Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK? Dr. Fellegi Borbála, Foresee Kutatócsoport „Lépés-váltás” c. konferencia, 2013. 05. 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK? Dr. Fellegi Borbála, Foresee Kutatócsoport „Lépés-váltás” c. konferencia, 2013. 05. 15."— Előadás másolata:

1 MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK? Dr. Fellegi Borbála, Foresee Kutatócsoport „Lépés-váltás” c. konferencia, 2013. 05. 15.

2 A PÁRBESZÉD FOLYAMATA MÚLT Mi történt? Mit éreztél, gondoltál akkor? KONZEKVENCIÁK Ez kit és hogyan érintett? Mi volt a legnehezebb? Mit érzel, gondolsz most? JÖVŐ Mi számodra a legfontosabb most? Mi jelentene számodra megnyugtatást? Te mit tudsz ehhez vállalni? Minden olvasat megismerése, pártatlan levezetés mellett.

3 FŐBB RESZTORATÍV GYAKORLATOK MediációKörök (ítélő, békítő, gyógyító, stb.…) Konferencia-modell Informális technikák ÉRINTETT 1ÉRINTETT 2 Mediátor F V E ÁT Á ET H K K K SSz F: Facilitátor Á: Áldozat E: Elkövető ET: e.támogatója ÁT: á.támogatója H: hatóság SSz: segítő szakember K: közösség egyéb tagja ÁT F ET E KK K K SSz Á ÁT H ÉRINTETT 1ÉRINTETT 2

4 AZ ÖSSZEKÖTTTSÉG ÉRZÉSE ÉS TUDATA alacsony magas A KONFLIKTUS ÉRZÉKELÉSE, TUDATOSÍTÁSA: „az érintettek is vajon úgy érzik, hogy van konfliktus?” ESÉLY AZ ÉRINTETTEK BEVONÁSÁRA : „HIÁNYZIK” A KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTEL? 1.Tudatosíts: 2. Segítsd az emberekben az érzetet és tudatot, hogy “össze vagyunk kötve”. MI KELL A RESZTORATÍV GYAKORLATOK ALKALMAZHATÓSÁGÁHOZ?

5 HOGYAN SEGÍTHETŐ A BEVONÓDÁS ÉS A RÉSZVÉTEL? NEM JÖN EL CSENDES „FORMÁLIS” SZEMÉLYES A RÉSZVÉTEL INTENZITÁSA TEGYÉL MAGADÉRT TEGYÉL MÁSÉRT FELEK TÁMOGATÓK KÖZÖSSÉG KÖZVETLEN ÉRINTETTSÉG KÖZVETETT CÉL: VALAMENNYIT FELFELÉ HOGYAN? KÖSD ÖSSZE ÉRZÉKENYÍTSD ERŐSÍTSD MEG LÁTTASD A SAJÁT FELELŐSSÉGET TEDD SZEMÉLYESSÉ AKTIVIZÁLJ ISMERD FEL ÉRTSD MEG & FOGADD EL GONDOL- KOZZ !

6 DOLGOZÓK CSALÁD NÖVENDÉKEK SÉRTETTEK KÖZÖSSÉG KAPCSOLATAINK – KONFLIKTUSAINK ÖSSZEKÖTNEK…. DE ITT HÚZÓDIK AZ INTÉZET FALA…

7 RESZTORATÍV TECHNIKÁK INTÉZMÉNYEN BELÜL JÓVÁ- TÉTEL KAPCSOLATOK MEGERŐSÍTÉSE SZOCIÁLIS ÉS ÉRZELMI KOMMUNIKÁCIÓS KÉSZSÉGEK FEJLESZTÉSE SÉRELMEK ORVOSLÁSA KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS Morrison és Thorsborne nyomán, 2004 NYITÓKÖRÖK, ZÁRÓKÖRÖK, VISSZAJELZÉSEK, PROAKTÍV KÖRÖK … REAKTÍV KÖRÖK, INFORMÁLIS TECHNIKÁK EGYÉNI ÉS KÖZÖSSÉGI SZINEN MEDIÁCIÓ BÉKÍTŐKÖRÖK KONFERENCIA

8 Konfliktuskezelési kultúra (közösségek, család, iskola stb.) Bűnmegelőzés Jóvátétel büntetőügyekben Ügyészi elterelés Szankció + Jóvátétel Bírósági szak ZÁRT INT. A RESZTORATÍV GYAKORLATOK ALKALMAZHATÓSÁGA – A FORESEE PROJEKTJEI MEREPS BÉKÍTKÖRÖK BÉKÍTŐKÖRÖK ALTERNATÍV: Települési közösségi párbeszéd KLÍMA POZITÍV: Iskolai konfliktuskezelés CSDCS, Családi mediáció Braithwaite (2002) és Walgrave (2008) alapján

9 HOGY FIGYELHESSÜNK A MÁSIKRA: SAJÁT IDŐ A SAJÁT TÖRTÉNETEKRE DE A VENTILLÁLÁS AZ ELSŐ….

10 MIT VÁRUNK A FELEKTŐL? biztonságérzet; önbizalom, pozitív énkép; felelősségvállalás; őszinteség; a saját szükségletek feltárásának képessége; nyílt érdekartikuláció a vállalt szerepnek megfelelően; bizalomra való képesség; közösségérzet; tisztelet, a másik elismerése; törődés egymás iránt; a másik oldal szempontjainak meghallgatása és meghallása; együttműködés; a konfrontáció és támogatás (befogadás) együttes képviselete; belátásra és tanulásra való ösztönzés; esély felkínálása a jóvátételre; kommunikációs készségek; hit a nyerő–nyerő kimenetelben nyitottság és bizalom a külső és független „közvetítő” beengedésére; partneri kommunikáció; igény a külső értékelésre és visszajelzésre; a gyakorlat során a mögöttes elvekre való folyamatos reflexió; az egyéni és önkéntes vállalások szorgalmazása és figyelembevétele. ÉS SAJÁT MUNKÁNKBAN MENNYIRE KÉPVISELJÜK EZEKET?

11 TI HOGY LÁTJÁTOK MINDEZT? KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Fellegi Borbála www.foresee.hu Borbala.fellegi@foresee.hu


Letölteni ppt "MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK? Dr. Fellegi Borbála, Foresee Kutatócsoport „Lépés-váltás” c. konferencia, 2013. 05. 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések