Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI"— Előadás másolata:

1 MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI
Prof. Dr. Lipták József Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Budapest Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Sopron MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

2 GYÓGYSZERÉSZ FELADATA*
A Biblia görög fordításából ismert: „Tiszteld az orvost, mert jó szolgálatot tesz, meg hát az orvos is Isten teremtménye... A gyógyszereket a FÖLD-ből adja az Úr, és az okos ember nem veti meg őket... Ápolás, enyhítés céljára használja a gyógyszerész is a gyógyszert, azért készíti...” *Sirák 38/1-15. Orvos és betegség. BIBLIA. Szent István Társulat, Budapest, 1976. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

3 Magyarország gyógyító potenciálja
Orvosi szaktudás és képzés, Balneoterápia, Gyógynövények, Stressz elkerülése, Szilvoterápia. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

4 Magyarország hidrogeológiai helyzete
Hévízek és földhő A jó hőszigetelő üledékkel feltöltött Kárpát-medence alatt a kéreg 10 kilométerrel vékonyabb az átlagosnál. A Föld mélyéből származó hőenergia nálunk könnyebben hozzáférhető. Ennél kedvezőbb adottságokkal csak az aktív vulkánjairól híres területek – Japán, Izland, Fülöp-szigetek, vagy Alaszka rendelkeznek. Magyarországon a Föld belseje felé haladva 45o-kal emelkedik a hőmérséklet kilométerenként, a világátlag 33o . A melegvizes források vizében a fürdőzés római és török múltra tekint vissza. A hazai fürdőkultúra ápolása egészségügyi és idegenforgalmi szempontból is lényeges. 900 hévíz forrásunk egyharmada kórházak és fürdők hőellátását is biztosíthatja. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

5 GYÓGYVÍZES KEZELÉSEK ÖTLETE
Sebastian Kneipp ( ) wörishofeni szanatóriumban (Baden) dolgozta ki vízkúrás rendszerét. A betegségek oka a vér összetételében keresendő, a megfelelő vérkeringés elősegíti a vér anyagcseréjét. Kneipp rendszere borogatást, fürdőt, gőzt, leöntést, mosást, pólyázást és ivókúrát tartalmaz, amely kiegészülhet tornával, vegetáriánus étrenddel, gyógynövénykúrával. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

6 Régi magyar fürdővilág
Balf: hideg, kénes gyógyvíz és savanyúvíz, végtagok, kis izületek. Bikszád: szénsavas, sós savanyúvíz, légutak és bélcsatorna hurutos megbetegedései. Bodajk: meszes víz köszvény ellen. Borszék: szénsavas savanyúvíz, vastalanítva ásványvízként, gyógyhatása: bélhurut, ideggyengeség Félixfürdő: artézi (mesterséges) víznyerés. Harkány: kénes melegvíz (62o), a kénhidrogén tartalma nagy, bőrbajok, nőgyógyászati gyulladások (Zsigmondy Vilmos). Herkulesfürdő: kénes, konyhasós víz: aranyér, gyulladások, bénulások kezelésére Hévíz: iszappakolások, reuma, mozgásszervi rendellenességek Kéked: Kénes víz, reuma, fekélyek kezelése. Palics: meszes, sós víz, reuma, köszvény ellen Parád: vasas és kénes savanyúvíz, ivókúra: gyomorbajok, fürdő női gyulladások Pöstyén: kénes hévízek és iszap, reuma, rehabilitáció Parajd: sóbányákból, erősen sós, reuma, mozgásszervi betegségek, bőrbajok. Pecsenyéd (Sauerbrunn): savanyúvíz hurutok ellen. Szováta: sós vizek, reuma, bőrbajok. Trencsénteplic: meszes, sós, bőrbajok, hurutok, reuma Holt-tenger: sós víz, reuma, idegi eredetű mozgásszervi panaszok, pikkelysömör. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

7 Hévizek és gyógyvizek Az Észak Alföld természeti kincse a termálvíz (Polgári Szemle, 2010/4/15). Magyarországon 1200 termálkút ismert, a régióban 23 fürdő nyújt egészségügyi ellátást mozgásszervi betegségekben, rehabilitációban. A fürdőhelyek kialakítása, környezete alkalmas rekreációra, kimerültség kezelésére, hosszabb tartózkodást feltételezve. Az ivókúrára alkalmas, állandó összetételű gyógyvizek csontritkulásos folyamatok lassításában, gyomor, emésztőrendszer és nőgyógyászati gyulladások kezelésében bizonyul eredményesnek. A szénsavas víz bőringerként hat az erekre, ezzel jobb vérellátást biztosítható. Magyarországon egy szénsavfürdő, „mofetta” működik. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

8 A társadalom egészsége: közjó
A közjó felépítése, megóvása az egyén és az állam közös felelőssége. Csak az egészséges emberekből álló társadalom képes gazdasági fejlődésre, társadalmi szolidaritási gondolkodásra. Az egészség nem áru, üzletben nem vehető meg, ezért az egészségtudatos életmód őrzi meg a társadalom egészségét.

9 Légzésterápia Ma egyre fontosabb a tiszta levegő élvezete:
Oxigén- és páradús, por- és szennyezésmentes: barlangterápia: asztmás gyerekek és felnőttek szilvoterápia: erdei levegő élvezete a légúti gyulladások kezelésében, rehabilitációban. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

10 Stressz A bajok egyik forrása: A STRESSZ,
az elmélet kidolgozója: Selye János a környezettől várt és kapott ingerek, hatások közötti differencia, azaz a válaszadás teljesítményének szűkössége a személyen kívüli, vagy generált belső ingerekre. „Küzdj (adaptálódj) vagy menekülj” MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

11 Túlzott stressz következményei
Fáradtság, kialvatlanság, Kimerültség, Élvezeti „pót”-szerek használata, Depresszió, céltalanság érzése, öngyilkossági késztetés. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

12 Stresszes állapot elkerülése
Rekreáció: (hosszabb idő aktív eltöltése más környezetben) Rendszeres mozgás a szabad levegőn: A teljesítőképességnek megfelelő erdei tartózkodás a szív és érrendszeri panaszok javítására is szolgál. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

13 Az egészséges életmód gazdasági haszna
Belga közgazdász tanulmányok leírták, hogy a gyakori erdő látogatók egészségügyi költségeinek csökkenése összemérhető az erdőség kitermelhető anyagi hasznával. MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.

14 Gyógynövények és a méz A méz nemcsak könnyű édesítőszerként használható, hanem számos egyéb (fertőtlenítő és hormon hatású) hasznos anyagot is tartalmaz. A méh méreggel reumás panaszok enyhíthetők (Beck Sámuel mindent mézzel és méhméreggel gyógyított a 19. szd. elején itthon és az USA-ban).

15 EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA VEZETŐ TANÁCSOK
Ha nem vagy kész életmódod változtatására, akkor nehézkes rajtad segíteni. Az orvos kezel, a természet gyógyít (Hippokrates) Ételetek legyen gyógyszeretek, nehogy gyógyszeretek legyen ételetek. Minden lehet méreg és semmi sincs ami nem lehet káros, csupán a dózis teszi, hogy a szer mérgező-e vagy sem. A gyógyszer alapja főleg a szeretet (Paracelsus 1587). Gyenge izgalom erősíti az életerőt és a szervezet védekező erejét, erős izgalom akadályozza, a még erősebb zavar meg is szüntetheti. (Selye János) Ami a szervezetben lejátszódik, az nemcsak a látható, ezért a gyógyítás készsége többet jelent, mint a test ismerete (Rolling, indián gyógyító) A természettudománynak igaza van abban, amit kimond, de sok mindenről hallgat, amelyet még nem ismer. (Weizsacker) Az embernek nemcsak tudnia kell, hanem alkalmazni, Nemcsak akarni kell, hanem tenni is. (Goethe) Csak egészséges embernek van energiája segíteni másokon. (Széchenyi) Aki boldog, könnyebben boldogít másokat is. ( Bolyai Farkas) Boldogságunk 90%-a egészségünknek köszönhető (Schopenhauer). MAGYAR Világtalálkozó, Balatonlelle július 2.


Letölteni ppt "MAGYARORSZÁG TERMÉSZETES GYÓGYKINCSEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések