Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Urbárium Keller Martin. - Latin eredetű szó: - tágabb értelemben: gazdasági irat - szűkebb értelemben: Mária Terézia által 1767-ben kibocsátott, a jobbágytelek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Urbárium Keller Martin. - Latin eredetű szó: - tágabb értelemben: gazdasági irat - szűkebb értelemben: Mária Terézia által 1767-ben kibocsátott, a jobbágytelek."— Előadás másolata:

1 Urbárium Keller Martin

2 - Latin eredetű szó: - tágabb értelemben: gazdasági irat - szűkebb értelemben: Mária Terézia által 1767-ben kibocsátott, a jobbágytelek nagyságát és a jobbágyszolgáltatásokat szabályozó rendelet - A rendelet előzménye: a Rákóczi - szabadságharc leverését követő időszakban keresendő

3 - 1764, madéfalvi veszedelem 500 erdélyi székely leölése után a székelyek Moldvába vándorolnak

4 - Hadiadó emelése - Porció = az osztrák katonákat a magyar parasztoknak kellett ellátni szállással és élelemmel (ez az állami hadiadó egyik formája) - Forspont = a katonákat a parasztoknak kell fuvarozni Az országban állomásozó katonákat teljesen a magyaroknak kell ellátnia! A parasztoknak katonáskodniuk is kell! Ezért a XVIII. század első felében államellenes megmozdulá - sokra került sor.

5 - Kilenced a termények és az állatszaporulat után - Ajándékok - Földesúri kiváltság a gabona őrlése és a bor kimérése - Növekszik a robot, a majorságban végzett ingyenmunka (hetente 3-4 alkalommal) - A földesurak elvették a közös földeket, a parasztok rosszabb minőségű földeket kaptak

6 - Földesúri visszaélések - 1765/66, dunántúli parasztfelkelés - A Zala megyei jobbágyok panaszos levelet küldtek a királynőhöz - A királynő beavatkozik a jobbágy–földesúri viszonyba - „Etetni kell a juhot, ha nyírni és fejni akarjuk” (Csökkenteni kell a jobbágyok terheit)

7 „A földesurak igaz jogainak megőrzése” a jobbágy szolgáltatásokkal tartozik, mert a telek a földesúré „A jobbágyság megóvása az igaztalan és törvénytelen terhektől” Érinti a földesurakat és a jobbágyokat is Célja:

8 Belső telek Ház és gazdasági épületek Közös használatban - erdő - legelő - nádas Külső telek Szántó és legelő Ezért a jobbágy tartozik - 1 Ft pénzadóval évente - Kilenceddel - Robottal: 1 nap igás (lóval, ökörrel) vagy 2 nap kézi robot hetente (éves viszonylatban 52 nap igás vagy 104 nap kézi robot)

9 2. Törvényes kereteket teremtett a földesúr és a jobbágy közötti viszonyban 1. Csökkentette a földesúri visszaéléseket

10 robot heti 1 nap igás vagy 2 nap gyalog úrbéres telek majorsági föld államegyházbirtokos Urbárium


Letölteni ppt "Urbárium Keller Martin. - Latin eredetű szó: - tágabb értelemben: gazdasági irat - szűkebb értelemben: Mária Terézia által 1767-ben kibocsátott, a jobbágytelek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések