Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiszely-Kiss László: A fekete sereg I.Története, szerepe II.Felépítése III.Rossz és jó Híre IV.Ráadás… „Sic vis pacem, para bellum” „Ha békét akarsz, készülj.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiszely-Kiss László: A fekete sereg I.Története, szerepe II.Felépítése III.Rossz és jó Híre IV.Ráadás… „Sic vis pacem, para bellum” „Ha békét akarsz, készülj."— Előadás másolata:

1 Kiszely-Kiss László: A fekete sereg I.Története, szerepe II.Felépítése III.Rossz és jó Híre IV.Ráadás… „Sic vis pacem, para bellum” „Ha békét akarsz, készülj a háborúra”

2 Mátyás szolgálatában… - Felállt 1459-60 között. - Második zsoldoshadsereg - A korabeli Európában, a leger ő sebb és legfejlettebb ZSOLDOS hadsereg Kit ű n ő en szervezett volt és jó taktikával bírt - Min ő ségi fegyverzet + páncélzat = üt ő képes sereg - Rendelkezett nehéz / könny ű lovassággal, tüzérséggel és üt ő képes gyalogsággal „az állandó létszám 20 ezer fő volt szükség esetén, ellenkező esetben a sereg elvegetált kb.10 ezer fős létszámmal…” A nevét kaphatta a rossz hírér ő l, esetleg ruhájáról és fegyverzetér ő l, vagy Haugwitz János vitézr ő l… Mátyás halálakor fekete kend ő t viseltek vállukon. ER Ő, hatalom, „lázadás”, végzet

3 Felépítés Nagy része szétszóródott huszitákból állt, de megtalálható volt szinte „mindenféle” nemzetiség ű katona. A seregben akadtak lengyelek, németek, csehek, kicsivel kés ő bb egyre több magyar is volt, emellett román és szerb. Néhány hadparancsnok: Kinizsi Pál Vlad Tepes – Dracula (román) Jaksics és Brankovics (szerb) Bajezid Callixtus Ottomanus (török trónkövetel ő )

4 Korabeli ágyúk (tüzérség), és Mátyás „elefánt” nagyágyúja Huszárok a korabeli id ő kb ő l… Páncélos gyalogos számszeríjjal és pajzzsal, mellette páncélzat, sisak és csatabárd

5 Mátyás király aranyforintja Mátyás címere, középen a Hunyadiak fekete hollójával A Hunyadiak címere a hollóval, bizánci kereszttel és Árpád- sávval

6 „…Minden jó ha a vége jó…” Mátyás eltörölte a harmincad vámot és a kapuadót, amelyeket már úgy is „kevesen” fizettek, viszont bevezette a füstpénzt, amelyet jobbágycsaládonként szedett. Hogy fenntartsa és ellássa a seregét, rendkívüli hadiadót szedett (telkenként 1 forintot), amelyre a sereg támaszkodhatott. 1492-1493 között a sereg fellázadt az elmaradt fizetés miatt, a Délvidéken fosztogatások kezdődtek, kihatottak egészen Csongrádig is, ahol Mátyás testőrei tartózkodtak átutazóban. A Magyar Királyság és a délvidéki szerb és magyar parasztság (kb. 12 ezer fő) harcolt a fosztogató, lázadó „sereg” ellen (kb. 8 ezer fő). A seregből 6 ezer főt Kinizsi Pál vert le, a maradék 2 ezret pedig Ausztriában semmisítették meg.


Letölteni ppt "Kiszely-Kiss László: A fekete sereg I.Története, szerepe II.Felépítése III.Rossz és jó Híre IV.Ráadás… „Sic vis pacem, para bellum” „Ha békét akarsz, készülj."

Hasonló előadás


Google Hirdetések