Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?"— Előadás másolata:

1 B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?

2 Az Egyesületünk 2007. szeptemberi alakult meg 17 település csatlakozásával. A stratégiai tervezést március elején kezdtük, és július 6-án zártuk. 2008. Július 1-jén ünnepélyes Közgyűlésen fogadtuk el a stratégiát. Stratégiánk célja, hogy reális képet adjon a térség gazdasági és társadalmi helyzetéről; behatárolja a térség célstruktúráját, így meghatározza a térség gazdaságfejlesztése számára legfontosabb feladatokat; elkülönítse a lehetséges beavatkozási területeket ; kezdeményezze a vidékfejlesztés szempontjából kulcsfontosságú együttműködések kialakítását (önkormányzatok, intézmények, üzleti szervezetek és civil kezdeményezések között); továbbá, mozgósítsa a térség gazdasági és társadalmi erőforrásait a gazdaság fejlesztése, a társadalomépítés és az élhetőbb táj érdekében. A HVS ezáltal egy komplex megvalósítható programot ad a vidékfejlesztési célkitűzések III. és IV.- tengelyben megjelölt célok elérése érdekében. Egyesületünk munkáját segíti az elnökség 4 tagja, a Felügyelő Bizottság, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság, A Települések Tanácsa, a Pályázat Elbíráló Bizottság és nem utolsó sorban az egyesület munkaszervezete (mely 2008 decembere óta működik Szobon).

3 Térségünk A közösséget a Szobi és a Váci kistérség 17 település alkotja – Bernecebarátitól, Verőcéig, (lakosok száma: kb. 24 ezer fő). A települések, a Börzsöny nyugati és déli részén, illetve az Ipoly és a Duna által határolt területen fekszenek. Terület legnagyobb része a Duna- Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, melyet 18 ezer hektárnyi erdőség ural, ami azt jelenti, hogy a terület háromnegyedét erdő borítja. A Börzsöny-hegységből több hegyi patak szeli át a térséget; változatos és vonzó természeti adottságai, fekvése miatt rendkívül látogatott turisztikai központ. Térségünkben a zöldség- és gyümölcstermelésnek nagy hagyományai vannak, így az a törekvésünk, hogy helyben kerüljenek feldolgozásra helyi termékeink. A kézműves hagyományok továbbvitele érdekében célként tűztük ki, hogy segítsük a kézműves portékák előállítását és értékesítését. A tradicionális termékek előállításának és forgalmazásának is fontos szerepe lehet a munkahelyek megőrzésében, új munkaalkalmak teremtésében.

4

5 Nemzetközi együttműködésünk célja Célja „Miért is jobb vidéken lakni!” A jövő mezőgazdaságának egyik legfőbb lehetősége az integrált vidékfejlesztés, melynek legfőbb prioritása a vidéki termelők és falusiak – a mezőgazdaság gyenge jövedelemtermelő képessége miatti – elvándorlásának megakadályozása, a falusi és vidéki életforma fenntartása és megőrzése, a vidéki népesség társadalmi integrálása, a társadalmi életszínvonalban szemmel látható különbségek tompítása, így a város és falu közötti egyre növekvő gazdasági és szociális feszültségek enyhítése, a fiatalok elvándorlásának megállítása, az idősebbek helybeni megélhetésének segítése.

6 Tervezett tevékenységek helyi közösségek újbóli összekovácsolása és megújítása a térség népességmegtartó képességének növelése érdekében települési és térségi identitás erősítése; a természeti, kulturális és gasztronómiai örökség megóvása; egészséges életmód program megvalósítása; helyi termékfejlesztés; helyi munkahelyek számának növelése; közösségi kapcsolatok élénkítése nemzetközi szinten; folyamatos együttműködés együtt gondolkodás; Csere diák és csere üdültetés Diák levelezés

7 Várható eredmények Igazi „otthon” lesz a vidék; Csökken az elvándorlás, növekszik a települések népessége; közös piac megteremtés, növekszik a helyben termelt érték; Ember központú nemzetközi kapcsolatok; Javul a vidéki életminőség;

8 Jelenlegi és tervezett együttműködések 2008-ban Észtországgal (Ida- Virumaa), 2009-ben Finnországgal (Hamina)és Romániával (Farkaslaka), 2010-ben Szlovákiával (Želiezovce) vettük fel a kapcsolatot. Minden fél kinyilvánította, hogy fontos a helyi vidék fejlesztése mellett a nemzetközi kapcsolatok kialakítása, erősítése, közeli és távoli célok megfogalmazása és ezek közös megvalósítása.


Letölteni ppt "B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések