Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

S Z É L E N E R G I A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "S Z É L E N E R G I A."— Előadás másolata:

1 S Z É L E N E R G I A

2 Energiaforrások Megújuló Nem megújuló nap ásványi szenek szél
víz ár-apály geotermikus Nem megújuló ásványi szenek szénhidrogének (kőolaj, földgáz) hasadóanyagok. „energiaforrásoknak a természet olyan anyagi rendszereit tekintjük, melyekből technikailag hasznosítható energia nyerhető, az adott társadalmi, politikai, műszaki fejlettségi stb. körülmények között gazdaságosan. „

3 Szélenergia fontossága
csökkenő fosszilis készletek környezetvédelemi szempontok megújuló energia (kifogyhatatlan) ősi energia forrásunk rendkívül olcsó a föld felszínének 70%-án elérhető

4 Szélenergia hasznosítása
Hajózás Mezőgazdaság pl. szélmalom Energia szolgáltatás szélmotor

5 Szélturbina A szélturbinák a szélből nyernek energiát oly módon, hogy az elhaladó levegő mozgási energiáját a rotor lapátjainak adja át. Így az energia egy forgó tengelyen összpontosul, ami sok féle módon hasznosulhat, de a modern turbinák ezt az energiamennyiséget általában villamos energiává alakítják át. A modern szélturbinák a '80-as évek elején váltak népszerűvé.

6 Teljesítmény? kilencvenes évek: 0,5MW évezred küszöbén: 1,65MW
ma már: 5MW

7 Telepítés Szélmotor a tengerparti vidékeken a leghatékonyabb. Napjainkban a legkiemelgetőbben Dánia hasznosítja a szél energiáját. Hazánkban is lehetőség van szélmotorok elhelyezésére a Kisalföldön ( kW) Mezőföldön (600kW) Az ország első 250 kW-os szélturbinája Inotán épült.

8 Erőművek hatékonysága
Az erőművek hatékonysága nagyban függ a szélerősségtől. Magyarországon a kis szélsebesség (másodpercenként 2-6 méteres) a jellemző, így nagyobb erőmű szinte sehol sem lenne igazán gazdaságos. Egy kis szélerőmű képes egy kis falú világítási energia igényét kielégíteni. Szakértői számítások szerint a hazai széljárás számára az optimális szélkerékátmérő 15 m-nél kisebb, a toronymagasság pedig m. Legfeljebb kis teljesítményű szélmotorok jöhetnek számításba, amelyek hasonló energiahasznosításúak, mint az egykori szélmalmok.

9 A jövő technológiái

10 Kérdések Milyen megújuló energia forrásokat ismersz?
Szélenergia hasznosítására mondj példákat! Egy átlag szélmotor milyen teljesítményű? Hová érdemes szélmotort telepíteni és miért?


Letölteni ppt "S Z É L E N E R G I A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések