Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Koszti Tamás: A magyar humanizmus. A humanizmus keletkezése XIV. századi Európa képe a hagyományok bomlását és az új gondolatok felülkerekedését mutatja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Koszti Tamás: A magyar humanizmus. A humanizmus keletkezése XIV. századi Európa képe a hagyományok bomlását és az új gondolatok felülkerekedését mutatja."— Előadás másolata:

1 Koszti Tamás: A magyar humanizmus

2 A humanizmus keletkezése XIV. századi Európa képe a hagyományok bomlását és az új gondolatok felülkerekedését mutatja. XIV. századi Európa képe a hagyományok bomlását és az új gondolatok felülkerekedését mutatja. Az augustinusi „civitas Dei” gondolatából megszületett német-római birodalom és a pápaság világuralma megingott. Az augustinusi „civitas Dei” gondolatából megszületett német-római birodalom és a pápaság világuralma megingott. A humanizmus elnevezése a humanus (emberi) szóból származik. A humanizmus elnevezése a humanus (emberi) szóból származik.

3 A humanizmus Magyarországon Magyarországon a reneszánsz és a humanizmus a középkori kultúra utóvirágzásával egy időben bontakozott ki. Magyarországon a reneszánsz és a humanizmus a középkori kultúra utóvirágzásával egy időben bontakozott ki. Eleinte még csak a külföldiek közül kerültek ki a humanisták, de Hunyadi Mátyás korában már egy-két tucat magyar is van köztük.. Eleinte még csak a külföldiek közül kerültek ki a humanisták, de Hunyadi Mátyás korában már egy-két tucat magyar is van köztük.. Olasz humanisták és művészek érkeztek ekkor nagy számban Budára. Mátyás nagyszabású építkezésekbe kezdett: művészetpártolásának eredményeként Buda Közép-Európa első reneszánsz művészeti centruma lett. Olasz humanisták és művészek érkeztek ekkor nagy számban Budára. Mátyás nagyszabású építkezésekbe kezdett: művészetpártolásának eredményeként Buda Közép-Európa első reneszánsz művészeti centruma lett.

4 A humanizmus kultúrája A magyar humanisták a könyvkultúra terén is európai színvonalat értek el. A magyar humanisták a könyvkultúra terén is európai színvonalat értek el. Főleg Firenzéből, Vespasiano da Bisticci műhelyéből szerezték be a könyveket Főleg Firenzéből, Vespasiano da Bisticci műhelyéből szerezték be a könyveket Vitéz János, a későbbi esztergomi érsek nagyváradi püspöki udvarában magyar másolókat is foglalkoztatott Vitéz János, a későbbi esztergomi érsek nagyváradi püspöki udvarában magyar másolókat is foglalkoztatott

5 1455-ben alkalmazta Polánkai Berecket, kódexei nagy részét azonban ő is Firenzéből szerezte be ben alkalmazta Polánkai Berecket, kódexei nagy részét azonban ő is Firenzéből szerezte be. Emlékiratai szerint Vespasiano da Bisticci rajta kívül még két magyarnak dolgozott: Handó György prépostnak és Janus Pannonius pécsi püspöknek, aki Vitéz Jánosnak rendszeresen küldött könyveket. Emlékiratai szerint Vespasiano da Bisticci rajta kívül még két magyarnak dolgozott: Handó György prépostnak és Janus Pannonius pécsi püspöknek, aki Vitéz Jánosnak rendszeresen küldött könyveket ös római, majd firenzei és velencei tartózkodását is felhasználta könyvek vásárlására ös római, majd firenzei és velencei tartózkodását is felhasználta könyvek vásárlására.

6 A corvinák utóélete Az utódok nemcsak a fejlesztésre, de megőrzésre is alkalmatlanok voltak. Az utódok nemcsak a fejlesztésre, de megőrzésre is alkalmatlanok voltak. Jelenleg 16 ország 43 városának 49 könyvtárában 215 hiteles corvina meglétéről tudunk. Jelenleg 16 ország 43 városának 49 könyvtárában 215 hiteles corvina meglétéről tudunk.

7 Humanizmus képekben

8 A reneszánsz kialakulásáról A reneszánsz tudományos forradalmat, művészeti átalakulást, megújulást hozó, meghatározó kulturális mozgalom volt Európa újkori történelmének hajnalán. A reneszánsz tudományos forradalmat, művészeti átalakulást, megújulást hozó, meghatározó kulturális mozgalom volt Európa újkori történelmének hajnalán. A francia eredetű reneszánsz (renaissance, olaszul: rinascimento) szó újjászületést jelent. A francia eredetű reneszánsz (renaissance, olaszul: rinascimento) szó újjászületést jelent. Dante az első író, aki személyében megtestesítette a reneszánsz szellemiségét. Dante az első író, aki személyében megtestesítette a reneszánsz szellemiségét. A másik korai reneszánsz művész Petrarca. A másik korai reneszánsz művész Petrarca.

9 A 14. században Észak-Itália hadakozó városállamokra szakadt, a legerősebbek ezek közül: Milánó, Firenze, Pisa, Siena, Genova, Ferrara és Velence. A 14. században Észak-Itália hadakozó városállamokra szakadt, a legerősebbek ezek közül: Milánó, Firenze, Pisa, Siena, Genova, Ferrara és Velence. Az Oszmán Birodalom kettészakította a keleti világot. Az Oszmán Birodalom kettészakította a keleti világot. Az Oszmán Birodalom Bizánc elfoglalásával menekülthullámot idézett elő a gazdag és művelt görögök körében. Az Oszmán Birodalom Bizánc elfoglalásával menekülthullámot idézett elő a gazdag és művelt görögök körében. A fekete halál letarolta Európa lakosságának egyharmadát. A fekete halál letarolta Európa lakosságának egyharmadát.

10 Tudomány és filozófia a reneszánszban Petrarca alapította meg az új tudásszerzési módszert, a humanizmust, ami az embert az önálló döntés és gondolkodás képességével rendelkező racionális és érző lénynek tekinti. Petrarca alapította meg az új tudásszerzési módszert, a humanizmust, ami az embert az önálló döntés és gondolkodás képességével rendelkező racionális és érző lénynek tekinti. A reneszánsz során a filozófiával, művészetekkel és irodalommal való foglalatosság mellett is tovább élt a tudományos elmaradottság. A reneszánsz során a filozófiával, művészetekkel és irodalommal való foglalatosság mellett is tovább élt a tudományos elmaradottság. A reneszánsznak Észak-Európába kellett eljutnia ahhoz, hogy a tudomány újjá tudjon éledni olyan nagyságokkal, mint Kopernikusz, Bacon és Descartes. A reneszánsznak Észak-Európába kellett eljutnia ahhoz, hogy a tudomány újjá tudjon éledni olyan nagyságokkal, mint Kopernikusz, Bacon és Descartes.

11 Irodalom a reneszánsz korában A reneszánsz előtt az olasz nyelv nem számított irodalmi nyelvnek Itáliában. A reneszánsz előtt az olasz nyelv nem számított irodalmi nyelvnek Itáliában. Ezeknek a munkáknak a forrásai Horatius, Sallustius és Vergilius, a görögök között Arisztotelész, Homérosz, Platón és Szókratész voltak a legversenyképesebbek. Ezeknek a munkáknak a forrásai Horatius, Sallustius és Vergilius, a görögök között Arisztotelész, Homérosz, Platón és Szókratész voltak a legversenyképesebbek. Petrarca tanítványa, Giovanni Boccaccio is híres íróvá vált. Főműve, a Dekameron kerettörténetben száz történetet foglal össze tíz elbeszélő tollából. Petrarca tanítványa, Giovanni Boccaccio is híres íróvá vált. Főműve, a Dekameron kerettörténetben száz történetet foglal össze tíz elbeszélő tollából. A politikai filozófus, Niccolò Machiavelli főművével, A fejedelemmel széles körben ismert szerzővé vált Itáliában és nyugati világban. A politikai filozófus, Niccolò Machiavelli főművével, A fejedelemmel széles körben ismert szerzővé vált Itáliában és nyugati világban.

12 Szobrászat és festészet a reneszánszban A szépművészetek közül először a szobrászat mutatott reneszánsz vonásokat. Donatello, az egyik legismertebb korai reneszánsz szobrász Dávid című szobrával a meztelen emberi testről alkotott maradandó tanulmányt. A szépművészetek közül először a szobrászat mutatott reneszánsz vonásokat. Donatello, az egyik legismertebb korai reneszánsz szobrász Dávid című szobrával a meztelen emberi testről alkotott maradandó tanulmányt. A reneszánsz festészet a realizmus perspektívájáról vált ismertté, valamint eltávolodásáról a vallási témáktól, ami a középkori művészet velejárója volt. A reneszánsz festészet a realizmus perspektívájáról vált ismertté, valamint eltávolodásáról a vallási témáktól, ami a középkori művészet velejárója volt. A legismertebb festők ebben a korban Leonardo da Vinci, Raffaello és Michelangelo voltak, képeik a legszélesebb körben ismert műalkotásokká váltak szerte a világon (Utolsó vacsora, Athéni iskola, Szent Család). A legismertebb festők ebben a korban Leonardo da Vinci, Raffaello és Michelangelo voltak, képeik a legszélesebb körben ismert műalkotásokká váltak szerte a világon (Utolsó vacsora, Athéni iskola, Szent Család).

13 Építészet a reneszánsz korában Csakúgy, mint a festészetet, a reneszánsz építészetet is a klasszikusok inspirálták. Csakúgy, mint a festészetet, a reneszánsz építészetet is a klasszikusok inspirálták. A Filippo Brunelleschi által tervezett Santo Lorenzo és a Pazzi-kápolna dór, ión és korinthoszi stílusúak. A Filippo Brunelleschi által tervezett Santo Lorenzo és a Pazzi-kápolna dór, ión és korinthoszi stílusúak. A Donato Bramante által tervezett Szent Péter-bazilika a kor leghíresebb építménye. A Donato Bramante által tervezett Szent Péter-bazilika a kor leghíresebb építménye.

14 Idézet a humanizmusról "Új reneszánsznak kell jönnie és még nagyobb reneszánsznak, mint az, amely a középkort követte; az lesz a nagy Reneszánsz, amikor az emberiség felfedezi, hogy az erkölcsi a legnagyobb igazság és a legnagyobb gyakorlati érték... Ennek a Reneszánsznak egyik szerény úttörője leszek, és az új emberiségbe vetett hitet, mint égő fáklyát vetem be a sötétség e korszakába..." "Új reneszánsznak kell jönnie és még nagyobb reneszánsznak, mint az, amely a középkort követte; az lesz a nagy Reneszánsz, amikor az emberiség felfedezi, hogy az erkölcsi a legnagyobb igazság és a legnagyobb gyakorlati érték... Ennek a Reneszánsznak egyik szerény úttörője leszek, és az új emberiségbe vetett hitet, mint égő fáklyát vetem be a sötétség e korszakába..." (Albert Schweitzer)


Letölteni ppt "Koszti Tamás: A magyar humanizmus. A humanizmus keletkezése XIV. századi Európa képe a hagyományok bomlását és az új gondolatok felülkerekedését mutatja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések