Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MÁRCIUSI FORDULAT 1848. március 15-e eseményei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MÁRCIUSI FORDULAT 1848. március 15-e eseményei."— Előadás másolata:

1 A MÁRCIUSI FORDULAT 1848. március 15-e eseményei

2 ISMÉTLÉS Egészítsd ki a vázlatot! A forradalmak előzményei:
_______________  éhínség munkanélküliség elégedetlenség _______________ Forradalmak a Habsburg Birodalomban: – Kossuth ___________ beszéde = ____________ a tartományoknak is. __________-i forradalom ____________________

3 Egészítsd ki a vázlatot!
A forradalmak előzményei: _ROSSZ MEZŐGAZDASÁGI TERMÉS__  éhínség munkanélküliség elégedetlenség __FORRADALOM_____ Forradalmak a Habsburg Birodalomban: – Kossuth _FELIRATI__ beszéde = _ALKOTMÁNYT_ a tartományoknak is. __BÉCS___-i forradalom __FORRADALOM PESTEN___

4 1848. Március 15. - Pest Pilvax Kávéház A pesti Városháza
Nemzeti Múzeum A Nemzeti Színház A budai Helytartótanács A tömeg a pesti Városháza elé vonul. Petőfi és társai a város vezetőitől követeléseik teljesítését várják. A városatyák aláírták a fogalmazványukat. Nagygyűlést tartanak a Nemzeti Múzeum előtt. Jókai Mór felolvassa a 12 pontot, Petőfi elszavalja a Nemzeti Dalt. Pilvax Kávéház Este a közönség kívánságára a színházban Katona József Bánk bán c. darabját játszották. A tömeg Budára a Helytartótanács épületéhez vonul és követelik, hogy engedjék ki Táncsics Mihályt. A Helytartótanács urai engednek a követelésnek. A radikálisan gondolkodó fiatalok törzshelye március 15-e reggelén azonban ezeknek a fiataloknak a gyülekezöhelye volt. A Landerer-Heckenast nyomda A tömeg követeli a 12 pont és a Nemzeti Dal kinyomtatását.

5 1848. Március Pest A B C D E F

6 LANDERER- ÉS HECKENAST-NYOMDA
PILVAX KÁVÉHÁZ NEMZETI MÚZEUM F B A E D C PESTI VÁROSHÁZA TÁNCSICS MIHÁLY BÁNK BÁN PLAKÁT - NEMZETI SZÍNHÁZ

7 A 12 PONT

8 A 12. pont Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését. Felelős ministeriumot Buda-Pesten. Évenkinti országgyűlést Pesten. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. Nemzeti őrsereg. Közös teherviselés. Urbéri viszonyok megszüntetése. Esküdtszék. Képviselet egyenlőség alapján. Nemzeti Bank. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. Unio.

9 A 12. pont Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését. F__________________________. Évenkinti országgyűlést Pesten. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. N_______________. Közös teherviselés. Urbéri viszonyok megszüntetése. Esküdtszék. Képviselet egyenlőség alapján. Nemzeti Bank. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. U________.

10 A 12. pont Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését. F__________________________. É__________________________. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. N_______________. K______________. Urbéri viszonyok megszüntetése. Esküdtszék. Képviselet egyenlőség alapján. N______B____. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. U________.

11 A 12. pont K______________________________________. F__________________________. É__________________________. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. N_______________. K______________. Ur___________________________. E__________________________________. N_____B_____. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. U________.

12 A 12. pont K______________________________________. F__________________________. É__________________________. Tö_____________________________________________. N_______________. K______________. Ur___________________________. E__________________________________. N_____B_____. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A pol_____________________________________________. U________.

13 A 12. pont K______________________________________. F__________________________. É__________________________. Tö_____________________________________________. N_______________. K______________. Ur___________________________. E__________________________________. N_____B_____. A’ katonaság ______________________________________. A pol_____________________________________________. U________.


Letölteni ppt "A MÁRCIUSI FORDULAT 1848. március 15-e eseményei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések