Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. Ismerkedés a homokórával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. Ismerkedés a homokórával"— Előadás másolata:

1 4. Ismerkedés a homokórával
Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás 4. Ismerkedés a homokórával

2 Bevezető A homokóra az időmérés egyik régi eszköze. Két, egyforma nagyságú, nagyjából kúp alakú edényből áll, amelyek lyukas csúcsait egymáshoz illesztették. A felső edényt homokkal töltik meg, amely bizonyos idő alatt a nyíláson át az alsó edénybe folyik. Ha a felső edény kiürült, a homokórát megfordítják, hogy ismét a homokkal telt edény álljon felül.

3 A homokórák története Homokórát csak akkor tudtak készíteni, amikor az üvegfúvás mesterségét már megismerték. Nem tudni, mikor, hol készítették az első homokórákat. Európában Michelangelo egyik tanítványát tartják feltalálójának, de ez nem bizonyos. Tény, hogy a 16. században már használták. Lehetséges, hogy az arabok találták fel, akiknek a finom, száraz homok bőven rendelkezésükre állt. A homokóra, mint tárgy, a legkorábban egy 1338-as freskón jelenik meg, Ambrogio Lorenzetti – A jó kormány allegóriáján. Írásos formában pedig egy hajózási listában bukkan fel először, a La George (III. Edvárd angol király hajója) listáján, 1345-ben.

4 A homokóra egyébként is a tengeri időmérés egyik megbízható eszköze volt, Magellán hajónként 18 homokórát vitt magával Föld körüli útjára. A hajóapród feladata volt a homokóra megfordítása, és az idők lejegyzése a hajónaplóba. A navigációhoz az időt mindig délhez viszonyították, amikor a Nap a zenitjén állt. Helyenként a falusi templomokban is használták, ahol a szószékre állítva a pap prédikációinak időtartamának meghatározását segítette.

5 A középkori és reneszánsz festők a mulandóságot gyakran jelképezték homokórával, amelyet csontkéz fordít meg.

6 A 20. század végéig telefonbeszélgetések időtartamának mérésére is használtak (díjszabási okokból) 3 percre beállított homokórákat, műanyag edényekkel. Ma leggyakrabban a lágytojás főzési idejének mérését szolgálhatja ill. az informatikában a homokóra piktogramja azt jelzi, hogy a felhasználónak várakoznia kell.

7 Végül, de nem utolsó sorban, van magyar vonatkozású momentuma is a homokóra-témának, ui. nálunk található a világ legnagyobb homokórája. A budapesti időkerék  - mely az Európai Uniós csatlakozásunk egyik szimbóluma is - nyolc méter átmérőjű, szélessége két méter. Vörös gránitból, rozsdamentes acélból és golyóellenálló üvegből készült. A súlya hatvan tonna. Az átfordítást az év utolsó napján egy csörlő segítségével végzik.

8 Forrás: hu.wikipedia.org (weboldal)


Letölteni ppt "4. Ismerkedés a homokórával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések