Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Edward angol király (Élt:1239. június 17. - 1307. július 17.)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Edward angol király (Élt:1239. június 17. - 1307. július 17.)"— Előadás másolata:

1 I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)

2 Bevezető Meghódította, és az angol korona fennhatósága alá vonta Walest, valamint kísérletet tett Skócia meghódítására is. A harminckét évesen trónra lépő király személyében Angliának ismét egy harcos lovagkirálya lett, aki sorra vette fel a harcot a szomszédos államokkal. Felesége Kasztíliai Eleonóra 25 gyermeket szült neki.

3 Skócia trónjának megszerzése Korai kísérletek
Lassan haladtak előre Skóciában, Edward eleinte csak békefenntartóként lépett föl, reménykedve, h király lesz ben hozzáadta I. Margit skót királynőt trónörökös fiához (szintén Edward). (Magit még ebben az évben meghalt tengeri betegségben) 1292 novemberében ő ellenőrizte a megüresedett skót trón sorsát. Tizenhárom jelöltből végül kettőt, John Balliolt és Robert the Brucet választotta. A skót nép végül az előbbit tette királlyá.

4 Nyílt háború Skóciával
Edwardnak nem volt elég a jóságos békebíró szerep ban nyílt háborút indított a skótok ellen. Az angol katonák lemészárolták az angol lakosság 2/3át, a skótok viszont ugyanezen én április 8.án véresen megtorolták sérelmeiket. Edward 27.én újratámadt, és egyre beljebb nyomult Skót-felföld hegyei között. A skót király lemondott a trónról Edward javára (Stone of Scone-t elvitte). Nemesek hűségesküt tettek neki. Megbízott vkit Skócia igazgatásával, ám az angol uralom nem tartott sokáig.

5 William Wallace felkelése
1297 májusában William Wallace egyik felföldi angol várban megölte a helytartót és minden ott lévő angolt, ezzel kitört a szabadságharc Skóciában. A nyár folyamán további angol várakat foglalt el Sir Andrew Murray. Végül szeptember 11-én William Wallace és Sir Andrew Murray megalázó és átfogó vereséget mért az angolokra Stirling mellett. I. Eduárd halála után pedig Brit fősziget egyesítése angol kézen még évszázadokig csak álom marad.

6 Az első rendi gyűlés 1290 -


Letölteni ppt "I. Edward angol király (Élt:1239. június 17. - 1307. július 17.)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések