Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Atommodellek. Az ókori görög gondolkodók Több különböző elképzelés létezett az anyag természetére vonatkozóan: -Thalész – ősanyag a víz; -Démokritosz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Atommodellek. Az ókori görög gondolkodók Több különböző elképzelés létezett az anyag természetére vonatkozóan: -Thalész – ősanyag a víz; -Démokritosz."— Előadás másolata:

1 Atommodellek

2 Az ókori görög gondolkodók Több különböző elképzelés létezett az anyag természetére vonatkozóan: -Thalész – ősanyag a víz; -Démokritosz – az anyag nem folytonos, tovább nem osztható parányi részekből áll(atom), az atomok nagysága és alakja eltérő; link1 -Arisztotelész – négy őselem: tűz, víz, föld, levegő, az ezekhez tartozó tulajdonságok harca okozza a változásokat.

3 Középkor Arisztotelész tanait évszázadokon át cáfolhatatlannak tartották, még a középkori egyetemeken is ezt tanították. Ezen nézetek hatására született meg az alkímia. Alkímia: célja az arany előállítása volt, a gazdasági haszon remé- nyében.

4 Atommodellek a XIX. és a XX. században Dalton – angol természettudós (1766-1844) -1808 – az anyag apró, oszthatatlan golyókból, az atomokból áll; -az atomok közötti vonzóerő és távolság határozza meg az anyag tulajdonságait; link2 link2 -első atomsúlytáblázat (hidrogén).

5 Atommodellek a XIX. és a XX. században Thomson – angol fizikus (1856-1940) -az atom nem oszthatatlan, 1897-ben kísérletileg kimutatja az elektronok jelenlétét; -az atom pozitív töltésű golyó, ebbe ágyazódnak az elektro- nok, mint „mazsolák a kalácsba”; link5 link5 -izotópok felfedezése, tömegspektrométer feltalálása.

6 Atommodellek a XIX. és a XX. században Rutherford – angol fizikus (1871-1937) -új atommodell: az atom atommagból és körülötte bolygókként keringő elektronokból áll; -elméletének megalkotásában híres szórási kísérlete vezette; link9,10link9,10 -1911-ben felfedezte az atommagban a protonokat; -elmélete azonban nem egészen volt összhangban a fizika törvényeivel.

7 Atommodellek a XIX. és a XX. században Bohr – dán fizikus (1885-1962) -feltételezte, hogy az elektron tartósan keringhet egy szigorúan meghatározott pályán, amelyhez egy szigorúan meghatározott energia tartozik; link1 -kisebb atomoknál jól használható modell volt, de nagyobb, bonyolultabb atomoknál nem.

8 Atommodellek a XIX. és a XX. században Kvantummechanikai modellek (Planck, Schrödinger, Heisenberg) -az atomok az energiát meghatározott adagokban, kvantumokban veszik fel; -az energiaközlés hatására megváltozik az atomot felépítő részecskék mozgása; -a részecskék mozgását matematikai modellek segítségével próbálják meg leírni.

9 És a XXI. Század? - Ma már tudjuk, hogy az elektronok, protonok, neutronok sem oszthatalanok. Link14 Link14 - M-elmélet - Húrelmélet - Szuperhúrelmélet


Letölteni ppt "Atommodellek. Az ókori görög gondolkodók Több különböző elképzelés létezett az anyag természetére vonatkozóan: -Thalész – ősanyag a víz; -Démokritosz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések