Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI Prof. Dr. Lipták József Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Budapest Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI Prof. Dr. Lipták József Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Budapest Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki."— Előadás másolata:

1 MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI Prof. Dr. Lipták József Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Budapest Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Sopron

2 GYÓGYSZERÉSZ FELADATA *  A Biblia görög fordításából ismert:  „Tiszteld az orvost, mert jó szolgálatot tesz, meg hát az orvos is Isten teremtménye...  A gyógyszereket a FÖLD-ből adja az Úr, és az okos ember nem veti meg őket...  Ápolás, enyhítés céljára használja a gyógyszerész is a gyógyszert, azért készíti...” *Sirák 38/1-15. Orvos és betegség. BIBLIA. Szent István Társulat, Budapest, 1976. *Sirák 38/1-15. Orvos és betegség. BIBLIA. Szent István Társulat, Budapest, 1976.

3 Magyarország gyógyító potenciálja Orvosi szaktudás és képzés, Balneoterápia,Gyógynövények, Stressz elkerülése, Szilvoterápia.

4 Magyarország hidrogeológiai helyzete Hévízek és földhő Hévízek és földhő –A jó hőszigetelő üledékkel feltöltött Kárpát-medence alatt a kéreg 10 kilométerrel vékonyabb az átlagosnál. A Föld mélyéből származó hőenergia nálunk könnyebben hozzáférhető. Ennél kedvezőbb adottságokkal csak az aktív vulkánjairól híres területek – Japán, Izland, Fülöp- szigetek, vagy Alaszka rendelkeznek. Magyarországon a Föld belseje felé haladva 45 o -kal emelkedik a hőmérséklet kilométerenként, a világátlag 33 o. A melegvizes források vizében a fürdőzés római és török múltra tekint vissza. A hazai fürdőkultúra ápolása egészségügyi és idegenforgalmi szempontból is lényeges. 900 hévíz forrásunk egyharmada kórházak és fürdők hőellátását is biztosíthatja. A melegvizes források vizében a fürdőzés római és török múltra tekint vissza. A hazai fürdőkultúra ápolása egészségügyi és idegenforgalmi szempontból is lényeges. 900 hévíz forrásunk egyharmada kórházak és fürdők hőellátását is biztosíthatja.

5 GYÓGYVÍZES KEZELÉSEK ÖTLETE Sebastian Kneipp (1821-1897) wörishofeni szanatóriumban (Baden) dolgozta ki vízkúrás rendszerét. Sebastian Kneipp (1821-1897) wörishofeni szanatóriumban (Baden) dolgozta ki vízkúrás rendszerét. A betegségek oka a vér összetételében keresendő, a megfelelő vérkeringés elősegíti a vér anyagcseréjét. A betegségek oka a vér összetételében keresendő, a megfelelő vérkeringés elősegíti a vér anyagcseréjét. Kneipp rendszere borogatást, fürdőt, gőzt, leöntést, mosást, pólyázást és ivókúrát tartalmaz, amely kiegészülhet tornával, vegetáriánus étrenddel, gyógynövénykúrával. Kneipp rendszere borogatást, fürdőt, gőzt, leöntést, mosást, pólyázást és ivókúrát tartalmaz, amely kiegészülhet tornával, vegetáriánus étrenddel, gyógynövénykúrával.

6 Régi magyar fürdővilág Balf: hideg, kénes gyógyvíz és savanyúvíz, végtagok, kis izületek. Balf: hideg, kénes gyógyvíz és savanyúvíz, végtagok, kis izületek. Bikszád: szénsavas, sós savanyúvíz, légutak és bélcsatorna hurutos megbetegedései. Bikszád: szénsavas, sós savanyúvíz, légutak és bélcsatorna hurutos megbetegedései. Bodajk: meszes víz köszvény ellen. Bodajk: meszes víz köszvény ellen. Borszék: szénsavas savanyúvíz, vastalanítva ásványvízként, gyógyhatása: bélhurut, ideggyengeség Borszék: szénsavas savanyúvíz, vastalanítva ásványvízként, gyógyhatása: bélhurut, ideggyengeség Félixfürdő: artézi (mesterséges) víznyerés. Félixfürdő: artézi (mesterséges) víznyerés. Harkány: kénes melegvíz (62 o ), a kénhidrogén tartalma nagy, bőrbajok, nőgyógyászati gyulladások (Zsigmondy Vilmos). Harkány: kénes melegvíz (62 o ), a kénhidrogén tartalma nagy, bőrbajok, nőgyógyászati gyulladások (Zsigmondy Vilmos). Herkulesfürdő: kénes, konyhasós víz: aranyér, gyulladások, bénulások kezelésére Herkulesfürdő: kénes, konyhasós víz: aranyér, gyulladások, bénulások kezelésére Hévíz: iszappakolások, reuma, mozgásszervi rendellenességek Hévíz: iszappakolások, reuma, mozgásszervi rendellenességek Kéked: Kénes víz, reuma, fekélyek kezelése. Kéked: Kénes víz, reuma, fekélyek kezelése. Palics: meszes, sós víz, reuma, köszvény ellen Palics: meszes, sós víz, reuma, köszvény ellen Parád: vasas és kénes savanyúvíz, ivókúra: gyomorbajok, fürdő női gyulladások Parád: vasas és kénes savanyúvíz, ivókúra: gyomorbajok, fürdő női gyulladások Pöstyén: kénes hévízek és iszap, reuma, rehabilitáció Pöstyén: kénes hévízek és iszap, reuma, rehabilitáció Parajd: sóbányákból, erősen sós, reuma, mozgásszervi betegségek, bőrbajok. Parajd: sóbányákból, erősen sós, reuma, mozgásszervi betegségek, bőrbajok. Pecsenyéd (Sauerbrunn): savanyúvíz hurutok ellen. Pecsenyéd (Sauerbrunn): savanyúvíz hurutok ellen. Szováta: sós vizek, reuma, bőrbajok. Szováta: sós vizek, reuma, bőrbajok. Trencsénteplic: meszes, sós, bőrbajok, hurutok, reuma Trencsénteplic: meszes, sós, bőrbajok, hurutok, reuma Holt-tenger: sós víz, reuma, idegi eredetű mozgásszervi panaszok, pikkelysömör. Holt-tenger: sós víz, reuma, idegi eredetű mozgásszervi panaszok, pikkelysömör.

7 Hévizek és gyógyvizek  Az Észak Alföld természeti kincse a termálvíz (Polgári Szemle, 2010/4/15).  Magyarországon 1200 termálkút ismert, a régióban 23 fürdő nyújt egészségügyi ellátást mozgásszervi betegségekben, rehabilitációban.  A fürdőhelyek kialakítása, környezete alkalmas rekreációra, kimerültség kezelésére, hosszabb tartózkodást feltételezve.  Az ivókúrára alkalmas, állandó összetételű gyógyvizek csontritkulásos folyamatok lassításában, gyomor, emésztőrendszer és nőgyógyászati gyulladások kezelésében bizonyul eredményesnek.  A szénsavas víz bőringerként hat az erekre, ezzel jobb vérellátást biztosítható. Magyarországon egy szénsavfürdő, „mofetta” működik.

8 A társadalom egészsége: közjó  A közjó felépítése, megóvása az egyén és az állam közös felelőssége.  Csak az egészséges emberekből álló társadalom képes gazdasági fejlődésre, társadalmi szolidaritási gondolkodásra.  Az egészség nem áru, üzletben nem vehető meg, ezért az egészségtudatos életmód őrzi meg a társadalom egészségét.

9 Légzésterápia Ma egyre fontosabb a tiszta levegő élvezete: Oxigén- és páradús, por- és szennyezésmentes: barlangterápia: asztmás gyerekek és felnőttek szilvoterápia: erdei levegő élvezete a légúti gyulladások kezelésében, rehabilitációban.

10 Stressz A bajok egyik forrása: A STRESSZ, az elmélet kidolgozója: Selye János a környezettől várt és kapott ingerek, hatások közötti differencia, azaz a válaszadás teljesítményének szűkössége a személyen kívüli, vagy generált belső ingerekre. „Küzdj (adaptálódj) vagy menekülj”

11 Túlzott stressz következményei Fáradtság, kialvatlanság, Kimerültség, Élvezeti „pót”-szerek használata, Depresszió, céltalanság érzése, öngyilkossági késztetés.

12 Stresszes állapot elkerülése Rekreáció: Rekreáció: (hosszabb idő aktív eltöltése más környezetben) Rendszeres mozgás a szabad levegőn: Rendszeres mozgás a szabad levegőn: A teljesítőképességnek megfelelő erdei tartózkodás a szív és érrendszeri panaszok javítására is szolgál.

13 Az egészséges életmód gazdasági haszna Belga közgazdász tanulmányok leírták, hogy a gyakori erdő látogatók egészségügyi költségeinek csökkenése összemérhető az erdőség kitermelhető anyagi hasznával. Belga közgazdász tanulmányok leírták, hogy a gyakori erdő látogatók egészségügyi költségeinek csökkenése összemérhető az erdőség kitermelhető anyagi hasznával.

14 Gyógynövények és a méz A méz nemcsak könnyű édesítőszerként használható, hanem számos egyéb (fertőtlenítő A méz nemcsak könnyű édesítőszerként használható, hanem számos egyéb (fertőtlenítő és hormon hatású) hasznos anyagot is tartalmaz. és hormon hatású) hasznos anyagot is tartalmaz. A méh méreggel reumás panaszok enyhíthetők A méh méreggel reumás panaszok enyhíthetők (Beck Sámuel mindent mézzel és méhméreggel gyógyított a 19. szd. elején itthon és az USA-ban).

15 EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA VEZETŐ TANÁCSOK Ha nem vagy kész életmódod változtatására, akkor nehézkes rajtad segíteni. Az orvos kezel, a természet gyógyít (Hippokrates) Ételetek legyen gyógyszeretek, nehogy gyógyszeretek legyen ételetek. Minden lehet méreg és semmi sincs ami nem lehet káros, csupán a dózis teszi, hogy a szer mérgező-e vagy sem. A gyógyszer alapja főleg a szeretet (Paracelsus 1587). Gyenge izgalom erősíti az életerőt és a szervezet védekező erejét, erős izgalom akadályozza, a még erősebb zavar meg is szüntetheti. (Selye János) Ami a szervezetben lejátszódik, az nemcsak a látható, ezért a gyógyítás készsége többet jelent, mint a test ismerete. (Rolling, indián gyógyító) A természettudománynak igaza van abban, amit kimond, de sok mindenről hallgat, amelyet még nem ismer. (Weizsacker) Az embernek nemcsak tudnia kell, hanem alkalmazni, Nemcsak akarni kell, hanem tenni is. (Goethe) Csak egészséges embernek van energiája segíteni másokon. (Széchenyi) Aki boldog, könnyebben boldogít másokat is. ( Bolyai Farkas) Boldogságunk 90%-a egészségünknek köszönhető (Schopenhauer).


Letölteni ppt "MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI Prof. Dr. Lipták József Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Budapest Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki."

Hasonló előadás


Google Hirdetések