Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tervezett népegészségügyi projekt 2013-tól GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tervezett népegészségügyi projekt 2013-tól GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár."— Előadás másolata:

1 Tervezett népegészségügyi projekt 2013-tól GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár

2 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár * Tipikus hátrányos helyzetű csoportok a gyerekek esetében: a mélyszegénységben élő, tartós betegségben szenvedő, állami gondoskodásban felnövő, árva, bűncselekmény áldozatául eső, bántalmazott, roma/cigány, SNI stb. * Nem tipikus hátrányos helyzetű csoport jelen aspektusból vizsgálva: * Nem tipikus hátrányos helyzetű csoport jelen aspektusból vizsgálva: a gyermekek a mentális betegségek rohamos terjedését, és kutatási eredmények jövőre irányuló mutatóit illetően.

3 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár A témára hangolódás céljából bevezetésként, egy kis irodalmi mentálhigiéne: “A lelki egészségnek két kritériuma van: képesség a munkára és képesség a szeretetre.” (Sigmund Freud) “Szép dolog kifaragni egy szobrot és életet adni neki; de még szebb kiformálni egy emberi lelket és megtölteni igazsággal.” (Victor Hugo) “Mert az ember – ezt egyre inkább hiszem – csak annyit ér és csak annyira ember, amennyire meg tudja őrizni lelke egy zugában az örök gyermeket.” (Márai Sándor: A bűvész)

4 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Ismerve a tényeket, kutatási eredményeket, empirikus tapasztalatainkat: Ismerve a tényeket, kutatási eredményeket, empirikus tapasztalatainkat: Hipotézisem és probléma felvetésem egy vizsgálandó kérdésben megfogalmazva: Hipotézisem és probléma felvetésem egy vizsgálandó kérdésben megfogalmazva: Mindent megteszünk-e, pontosabban teszünk-e, mi felnőttek (szakemberek) annak kivédésére, hogy a kutatók által közölt várható rossz mutatók ne, vagy legalább kisebb mértékben következzenek be? Mindent megteszünk-e, pontosabban teszünk-e, mi felnőttek (szakemberek) annak kivédésére, hogy a kutatók által közölt várható rossz mutatók ne, vagy legalább kisebb mértékben következzenek be?

5 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár A mentális betegségek és viselkedészavarok epidemiológiája A mentális betegségek és viselkedészavarok epidemiológiája (Tudományos háttér – problématérkép) (Tudományos háttér – problématérkép) Nemzetközi szint (WHO, 2001-ben) Nemzetközi szint (WHO, 2001-ben) Ma a világon 450 millióra becsülik a pszichés betegek számát. Közel 70 millió ember és környezete szenved alkoholfüggőségben 24 millióan schizofréniában.10-20 millió ember kísérel meg öngyilkosságot, ebből 1 millió serdülő és fiatal hal meg évente. Az USA-ban a szorongásos betegségek költségei évi 42 – 46 millió dollár. A fejlett országokban minden negyedik ember mentális betegségben szenved. A major depresszió ma a negyedik a tíz legnagyobb társadalmi terhet jelentő betegség közül, de várhatóan 2020-ra a második helyre kerül. A pszichés betegségek a munkaképesség csökkenés leggyakoribb oka. Ma a világon 450 millióra becsülik a pszichés betegek számát. Közel 70 millió ember és környezete szenved alkoholfüggőségben 24 millióan schizofréniában.10-20 millió ember kísérel meg öngyilkosságot, ebből 1 millió serdülő és fiatal hal meg évente. Az USA-ban a szorongásos betegségek költségei évi 42 – 46 millió dollár. A fejlett országokban minden negyedik ember mentális betegségben szenved. A major depresszió ma a negyedik a tíz legnagyobb társadalmi terhet jelentő betegség közül, de várhatóan 2020-ra a második helyre kerül. A pszichés betegségek a munkaképesség csökkenés leggyakoribb oka.

6 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Országos szint Országos szint (Szádóczky Erika és munkacsoportja, Kopp Mária, Hungarostudy felmérések 1995, 2002) (Szádóczky Erika és munkacsoportja, Kopp Mária, Hungarostudy felmérések 1995, 2002) A családorvoshoz fordulók közül 43%-nál fordult elő élete során valamilyen kedélybetegség. A családorvoshoz fordulók közül 43%-nál fordult elő élete során valamilyen kedélybetegség. Hangulat és szorongásos zavarok előfordulása 18 – 64 év között a magyar népesség körében: minden negyedik ember szenved szorongásos vagy depressziós megbetegedésben. Hangulat és szorongásos zavarok előfordulása 18 – 64 év között a magyar népesség körében: minden negyedik ember szenved szorongásos vagy depressziós megbetegedésben. Borsod–Abaúj–Zemplén-, Szabolcs-Szatmár– Bereg és Nógrád a legrosszabb eredmények. Vas-, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Fejér és Csongrád (meglepetés) megyék a mentálisan „egészségesebbek”. Borsod–Abaúj–Zemplén-, Szabolcs-Szatmár– Bereg és Nógrád a legrosszabb eredmények. Vas-, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Fejér és Csongrád (meglepetés) megyék a mentálisan „egészségesebbek”.

7 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Vértesboglár Vértesboglár Lakossági egészségi állapot felmérő kérdőív (2007-ben) Lakossági egészségi állapot felmérő kérdőív (2007-ben) (Néhány adat a 14 év felettiek esetében 79 főből: (Néhány adat a 14 év felettiek esetében 79 főből: 30 fő küzd stresszel, depressziós 7 fő, nem elégedett a sorsával 26 fő, rosszul és/vagy keveset alszik, fáradtan ébred 35 fő, gyakori derékfájdalom 45 fő, hátfájás 31 fő, nyaki fájdalom 28 fő, gyomortáji fájdalom 19 fő, alhasi fájdalom 11 fő, gyomor- vagy nyombélfekélyes 5 fő, daganatos 1 fő, szívbetegség 7 fő, (már volt daganatos 2 fő, infarktusa 5 főnek, magasvérnyomás betegség 16 fő, cukorbetegség 5 főnél állt fenn. Alkoholt napi rendszerességgel 21%, heti rendszerességgel 13%, ennél ritkábban 50% és aki soha nem fogyaszt 16%. Rendszeresen 20 fő dohányzik, napi 10 szálnál többet). 30 fő küzd stresszel, depressziós 7 fő, nem elégedett a sorsával 26 fő, rosszul és/vagy keveset alszik, fáradtan ébred 35 fő, gyakori derékfájdalom 45 fő, hátfájás 31 fő, nyaki fájdalom 28 fő, gyomortáji fájdalom 19 fő, alhasi fájdalom 11 fő, gyomor- vagy nyombélfekélyes 5 fő, daganatos 1 fő, szívbetegség 7 fő, (már volt daganatos 2 fő, infarktusa 5 főnek, magasvérnyomás betegség 16 fő, cukorbetegség 5 főnél állt fenn. Alkoholt napi rendszerességgel 21%, heti rendszerességgel 13%, ennél ritkábban 50% és aki soha nem fogyaszt 16%. Rendszeresen 20 fő dohányzik, napi 10 szálnál többet).

8 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár A kockázati tényezők, mint veszélyforrás: A kockázati tényezők, mint veszélyforrás: Genetikai tényezők  gyakori a családi halmozódás (2-6-szoros kockázat). Genetikai tényezők  gyakori a családi halmozódás (2-6-szoros kockázat). A női nem, mint kockázati tényező (anyák!). A női nem, mint kockázati tényező (anyák!). Rossz családi körülmények: válás, erőszak, bántalmazás, (nemcsak a fizikai, hanem lelki is!!!) alacsony iskolázottság, szegénység, eladósodás, alkoholizmus, drogfogyasztás, bűnözés, öngyilkosság, szociális izoláció, reménytelenség, kilátástalanság érzése. Rossz családi körülmények: válás, erőszak, bántalmazás, (nemcsak a fizikai, hanem lelki is!!!) alacsony iskolázottság, szegénység, eladósodás, alkoholizmus, drogfogyasztás, bűnözés, öngyilkosság, szociális izoláció, reménytelenség, kilátástalanság érzése.

9 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Megelőzés lehetőségei Megelőzés lehetőségei (Mit? Miért? Hogyan?) (Mit? Miért? Hogyan?) Ahhoz, hogy lényeges változást érjünk el a lakosság mentális állapotának javulásában, a tanítást és a tanulást gyerekkorban kell elkezdeni. Ahhoz, hogy lényeges változást érjünk el a lakosság mentális állapotának javulásában, a tanítást és a tanulást gyerekkorban kell elkezdeni. Ezért a gyerekekre koncentráltan, a prioritást a tanítás – tanulás során a környezeti tényezők önerőből való javítására alkalmas kreatív készségek fejlesztésére, Ezért a gyerekekre koncentráltan, a prioritást a tanítás – tanulás során a környezeti tényezők önerőből való javítására alkalmas kreatív készségek fejlesztésére, családi és óvodai-, iskolai szocializáció hiányosságainak pótlására, családi és óvodai-, iskolai szocializáció hiányosságainak pótlására, érzelmi nevelésre, érzelmi nevelésre, önismeret- és személyiségfejlesztésre, önismeret- és személyiségfejlesztésre, problémamegoldásra szükséges helyezni. problémamegoldásra szükséges helyezni.

10 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Családokat támogató programok, Családokat támogató programok, Tematikus, differenciált foglalkozások, Tematikus, differenciált foglalkozások, Játék! Játék! Játék! Játék! Játék! Játék! SZERETET SZERETET Vidámság Vidámság Természetjárás Természetjárás Művészetek Művészetek Alkotás Alkotás Sport Sport Flow! Újra, és újra!!! Flow! Újra, és újra!!! Mozgásgyakorlatok! Mozgásgyakorlatok! Játszva tanulás, nevetve gyógyulás Játszva tanulás, nevetve gyógyulás Sikerélmény minden gyerek számára! Sikerélmény minden gyerek számára! Gyógyító, támogató közösségek Gyógyító, támogató közösségek Stabil szociális védőháló! Stabil szociális védőháló! Gyakorlatban is működő gyermekvédelmi rendszer! Gyakorlatban is működő gyermekvédelmi rendszer!

11 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Mit? - Korai fejlesztést! Mit? - Korai fejlesztést! Miért? – Hogy csírájában korrigáljuk a bajt! Miért? – Hogy csírájában korrigáljuk a bajt! Hogyan? – Felelősséggel! Lelkiismerettel! Hogyan? – Felelősséggel! Lelkiismerettel! Szakszerűen! Szakszerűen! Önkontrollal! Önkontrollal! Önellenőrző kérdés: Biztos, hogy a legjobb tudásom szerint, a legjobb lehetőséget választva a gyereknek, minden tőlem telhetőt megtettem?

12 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Mit jelent a korai fejlesztés? Mit jelent a korai fejlesztés? - A lehető legkorábban észlelt rendellenesség – korrekciója – az észlelő szakember szaktudásának erejéig – szükség esetén szakszerű, helyes és gyors irányítás – a kapcsolati-, szociális-, pedagógiai-, gyermekvédelmi- és egészségügyi védőháló mentén. - (Ne csak papíron! Ne csak a fejkvótáért! Ne csak az érzelem nélküli jognak való megfelelésért! Hanem a GYEREK EGÉSZSÉGÉÉRT!) - Fejlesztés: a felmerülő problémára képesek vagyunk adekvát választ, módszereket, eszközöket, stratégiákat bevetni, mutatni, adni vagy tanítani, amivel később a gyerek és/vagy szülő, maga is képessé válik részben vagy egészben, egészségproblémája megoldására.

13 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár - Ehhez elengedhetetlen a hosszú távú egészségfejlesztés stabil alapozója és a gyerekek egészségének aspektusából nézve: - Egységes szemlélet vertikális és horizontális síkokon - Jól kiépített kapcsolati rendszer a szektorok és színterek között - Szaktudás, bizalom, pozitív érzelem és kölcsönösség - Átláthatóság - ellenőrizhetőség, számonkérhetőség - személyes felelősség - Oktatás-nevelési-, egészségügyi alap- és szakellátás-, iskola-egészségügyi-, gyermek- és ifjúságvédelmi- családsegítő és szociális szféra - segítő, támogató rendszer - szemléletének teljes megújulása (paradigmaváltás!) a fentiek tükrében

14 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Alkalmazott módszerek: Alkalmazott módszerek: Pedagógiai Pedagógiai Pszichológiai Pszichológiai Szociális Szociális

15 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Pedagógiai Pedagógiai Több évtizede vagy évszázada bizonyítottan jól működő, bevált pedagógiák előtérbe helyezése, részbeni alkalmazása, mint pl.: Rogersi, Waldorf, egyházi: angolkisasszonyok, orsolyiták, piaristák stb.) + ötvözve saját személyes pedagógiai elveinkkel, amely harmóniát teremt a régmúlt és a jelen elvárásai, a szélsőségek, a szegény és gazdag, beteg és egészséges, intézetben vagy családban felnövő, esetleg a különböző kisebbségekhez, etnikumhoz tartozók nevelése között. Több évtizede vagy évszázada bizonyítottan jól működő, bevált pedagógiák előtérbe helyezése, részbeni alkalmazása, mint pl.: Rogersi, Waldorf, egyházi: angolkisasszonyok, orsolyiták, piaristák stb.) + ötvözve saját személyes pedagógiai elveinkkel, amely harmóniát teremt a régmúlt és a jelen elvárásai, a szélsőségek, a szegény és gazdag, beteg és egészséges, intézetben vagy családban felnövő, esetleg a különböző kisebbségekhez, etnikumhoz tartozók nevelése között.

16 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Pszichológiai Pszichológiai Kliens- és személyiség központúság Kliens- és személyiség központúság pozitív pszichológia pozitív pszichológia holisztikus szemlélet holisztikus szemlélet biopszichoszociális modell biopszichoszociális modell funkcionális modell funkcionális modell salutogenetikus modell. salutogenetikus modell.

17 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Szociális Szociális Probléma feltárás, megoldás segítése (az egyén, család vagy kiscsoport természetes, mesterséges támaszának erősítését célzó módszerek) Probléma feltárás, megoldás segítése (az egyén, család vagy kiscsoport természetes, mesterséges támaszának erősítését célzó módszerek) Maslow szükséglet elméletének alapja figyelembevételével a kliens (gyermek) megismerését követően a számára legmegfelelőbb módszer kiválasztásával történő segítségnyújtás. Maslow szükséglet elméletének alapja figyelembevételével a kliens (gyermek) megismerését követően a számára legmegfelelőbb módszer kiválasztásával történő segítségnyújtás.

18 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár Néhány kutatás, szakcikk a témában: Néhány kutatás, szakcikk a témában: Tokaji Károlyné/ Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF 2009) Magyarországon /Népegészségügy / 88. évfolyam 4. szám 258. oldal Tokaji Károlyné/ Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF 2009) Magyarországon /Népegészségügy / 88. évfolyam 4. szám 258. oldal Tompa Anna: A mentálhigiéné szerepe a prevencióban / Népegészségügy /89. évfolyam 3. szám 245. oldal Tompa Anna: A mentálhigiéné szerepe a prevencióban / Népegészségügy /89. évfolyam 3. szám 245. oldal Füzesi Zsuzsanna, Péntek Eszter, Szőke Katalin: A helyi önkormányzatok, munkáltatók és a civil társadalom szerepe az egészségre ható társadalmi-gazdasági tényezők alakításában. Füzesi Zsuzsanna, Péntek Eszter, Szőke Katalin: A helyi önkormányzatok, munkáltatók és a civil társadalom szerepe az egészségre ható társadalmi-gazdasági tényezők alakításában. Karakó Erzsébet, Vincze Lilla: Mindennapi szorongásaink / Népegészségügy /89. évfolyam 1. szám 45. oldal Karakó Erzsébet, Vincze Lilla: Mindennapi szorongásaink / Népegészségügy /89. évfolyam 1. szám 45. oldal Nemzeti Kutatás - Fejlesztési Program 2001/1/002-es projektje / Egészségmegőrzés (Szerk: Csaba György) Természet Világa Kiadó / Lelki egészség (Kopp Mária, Skrabski Árpád) Nemzeti Kutatás - Fejlesztési Program 2001/1/002-es projektje / Egészségmegőrzés (Szerk: Csaba György) Természet Világa Kiadó / Lelki egészség (Kopp Mária, Skrabski Árpád) "Népegészségügyi programok mellett valódi népegészségügyi aktivitásra van szükség" / Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának 1/2010-2014 (2010. június 16.) számú Állásfoglalása (a Házszabály 96/A. §-a alapján) / Népegészségügy/88. évfolyam 3. szám / Dr. Mikola István elnök "Népegészségügyi programok mellett valódi népegészségügyi aktivitásra van szükség" / Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának 1/2010-2014 (2010. június 16.) számú Állásfoglalása (a Házszabály 96/A. §-a alapján) / Népegészségügy/88. évfolyam 3. szám / Dr. Mikola István elnök „Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja 2010” - Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása - (Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) nemzetközi kutatás „Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja 2010” - Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása - (Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) nemzetközi kutatás Kopp Mária, Balog Piroska, Konkoly Thege Barna, Salavecz Gyöngyvér, Stauder Adrienne, Csóka Szilvia, Bódizs Róbert: A lelki egészség epidemiológiai, pszichofiziológiai vizsgálata és a lelki egészségmegőrzés lehetőségei / Népegészségügy / 87. évfolyam 2. szám Kopp Mária, Balog Piroska, Konkoly Thege Barna, Salavecz Gyöngyvér, Stauder Adrienne, Csóka Szilvia, Bódizs Róbert: A lelki egészség epidemiológiai, pszichofiziológiai vizsgálata és a lelki egészségmegőrzés lehetőségei / Népegészségügy / 87. évfolyam 2. szám

19 GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár (LÁSD: www.nhke.hu ) www.nhke.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Felhasznált irodalom: Népegészségügyi orvostan / Szerkesztette: Ember István / Dialóg Kampus Kiadó / Budapest – Pécs, 2007 / Mentális betegségek és zavarok magyarországi epidemiológiája (Kopp Mária) 263-267. oldal.


Letölteni ppt "Tervezett népegészségügyi projekt 2013-tól GYERMEKEK lelki egészsége a mérlegen Készítette: Keilbach Józsefné település egészségfejlesztő-tanár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések