Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk

2 Operációs rendszerek -Az operációs rendszer kezeli a számítógép erőforrásait -Virtuális gépet biztosít -Kommunikál a külvilággal -kezeli a hardvert

3 Operációs rendszerek Az operációs rendszer futásához is erőforrásokra van szükség - CPU idő - memória: virtuális is Az OS részei a háttértárolókon helyezkednek el. Bootoláskor ezek a részek a memóriába töltődnek.

4 Operációs rendszerek DOS részei: -MSDOS.SYS-IO.SYS - COMMAND.COM -külső parancsfájlok

5 Operációs rendszerek Programindítás: - programnév begépelésével (PATH is tudja) - külső alkalmazással (Total Commander) - indítóikonnal - menüből - automatikus indítással (AUTOEXEC.BAT)

6 Operációs rendszerek -A programok az operációs rendszer segítségével kommunikálnak a felhasználóval. -Mondhatnánk úgy is hogy a programok felügyelője az operációs rendszer. -Ha egy program lefutott, vagy hiba esetén leállt, az operációs rendszer feladata a program törlése a memóriából.

7 Operációs rendszerek Milyen OS-ekről hallottunk már? - Unix - GNU/Linux - MS-DOS - MS Windows: 3.1, '95, '98, 2000, NT, XP, VISTA, 7 - Mac OS Csak számítógépen futhat operációs rendszer?

8 Operációs rendszerek Az OS-ek lehetnek: - kezelésük szerint grafikus vagy karakteres felülettel rendelkezők - ingyenesek vagy fizetősek - egy vagy többfelhasználósak -általános célú vagy specializált Beágyazott rendszerek: kávéfőzők, motorelektronika-vezérlők, stb...


Letölteni ppt "Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések