Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A megporzástól a termésig A megporzás típusai: a) önmegporzás: a virágpor ugyanazon növény bibéjére jut b) idegen megporzás: a virágpor egy másik növényről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A megporzástól a termésig A megporzás típusai: a) önmegporzás: a virágpor ugyanazon növény bibéjére jut b) idegen megporzás: a virágpor egy másik növényről."— Előadás másolata:

1 A megporzástól a termésig A megporzás típusai: a) önmegporzás: a virágpor ugyanazon növény bibéjére jut b) idegen megporzás: a virágpor egy másik növényről kerül a bibére Lehet mindkét esetben szél, víz vagy állatok által történő megporzás.

2 Kettős megtermékenyítés A pollen a bibén tömlőt hajt a magkezdemény felé, melyben 2 hímivarsejt halad. - 1. hímivarsejt + petesejt  zigóta - 2. hímivarsejt + központi sejt  táplálószövet

3 A mag felépítése -maghéj (véd) -csíra - gyököcske  a növény első gyökere - rügyecske  a növény első hajtása - sziklevél - kétszikűeknél - 2 db,nagy,raktároz - egyszikűeknél - 1 db,kicsi,összekötő szerepű - táplálószövet - lisztes magvak: keményítő (kukorica) - olajos magvak: olaj vagy zsír (napraforgó) - fehérjetartalmú magvak: fehérje (szója)

4 A termés - a legfiatalabb növényi szerv - a mag beérésével egyidejűleg jön létre - termésfal: a magház falából jön létre

5 Termések típusai 1.valódi termés - a termés kialakításában csak a termő vesz részt száraztermések - száraz termések - felnyíló száraz termések (éretten a magokat kiszórják: hüvelytermés:borsó, bab) - fel nem nyíló száraz termések (éretten a termés egészben esik le: szemtermés:búza, árpa) húsos termések - húsos termések - bogyótermés (szőlő, ribizli) - kabaktermés (dinnye, uborka) - csonthéjas termés (szilva, dió)

6 2. áltermés -a termés kialakításában a termőn kívül egyéb virágrészek is részt vesznek: - vacok - almatermés - csipkebogyó áltermése - szamóca áltermése - takarólevelek - eper áltermése

7 Egyszikű mag felépítése

8 Kétszikű mag felépítése

9


Letölteni ppt "A megporzástól a termésig A megporzás típusai: a) önmegporzás: a virágpor ugyanazon növény bibéjére jut b) idegen megporzás: a virágpor egy másik növényről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések