Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 1 A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 1 A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális."— Előadás másolata:

1 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 1 A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális kérdések – vények és az európai egészségbiztosítási kártya A csatlakozás hatása a magyar egészségügy szabad kapacitásaira A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális kérdések – vények és az európai egészségbiztosítási kártya A csatlakozás hatása a magyar egészségügy szabad kapacitásaira Dokumentáció az EU-ban vény, nyomtatványok, hazai biztosításoknak járó ellátás

2 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 2 I.A SZOCIÁLIS BIZTONSÁG KOORDINÁCIÓJA AZ EU-BAN 1.Szabad mozgás és koordináció 2.Koordinációs rendeletek 3.Alapelvek 4.Hatály 5.A 3. államok állampolgárai 1.Szabad mozgás és koordináció 2.Koordinációs rendeletek 3.Alapelvek 4.Hatály 5.A 3. államok állampolgárai

3 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 3 Római Szerződés 42. Cikk (a régi 51. Cikk) Az Uniónak nem célja egységes európai egészségügyi jog bevezetése a tagállami rendszerek helyett, jogharmonizáció nincs. A „négy szabadság elve” közül a személyek szabad mozgása viszont egészségügyi ellátások nélkül nem valósulna meg, az eltérő rendszerek összehangolása, koordinációja tehát szükséges. Római Szerződés 42. Cikk (a régi 51. Cikk) Az Uniónak nem célja egységes európai egészségügyi jog bevezetése a tagállami rendszerek helyett, jogharmonizáció nincs. A „négy szabadság elve” közül a személyek szabad mozgása viszont egészségügyi ellátások nélkül nem valósulna meg, az eltérő rendszerek összehangolása, koordinációja tehát szükséges. I/1. A személyek szabad mozgása és a dolgozók szociális biztonsága:

4 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 4 1408/71/EGK és az 574/72/EGK sz. Tanácsi rendeletek „A szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról” szóló rendeletek. Mindkét szabályozás rendelet, tehát közvetlen alkalmazása a tagállamokra nézve kötelező, és elsőbbséget élveznek a belső joggal szemben. A rendeletekhez számos nyomtatvány tartozik. 1408/71/EGK és az 574/72/EGK sz. Tanácsi rendeletek „A szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról” szóló rendeletek. Mindkét szabályozás rendelet, tehát közvetlen alkalmazása a tagállamokra nézve kötelező, és elsőbbséget élveznek a belső joggal szemben. A rendeletekhez számos nyomtatvány tartozik. I/2. A szociális biztonságot koordináló rendeletek:

5 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 5 I/3. A rendeletek alapelvei: Az ellátás az 1408/71/EGK és az 574/72/EGK rendeletek alapján történik majd. Alapelvek: a)Egy ország jogrendszerének alkalmazása. b)Azonos elbírálás. c)Szerzett jogok megtartása. d)Biztosítási idők összeszámítása. Az ellátás az 1408/71/EGK és az 574/72/EGK rendeletek alapján történik majd. Alapelvek: a)Egy ország jogrendszerének alkalmazása. b)Azonos elbírálás. c)Szerzett jogok megtartása. d)Biztosítási idők összeszámítása.

6 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 6 I/4. A rendeletek hatálya: Tárgyi hatály: Csak a szociális biztonsági ellátásokra terjed ki, tehát a szociális segélyekre nem (betegségi és anya- sági ellátások, rokkantsági ellátások, öregségi ellátások, hátramaradotti ellátá- sok, munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos ellátások, halálozási segély, munkanélküli ellátások, családi ellátások) Területi hatály: –EU-15, 10 új tag + Svájc, Norvégia, Izland (EGT) Személyi hatály: –EGT + 3. államok állampolgárai és családtagjaik (a foglalkoztatottak, az önálló vállalkozók, köztisztviselők közalkalmazottak és mindhárom kategória családtagjai, valamint a tagállamok területén állandó jelleggel lakó menekültek, hontalanok és családtagjaik, továbbá a diákok és családtagjaik) Tárgyi hatály: Csak a szociális biztonsági ellátásokra terjed ki, tehát a szociális segélyekre nem (betegségi és anya- sági ellátások, rokkantsági ellátások, öregségi ellátások, hátramaradotti ellátá- sok, munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos ellátások, halálozási segély, munkanélküli ellátások, családi ellátások) Területi hatály: –EU-15, 10 új tag + Svájc, Norvégia, Izland (EGT) Személyi hatály: –EGT + 3. államok állampolgárai és családtagjaik (a foglalkoztatottak, az önálló vállalkozók, köztisztviselők közalkalmazottak és mindhárom kategória családtagjai, valamint a tagállamok területén állandó jelleggel lakó menekültek, hontalanok és családtagjaik, továbbá a diákok és családtagjaik)

7 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 7 II. EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS EGY MÁSIK TAGÁLLAMBAN Egészségbiztosítási rendelkezések Sürgősségi / szükséges ellátás Teljes ellátás Külföldi gyógykezelés Egészségbiztosítási rendelkezések Sürgősségi / szükséges ellátás Teljes ellátás Külföldi gyógykezelés A következő fejezet

8 2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 8 Várom kérdéseiket : Dr. Balogh Tamás főosztályvezető-helyettes OEP Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya nemzetk@oep.hu Várom kérdéseiket : Dr. Balogh Tamás főosztályvezető-helyettes OEP Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya nemzetk@oep.hu


Letölteni ppt "2004-03-27.Dr. Balogh Tamás - OEP 1 A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális."

Hasonló előadás


Google Hirdetések