Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lódulj!!!.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lódulj!!!."— Előadás másolata:

1 Lódulj!!!

2 A betegség és az inaktivitás hatása:
I. a mozgató rendszerre; II.) és a kardiorepsiratorikus rendszerre  betegség progressziójára = RÁD A mozgás és a fizikai aktivitás hatása: I. a mozgató rendszerre; II.) és a kardiorepsiratorikus rendszerre  betegség progressziójára = RÁD

3 Inaktivitás  mozgatórendszer
pulmonális tünetek jelentkezése előtt már gyulladás és fertőzés!!!  kislégutak károsodása 

4 Elveszítik rugalamsságukat, tartásukat 
Nyugalmi kilégzés végén kislégutak korábban záródnak  csökken a ventillált térfogat Ennek ellensúlyozására – megtartandó a nyugalmi légzési térfogatot – mélyül a belégzés 

5 Kialakul a felfújt mellkas!

6 A belégzőizom rendszeresen nem nyúlik meg teljes hosszúságára 
zsugorodik  kevésbé hatékony működés (kedvezőtlen hossz-tenzió) Egy idő után a segéd légzőizmok is bekapcsolódnak ugyanebbe a folyamatba.

7 Csökkent mellkasi mobilitás!
A felfújt mellkas izomzatának rövidülése  megemelt és előrehelyezett vállak feszes csigolyák közötti + csigolya – borda közötti ízületek (közel 100 kis ízület)  háti kifózis, nyaki, ágyéki lordózis Csökkent mellkasi mobilitás!

8 Háti kifózis osteoporosissal kombinálva 
Csigolyatestek összenyomódása, feltöredezettsége, Ékcsigolyák kialakulása, Szomszédos csigolyák túlterhelése, Fájós hát.

9 A rossz tartás, háti kifózis, háti fájdalom részben korrigálható, de az elvesztett funkció visszaszerzése mindig sokkal nehezebb, időigényesebb,mint a jó funkció megőrzése. Az ékcsigolya már nem rehabilitálható.

10 … azaz: Felfújt mellkas Zsugorodott, rosszul működő belégző izmok Megemelt, előrehelyezett vállak Fokozott háti, nyaki, ágyéki görbületek Csökkent mellkas mobilitás, feszes kis ízületek Ék alakúvá deformálódott, túlterhelt csigolyák Fájós hát DEFORMÁLÓDOTT MELLKAS KOSÁR A BETEG TÜDŐ KÖRÜL !!!

11 Inaktivitás  kardio-respiratorikus rendszer
Edzetlen szívizom gyengébb, fokozatosan túlnyúlik (hossz – tensio) A betegségtől fibrotikussá váló tüdőszöveten egyre nehezebben hajtja át a vért A teljes oxigén szállító rendszer (léghólyagocskáktól a szíven át a sejtekig) gyengül)

12 Mozgás – CF A CF betegek kevésbé vesznek részt intenzív testmozgásban, mind egészséges társaik, pedig serdülőkig többnyire még jó légzésfunkciójuk van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miért?

13 Miért nem mozognak? Mindennapos terápia miatt kevesebb a szabadidejük?
Féltő szülői, vagy kezelői környezet? Önmagában a betegség?

14 A mozgás a tüdőbetegség progressziója ellenére is megőrzi a jó testtartást, a mellkas kosár épségét!!! A mozgás a csökkenő légzés funkció ellenére is megőrzi a jó teljesítőképességet!!!

15 I. Mozgásszervi előnyök
Megakadályozza: A belégző és segéd légző izmok zsugorodását. A kedvezőtlen hossz-tenzió kialakulását. A vállak megemelt, előrehelyezett állását.

16 Megakadályozza A kisizületek feszességét 
A csökkent mellkasi mobilitást felfújt mellkas, fokozott kifotikus, lordotikus görbületeket,

17 I. Mozgásszervi előnyök
Álló testhelyzetben végzett terhelés: stimulálja a csontok fejlődését, csökkenti az osteoporosis kialakulását, a spontán töréseket, ékcsigolyák kialakulását, kompresszióját A jó testtartás csökkenti a hát fájdalmak kockázatát, és a gerinc bántalmak kialakulásának esélyét.

18 I. Mozgásszervi előnyök
A jó mellkas mobilitás a hatékony légút tisztítás alapja. A helyes testtartás a pozitív testkép, és önbecsülés megőrzéséhez is hozzájárul.

19 Milyen mozgásokat végezzünk?
Mellkasmobilizáló gyakorlatok a tér minden irányában. Vállmobilizáló gyakorlatok, különös hangsúllyal az kirotációra. Izomerősítés különös hangsúllyal a hátizomzatra.

20 II. Kardio-respiratorikus előnyök
Akadályozza, lassítja a tüdőszövet rugalmatlanságának (fibrózis) kialakulását. Erősíti a túlterhelt szívizmot. Javítja a teljes oxigénszállító rendszert: alveolusoktól a sejtekig. Hatékony expectoratios technika.

21 II. Kardio-respiratorikus előnyök
Csecsemőkorban a fizikai aktivitás légzőrendszeri célja a légzés minta és a levegő tüdőn belüli eloszlásának javítása, és amint a kicsi aktívan részt tud ebben venni, a teljesítőképesség javítása. A kedvezően megváltoztatott légzésminta javítja a váladék mobilizációját, és megakadályozza a kis légutak korai elzáródásának kialakulását.

22 Fizikai aktivitás - expectoratio
A fizikai aktivitás – kedvező hatásai révén - a váladékürítés részévé válhat: légzés mélyülése, nagyobb be és kilégzési volumen, nagyobb kilégzési áramlás  nagyobb nyíró erő  hatékonyabb váladék mobilizáció.

23 Az együttműködési készség…
…általában rossz mert: nem érzik azonnali hasznát, elfelejtik, időigényes, unalmas, terhes.

24 Kritikus korszakok Legproblémásabb periódus a betanításra a 2-3 éves kor: nem értik a szülők, miért kell a tünetmentes gyereket elkezdeni kezelni. Csecsemőkorban egyszerűbben fogadják el: Mindennapok velejárója, mint az etetés, tisztába tétel  3 hónapos kor előtt diagnosztizált CF csecsemőknél jobb az együttműködés a szülőkkel és ők is sokkal ügyesebben birkóznak meg a feladatokkal.

25 A fizioterápia pontos betartását segíthetik:
Ha a beteget partnerként vonjuk be a kezelésbe, döntésekbe. Értse a kezelés értelmét, célját, Ha igyekszünk több alternatívát felajánlani a várható eredményekkel együtt: A beteg mérlegelni tud. Közös döntésből született választás a leghatékonyabb. A lehetősége a választásra a ’felhatalmazottság’ és kontroll jó érzését adja. Jobb alternatívák közötti döntés elé állítani, mint vitatkozni azon, hogy végezze a kezelést, vagy ne.

26 A fizioterápia pontos betartását segíthetik:
Ha rendszeres és gyakori a találkozás beteg és gyógytornász között (ambuláns vizsgálat, kórházi felvétel, otthoni gondozás). Ha a kezelési csomag találkozásról találkozásra fokozatosan fejlődik, az épp szükséges igényeknek, motivációnak és képességnek függvényében.

27 A fizioterápia pontos betartását segíthetik:
Ha adunk időt és segítséget a betegnek, hogy az információt feldolgozza és beépítse a mindennapos elfoglaltságai közé Ha a kezelés minősége folyamatosan nagy hangsúlyt kap. Ha jó a kapcsolat a gyógytornásszal!!!

28 Elvek Néha egy betartott kezelési kompromisszum többet ér, mint egy ideális, de nem odaadással végzett kezelés. Az életre szóló együttműködés a beteg / szülő és a gyógytornász közt, a bizalmon kell alapuljon.

29 Elvek Az optimális fizioterápiás kezelés, nem biztos, hogy egyet jelent a maximális kezeléssel Nem elég egyszerűen csak tanácsolni a betegeknek, hogy vegyenek részt fizikai aktivitásokban. Aktív vezetésre és folyamatos bátorításra van szükség e téren!

30 Sport a kezelésben Csecsemőkortól felnőttkorig egy fizikai terhelésen alapuló légút tisztítást végezhetünk. A terhelés soha nem lehet kényelmetlen. A csapatsport, testvérek kellő motivációt biztosít. Stimuláló, élvezetes, kornak, megfelelő, individualizált legyen.

31 Sport a kezelésben A fizikai aktivitás végeztethető zenére, amit 1-1 váladékürítéssel szakítunk meg. Így a fizioterápia, élvezetesebb, elfogadhatóbb lesz. A nevetés a fizikai aktivitáshoz hasonlóan jó hatással van a légző mintára. Így a teljes kezelés nem csak az légút tisztításra koncentrál, hanem magába foglalja a mozgásos kezelést, annak minden előnyével.

32 Chevailer a kicsiknek…
Ne öltöztessük túl őket, hagyjunk elegendő teret a szabad mozgásra! Minél gyakrabban játszunk velük! Hagyjuk nevetni és sírni, ez a legjobb légző gyakorlat! Hagyjuk sokat aludni és pihenni, hogy aztán tele legyenek energiával! Hagyjuk más gyerekekkel játszani, új tapasztalatokért és a szociális beilleszkedésért!

33 … és a nagyobbaknak Sose mondjuk, a CF betegnek: gyakorolnod kell, mert beteg vagy. Adjunk jó mintát, vegyünk részt mindenben, tegyük ezt életstilussá az egész család számára. Így nem érzi a beteg, hogy ez rossz kötelesség, vagy akár büntetés a számára! Idősebb CF betegeknek is adjunk példát, képzeljük magunkat abba, hogy mi vagyunk a betegek!

34 … és a nagyobbaknak Lift helyett lépcsőt, kocsi helyett a lábainkat használjuk, egy pár cipő olcsóbb mint négy gumi. Ha táv túl hosszú, menjünk bicviklivel, vagy görkorival! Ha buszra kell szállnunk, szálljunk le 1-2 megállóval előbb! Töltsünk néhány órát játékkal és sporttal a szabadban TV, vagy video helyett! Ha van időd ne használd a rövidítéseket útközben, a leghosszabb út a legegészségesebb!

35 … és a nagyobbaknak Ne félj a rossz időjárástól, a jó ruha és az esernyő megvéd, erre találták ki őket! A gyaloglás és túrázás a természetben új és új lehetőséget ad a különböző gimnasztikai gyakorlatokra, fizikai tréningre! Rengeteg ötletet lehet beépíteni a mindennapos aktivitásba. Csak néhányat adj és csodálkozni fogsz, a lehetőségek kimeríthetetlenségén!

36 … és a nagyobbaknak A rekreációs fizikai aktivitásokat barátokkal együtt végezd, bizonyos fokú versengés önmagad felülmúlására késztet.

37 Együtt izzadni mulatságos!!!
Lódulj!!!


Letölteni ppt "Lódulj!!!."

Hasonló előadás


Google Hirdetések