Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Urbárium Keller Martin

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Urbárium Keller Martin"— Előadás másolata:

1 Urbárium Keller Martin

2 Latin eredetű szó: - tágabb értelemben: gazdasági irat - szűkebb értelemben: Mária Terézia által ben kibocsátott, a jobbágytelek nagyságát és a jobbágyszolgáltatásokat szabályozó rendelet A rendelet előzménye: a Rákóczi-szabadságharc leverését követő időszakban keresendő

3 1764, madéfalvi veszedelem 500 erdélyi székely leölése után a székelyek Moldvába vándorolnak

4 A jobbágyok terheinek növekedése
Hadiadó emelése Porció = az osztrák katonákat a magyar parasztoknak kellett ellátni szállással és élelemmel (ez az állami hadiadó egyik formája) Forspont = a katonákat a parasztoknak kell fuvarozni Az országban állomásozó katonákat teljesen a magyaroknak kell ellátnia! A parasztoknak katonáskodniuk is kell! Ezért a XVIII. század első felében államellenes megmozdulá- sokra került sor.

5 Kilenced a termények és az állatszaporulat után
Ajándékok Földesúri kiváltság a gabona őrlése és a bor kimérése Növekszik a robot, a majorságban végzett ingyenmunka (hetente 3-4 alkalommal) A földesurak elvették a közös földeket, a parasztok rosszabb minőségű földeket kaptak

6 Földesúri visszaélések
1765/66, dunántúli parasztfelkelés A Zala megyei jobbágyok panaszos levelet küldtek a királynőhöz A királynő beavatkozik a jobbágy–földesúri viszonyba „Etetni kell a juhot, ha nyírni és fejni akarjuk” (Csökkenteni kell a jobbágyok terheit)

7 Érinti a földesurakat és a jobbágyokat is
Célja: „A földesurak igaz jogainak megőrzése” a jobbágy szolgáltatásokkal tartozik, mert a telek a földesúré „A jobbágyság megóvása az igaztalan és törvénytelen terhektől”

8 A rendelet meghatározza a telek nagyságát
Belső telek Ház és gazdasági épületek Közös használatban - erdő - legelő - nádas Külső telek Szántó és legelő Ezért a jobbágy tartozik 1 Ft pénzadóval évente Kilenceddel Robottal: 1 nap igás (lóval, ökörrel) vagy 2 nap kézi robot hetente (éves viszonylatban 52 nap igás vagy 104 nap kézi robot)

9 A rendelet jelentősége
1. Csökkentette a földesúri visszaéléseket 2. Törvényes kereteket teremtett a földesúr és a jobbágy közötti viszonyban

10 Urbárium állam egyház birtokos robot majorsági föld heti 1 nap igás
vagy 2 nap gyalog úrbéres telek Urbárium


Letölteni ppt "Urbárium Keller Martin"

Hasonló előadás


Google Hirdetések