Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel. 1330.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel. 1330."— Előadás másolata:

1 A Grál

2 Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel. 1330 - egy lübecki polgárház falképe a Grál egy kehely (csak akvarell-másolatban maradt fönn). A legkorábbi miniatúra a 13. századból a Grált kehelyként ábrázolja, melyet egy angyal az égből nyújt alá, és három ember imádja. E képtípus a 14-15. századi francia és itáliai kéziratokban gyakori. A Grál mint kehely szerepel jelenetekben: Arimathiai József fölfogja Krisztus vérét, ill. a Grál-kehellyel tartja az első szentmisét; egy leprás királyt a kehellyel gyógyítanak meg.

3 Arimathiai József Arimathiai József : Arimathiai József Jézus belső köreihez tartozó tanítvány volt, aki a keresztre feszítés után egy kehelyben fogta fel Jézus vérét. Ez a kehely, melyből Jézus megkínálta tanítványait az Utolsó Vacsorán, a Szent Grál.JézusUtolsó VacsoránSzent Grál József, mestere halála után személyesen kérte ki a holttestet Poncius Pilátustól, és saját sírboltjába helyezte, ahol azt bebalzsamozták. Nikodémussal együtt temette el Jézust. Arimathiai Józsefet a Feltámadás után megvádolták a holttest eltulajdonításával. Börtönbe zárták, étel és ital megvonásával.Poncius Pilátustól NikodémussalFeltámadás Legenda: Életben maradását a kehelynek köszönheti, melyet angyalok hoztak le számára. A kehely ettől fogva viseli a Szent Grál nevet. Arimathiai József kiszabadulása után egy tizenkét fős csapattal elvitte a kelyhet Angliába. Ott megépítették az Utolsó Vacsora asztalának pontos mását. Ez az első Grál-asztal, mely tizenkét ember számára készült. Felépítették az első Grál-templomot, melyet Szűz Máriának szenteltek. Ez a szent hely vált a Grál-kehely őrzőjévé.Szent Grál AngliábaGrál-templomotSzűz Máriának Arimathiai József halála előtt húga férjének, Bronnak adta át a Grál- királyságot. József lett az első Grál-király.Grál-király

4 Nikodémus Nikodemus : Gazdag farizeus, a szanhedrin tagja. Háromszor fordul elő Szt. János evangéliumában, ú. m. éjjeli találkozása Jézussal, a tanácsban, hol Jézus védelmére kel és a sírba tételnél. További sorsának leírása legendaszerű. Nikodemus főhőse az ú.n. Evangelium Nicodemi-nek.

5 Szanhedrin Szanhedrin : A zsidó törvényszék a második templom fennállása (Kr.e. 516–tól Kr.u. 79-ig) alatt. Kétféle Szanhedrin volt. A nagy Szanhedrin ami 71 tagból állt és a templom előcsarnokában ülésezett, és a kis Szanhedrin ami az ország minden városában működött és 23 tagból állt.


Letölteni ppt "A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel. 1330."

Hasonló előadás


Google Hirdetések