAD programok 60%-a az Autodesk terméke.

7 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 7/24 CAD programok (minta)

8 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 8/24 Előnyök: Adatbázis háttér: intelligens térképi objektumok Hátrányok: Nehezen tanulható, sajátos megközelítést igényel. Drága. Nem támogatja a színrebontást és a Bézier-görbéket. Szoftverek: ArcGIS, ArcInfo, ArcView Mapinfo AutoCAD Map Intergraph Microstation GIS = Geographic information system (földrajzi információs rendszer) Térinformatikai programok

9 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 9/24 GIS programok (történet 1) 1959-ben Waldo Tobler felvázol egy általa MIMO-nak (map in- map out) nevezett rendszert a számítástechnika térképészeti célú alkalmazására. Ez a rendszer elveiben már olyan térinformatikai funkciókat tartalmazott, mint a geokódolás, adatnyerés, adatelemzés és megjelenítés. A Roger Tomlinson által megalapított kanadai intézmény a Canada Geographic Information (CGIS) alapvető célja a nemzeti földügy számítógépesítése volt és jónéhány GIS funkciót is megvalósított.

10 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 10/24 GIS programok (történet 2) A legfontosabb intézmény ebben az időszakban az 1964-ben létrehozott Harvard Laboratory volt. A laboratóriumot Howard Fisher alapította a Harvard Egyetemen a Ford Alapítvány segítségével. A laboratórium változó nevekkel egyébként 1981-ig létezett ben fejlesztette ki a CIA az AUTOMAP (Automatic Mapping System) rendszerét, mely vonalas és pontszerű ábrázolást tett lehetővé a világ összes országára ben alapítják meg az első jelentős térinformatikai cégeket: az Intergraph-ot és az ESRI-t (Environmental Systems Research Institute), érdekes módon ugyanebben az évben alakul meg az első európai cég is, a LaserScan (Cambridge) re fejlesztik ki Svájcban a SYMAP-hoz hasonló GEOMAP rendszert, mely szintén sornyomtatók alkalmazásával készített tematikus térképeket. Ebben az évben rendezik Kanadában az első térinformatikai tanácskozást.

11 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 11/24 GIS programok (történet 3) 1972-ben lövik fel az első Landsat műholdat, melynek alapvető célja az erőforrás-kutatás volt. A műholdképek feldolgozásának egyre növekvő igénye ösztönzőleg hatott a térinformatikai rendszerek kifejlesztésére ban alakul meg az ERDAS cég (melyet ma a Leica birtokol), az első raszteres térinformatikai szoftver kifejlesztője. Megkezdődik a GPS rendszer üzembe helyezése az első műhold fellövésével (csak 1981-től működik ténylegesen) ben jelenteti meg az ESRI az ArcInfo első változatát, mely még miniszámítógépeken (tulajdonképpen a munkaállomások elődei) futott. A PC ArcInfo 1986-ban kerül piacra ben az USA Védelmi Térképész Szolgálata 10 millió dolláros megbízást ad az ESRI-nek a „Digital Chart of the World” kifejlesztésére. Újabb fontos szoftverek az ESRI életében: ArcView – 1990, ArcCad – 1992, MapObjects – 1996, ArcView for Mac és ArcView Internet Map Server (IMS) – 1997, ArcInfo8 – 1999.

12 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 12/24 GIS programok (történet 4) Az olcsóbb térinformatikai szoftverek piacának legfontosabb szereplője a MapInfo. A cég 1986-ban alakult, alkalmazottainak száma mára meghaladja a 600-at. A program első változata 1991-ben jelent meg, eleinte egyszerre két platformon (PC, Mac). Készült egy UNIX-os változat is, de a kilencvenes évek közepétől már csak a Windows-os verziót fejlesztik ben kezdődik a Clark University-n az Idrisi szoftver fejlesztése, mely elsősorban raszteres képfeldolgozásra és térbeli statisztikai elemzésekre alkalmas. 1988: megalakul a Crossworld cég és az National Centre for Geographic Information and Analysis (NCGIA). Először alkalmazza az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatal a TIGER (Topographically Integrated Geographic Encoding and Referencing) rendszert. Megalapítják a GIS World (GEO World) folyóiratot, a GIS Europe néhány évvel később, 1992-ben indul ben két fontos szoftver jelenik meg: Az Intergraph MGE és az ER Mapper ban alakul meg az EUROGI (European Umbrella Organisation for Geographic Information) ben alapítják a PCI Geomatics céget ben lövik fel az első kereskedelmi célú GIS műholdat, az Ikonost. A 680 km magasan keringő műhold 1 méteres felbontású képeket szolgáltat.

13 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 13/24 Térinformatikai programok (minta)

14 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 14/24 Általános célú grafikai programok Előnyök: Kiváló grafikai képességek. Nyitott a DTP (asztali kiadványszerkesztés) felé. Viszonylag olcsó. Hátrányok: Csak grafikus funkciók, nincs kartográfiai háttere. Túl sokféle funkció, nehéz kiválogatni belőle azokat, amelyek a térképkészítéshez szükségesek. Szoftverek: CorelDraw / Micrografx Designer. Macromedia Freehand (főleg Apple-MacIntosh környezetben). Adobe Illustrator.

15 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 15/24 Általános célú grafikai programok (történet 1) Az első piaci forgalomba került vektorgrafikus program az Adobe Illustrator volt, az 1.0-s Mac változat 1987-ben jelent meg. A kezdeti időkben az Illustrator szerepe domináns volt a Mac platformon, ahol legfőbb vetélytársa a Freehand volt. A PC-s platformon gyorsan átvette a vezető szerepet a CorelDraw, melyet eleinte csak ún. üzleti grafikai programnak szántak, de itt reménytelen volt az akkori piacvezető a Harvard Graphics mellett megfelelő piaci részesedést kihasítani. A PC-s általános célú grafikus programok piacán eleinte több szoftver is versenyzett: GEM Artline, Arts & Letters, Micrografx Designer. A PC-s platformon az első vektorgrafikus program, mely Bézier-görbéket, skálázható vektor alapú fontokat használt és támogatta a Postscript nyelvet, a GEM Artline volt (1988), alig megelőzve az Illustrator PC-s verzióját. Ma már a GEM Artline neve tökéletesen ismeretlen a piacon, az általa használt formátumot már nem támogatják a ma létező szoftverek.

16 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 16/24

17 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 17/24 Általános célú grafikai programok (történet 2) Az Adobe Illustratornak a kilencvenes évek elején a Mac és a PC verzió mellett NeXT platformra is elkészült néhány változata. Érdekessége, hogy az 1.0-s változat után a következő verzióknak csak egy része jelent meg PC-n is. A Corel céget 1985 júniusában alapította Michael Cowpland, székhelye a kanadai Ottawában van. A kezdeti időkben a cég rendszerintegrációs tevékenységet folytatott, majd korábbi tapasztalatait felhasználva 1989 januárjában dobta piacra a CorelDraw grafikus programcsomag első változatát. Az 1992-ben megjelent CorelDraw 3.0 alkalmazott először rétegeket, ebben az időben a cégnek még kevesebb, mint 300 alkalmazottja volt. A szoftvert mindig elsődlegesen Windows platformra tervezték. A kilencvenes évek elején jelent meg UNIX alatti változata is és bizonyos verziók Mac változata is megjelent.

18 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 18/24 Általános célú grafikai programok (történet 3) A ma piacon lévő három fontos vezető grafikus program közül a Freehand abban különbözik a másik kettőtől, hogy története során tulajdonost váltott. Első változata 1988-ban jelent meg (ezt eredetileg egy Altsys nevű cég fejlesztette ki) és a 4.0 változatig az Aldus fejlesztette (a cég másik fontos terméke a PageMaker nevű kiadványszerkesztő program volt). Az 1995-ös 5.0-s változat már a Macromedia fejlesztésében került a piacra, amely cég azóta jelentős szeletet hasított ki a webgrafikai szoftverek piacán. Az első időkben csak Mac változatok készültek. Az első Windows alatti változat a 3.0 volt (1991), mely Virtuoso néven NeXT platformon is megjelent. Mind a mai napig a szoftver sokkal népszerűbb Mac-es környezetben.

19 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 19/24 Általános célú grafikai programok (történet 4) Nagy előnyük az általános célú grafikus szoftvereknek a viszonylag alacsony ár, a nagyon gyors tanulási lehetőség, a termelékenység, a WYSIWYG-felület és a viszonylag kis hardverigény: 1. Rétegek: ez a funkció az általános célú grafikus programokban a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelent meg. 2. Grafikus stílusok: ezek alkalmazása lehetővé teszi a jelkulcshoz való szigorú igazodást. 3. Fejlett szövegkezelési képességek. 4. Adatcsere lehetőség (export-import). 5. Színmodell választási lehetőség: a szoftvernek képesnek kell lennie egyszerre többféle színmodell kezelésére is. 6. Színrebontás, esetleg Postscript kimenet: a nyomdakész filmek elkészítésének lehetősége alapvető fontosságú a kartográfusok szempontjából.

20 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 20/24 Általános célú grafikai programok (minta)

21 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 21/24 Speciális térképészeti programok Előnyök: Kartográfiai szemlélet. A térképkészítési folyamaton alapul. Hátrányok: Nagyon drága (kicsi a piac). Nehezen tanulható, bonyolult. Szoftverek: OCAD Ace CartoGraphics

22 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 22/24 Speciális térképészeti programok (minta)

23 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 23/24 Egyéb programok (egyszerű térképkészítés) Előnyök: Egyszerű használat (varázslók). Nem szükséges hozzá speciális térképészeti szaktudás (de hasznos, ha van). Hátrányok: Csak egyszerű, korlátozott funkciók. Általában csak olyan térképekkel lehet dolgozni, amiket a program már eleve tartalmaz (ezt nehéz utólagosan bővíteni). Szoftverek: MS Excel Datamap (Adattérkép) Microsoft Mappoint (Külön alkalmazás) QuattroPro Map (WordPerfect Office)

24 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 24/24 Egyéb programok – egyszerű térképkészítés (minta)


Letölteni ppt "Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben 1/24 Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések