Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.Mi szükséges a PCOS diagnózisához? a, peteérési vagy menstruációs rendszertelenség b, férfi-hormon túlsúly klinikai vagy labortünetei c, Uh-os vizsgálattal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.Mi szükséges a PCOS diagnózisához? a, peteérési vagy menstruációs rendszertelenség b, férfi-hormon túlsúly klinikai vagy labortünetei c, Uh-os vizsgálattal."— Előadás másolata:

1 1.Mi szükséges a PCOS diagnózisához? a, peteérési vagy menstruációs rendszertelenség b, férfi-hormon túlsúly klinikai vagy labortünetei c, Uh-os vizsgálattal igazolt policisztás petefészkek d, A fenti 3 feltétel közül 2 egyidejű megléte e, A fenti 3 feltétel közül az összes megléte Válasz: d. 2003-as rotterdami kritériumok: a 3 feltételből legalább kettő egyidejű fennállása mellett, más endokrin zavar kizárása mellett vethető fel a PCOS.

2 2. Melyik NEM férfihormon-túlsúlyra utaló tünet? a, pattanások b, kifejezett szőrösödés (hason, mellkason is) c, elhízás d, férfias típusú kopaszodás Válasz: c. A hiperandrogenizmus tünetei: férfias típusú kopaszodás, hajhullás, erőteljes szőrösödés, aknés bőr.

3 3. Mit jelent az amenorrhea? a)rendszertelen havivérzést b)azt, hogy valaki egyáltalán nem menstruál c)van vérzés, de nincsen soha peteérés d)megnagyobbodott petefészkek latin elnevezése Válasz: b. Amenorrhea pontos definícója: valaki 6 cikluson át egyáltalán nem menstruál, így peteérése sincs. Súlyos PCOS-ban ez gyakran előfordul.

4 4. Ha 3,1 mmol/l a 2 órás cukrom, kevesebb, mint az éhgyomri, akkor nekem nincs semmi bajom ugye? a)nincs, mert nem emelkedett 7,5 mmol/l fölé, tehát biztosan nem vagy cukros b)ez inzulinrezisztenciára utal, mert a túl magas inzulinszint miatt csökken le c)de igen, mert ez így nagyon magas d)nincs, mert ez teljesen normális e)valószínűleg laborhiba Válasz: b. Ilyen lehetséges, de NEM normális reakció. Két esetben fordulhat elő: ha valaki a 2 óra alatt mozgásos tevékenységet végzett, azaz cukrot égetett – ez esetben a vizsgálat módja nem volt korrekt. A másik eset, hogy a 75 gr cukor elfogyasztása rendellenesen magas inzulinszint termelődését provokálta – ez az inzulinrezisztencia esete -, és ez túlságosan lenyomta a vércukrot.

5 5. Hová forduljak, ha PCOS-m van? a)reflexológushoz b)nőgyógyász-endokrinológushoz c)belgyógyász-endokrinológushoz d)meddőségi centrumok valamelyikéhez Válasz: c.

6 6. Milyen egyéb rendellenesség NEM okozhat PCOS-hoz hasonló tüneteket? a)pajzsmirigy alulműködés b)inzulinfüggő cukorbetegség c)agyalapi mirigy prolaktintermelő jóindulatú daganata (hipofizis adenoma) d)mellékvesekéreg túlműködés Válasz: b. Az egyéb endokrin elváltozások közös tünetei lehetnek az elhízás, a hormonszintek megváltozása, a rendszertelen ciklus és esetleg meddőség. A gyermekkorban kialakuló, inzulinfüggő cukorbetegség – ez esetben az inzulintermelődés hiányáról beszélünk – nem okoz ilyen tüneteket.

7 7. Rendszeresen menstruálok, akkor nem lehet PCOS-m, ugye? a)persze, hogy nem, hiszen a PCOS egyik „kötelező” kritériuma a menstruáció hiánya b)de lehet, hiszen a menstruáció hiánya csak az egyik jellemző, de nem „kötelező” tünete a PCOS-nak c)persze, hogy nem, hiszen így biztosan van peteérésed, és akkor nem lehetsz PCOS-s Válasz: b. Vannak olyan PCOS nők, akik rendszeresen menstruálnak, sőt, akár peteérésük is lehet. De még attól policisztás a petefészkük és férfihormon-túlsúlyban szenvednek.

8 8. Én nagyon sovány vagyok, ugye nekem nem lehet PCOS-m? a)de igen, mert a PCOS-soknak csak egy része túlsúlyos, vannak sovány PCOS-sok is b)nem, mert az csak a túlsúlyos nőkre jellemző c)nem, mert a soványaknál nem jöhet létre inzulinrezisztencia d)de igen, mert a soványaknál jóval gyakoribb a PCOS Válasz: a. A PCOS nők – a megfigyelések szerint – kisebb hányada, kb. 40%-a túlsúlyos, és vannak kifejezetten vékony esetek is (a BMI ilyenkor nem haladja meg a 18-at).

9 9. Milyen gyakori a PCOS? a)a nők harmadát érinti b)a nők 5-15%-át érinti c)a nők 8%-át érinti d)a nők 20-25%-át érinti Válasz: b.

10 10. Mi az acanthosis nigricans? a)érdes, tüskés bőrelváltozás a térdeken és a könyökön b)színesbőrű rasszra jellemző szeplőszerű elváltozás az arcon (lásd Morgan Freeman) c)barnás bőrelszíneződés a hajlatokban (nyak, hónalj, lágyék) d)rákmegelőző állapot, melyet a tartósan magas tesztoszteronszint hoz létre Válasz: c. Jó tudni, hogy ez a bőrelszíneződés kifejezetten az inzulinrezisztenciára utaló tünet!

11 11. Mi a PCOS orvosi neve eredetileg? a)Down szindróma b)Stockholm szindróma c)Stein-Leventhal szindróma d)PMS szindróma Válasz: c. 1935-ben nevezték először ezen a nevén a szindrómát az orvosi szakirodalomban.

12 12. Hogyan hívják azt az állapotot, amikor étkezést követően, a túlzott inzulinválasz következtében leesik a vércukrunk? a)károsodott éhgyomri cukor b)csökkent glukóztolerancia c)postprandiális hipoglikémia d)2-es típusú diabétesz Válasz: c. károsodott éhgyomri cukor: > 6,1 mmol/l (szigorúbb kritériumok szerint 5,6 mmol/l) csökkent glükóztolerancia: a 2 órás cukor > 7,8 mmol/l, de maximum 11,1 mmol/l 2-es diabétesz: a 2 órás cukor > 11,1 mmol/l

13 13. Milyen tünet NEM jellemző arra az állapotra, amikor leesik a vércukrunk? a)remegés b)fejfájás c)szédülés d)hasmenés e)gyengeségérzet Válasz: d.

14 14. Melyik NEM lehetséges tünete a metabolikus szindrómának? a)körte típusú elhízás b)5,6 mmol/l feletti éhgyomri cukor c)magas vérnyomás d)csökkent HDL koleszterinszint Válasz: a. Lehetséges tünetei: alma típusú (hasra lokalizálódó!) elhízás, emelkedett cukorértékek és magas vérnyomás, magas HDL (rossz koleszterin) szint, csökkent LDL (jó koleszterin) szint

15 15. Kinél NEM kell gyanakodni metabolikus szindrómára? a)korábban volt terhességi diabétesze b)magas vérnyomásban szenved c)szülője 1-es típusú diabéteszes d)aki alacsony súllyal született (kevesebb, mint 2500 gr) Válasz: c. Akinél gyanakodni kell: -Magasvérnyomásos beteg -Túlsúlyos egyén -Akinek első fokú rokona II. típusú cukorbeteg -Akinek első fokú rokona fiatalkorban halálozott el keringési betegségben -Terhességi cukorbetegség szerepel az anamnézisben ill. 4000 g feletti magzatot szült nők -Alacsony születési súllyal született egyének<2500g -Vérzsíreltérésekkel rendelkezők -Keringési betegség az anamnézisben ill. keringési betegségre több kockázati tényezővel rendelkezők.

16 16. A magyar lakosság hány %-a túlsúlyos? a)15% b)20% c)42% d)62% Válasz: d. A felmérések szerint a lakosság 20%-a elhízott (jelentős túlsúly), és további 42%-a mérsékelten túlsúlyos.

17 17. Melyik NEM tartozik a metabolikus szindróma késői következményei közé? a)petefészekrák b)alsóvégtagi érszűkület (amputáláshoz vezethet) c)agyvérzés d)szívinfarktus Válasz: a. A kezeletlen metabolikus szindróma elsősorban kardiovaszkuláris (szív-és érrendszeri) kockázatokkal fenyeget.

18 18. Mit jelent a GI (glikémiás index)? a)hogy az adott ételnek mekkora a rosttartalma b)hogy az adott étel mennyivel emeli meg az inzulinszintet 1 óra alatt c)hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukorszintet 1 óra alatt d)hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukorszintedet 2-3 óra alatt Válasz: d.

19 19. Az orvosom a 10. ciklusnapon még nem látott domináns tüszőt a petefészkemben, Clostilbegytes stimulálást javasolt, mondván, hogy nincs peteérésem. Mit tegyek? a)az a kérdés, hogy milyen hosszú a ciklusod, mert pl. rendszeres 35 napos ciklusnál a vizsgálat még túl korai volt b)a stimulálást mielőbb el kéne kezdeni, mert a sok kis ciszta által termelt tesztoszteron teljesen leállítja a petefészkek működését c)ne hagyd magad stimuláltatni, mert az petefészekrákot okoz d)menj inkább lombikcentrumba, ők sokkal hatékonyabb hormonokkal tudják kezelni a PCOS-t Válasz: a. Ha valakinek rendszeres pl. 35 napos ciklusa van, akkor a 20- 21.napnál előbb nincsen peteérése – így a 10.napon végzett UH vizsgálat valóban korai. Egy héttel később kellene végezni. A PCOS- ban nem ritka a késői peteérés, és ez nem feltétlenül indokol beavatkozást!

20 20. Jó-e, ha drillinggel kilyuggatják a petefészkek kérgét? a)igen, mert különben a petefészkekben leáll a keringés b)nem, mert ha a hormonokat rendezik más kezeléssel, a peteérés is normalizálódik c)igen, mert különben nem tudnak feljönni a peték a felszínre, és később elrákosodhatnak d)nem, mert az ékrezekció (petefészkek ék alakú kimetszése) sokkal hatásosabb Válasz: b. A többi válasz közkeletű tévhit.

21 21. Az orvosom eddig Diane 35-öt írt fel. 6 hónapig szedtem. Most babát szeretnék. Mi a teendő? a)A Diane abbahagyását követően legalább 3 hónapig méregteleníts, nehogy a szervezetedben felhalmozódott hormonok fejlődési rendellenességet okozzanak b)A Diane abbahagyását követően mielőbb hajts rá a babaprojektre, mert a Diane abbahagyásakor egy ún. rebound (visszacsapás) effektus átmenetileg megnöveli a teherbeesés esélyét c)A Diane abbahagyását követően előbb térj át alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátlóra, majd méregteleníts, így a baba biztonságos körülmények közé érkezik d)A Diane abbahagyását követően legalább fél évig ne is gondolj babavállalásra, mert az egy nagyon durva hormon Válasz: b. Igen sok orvos nemcsak a Diane antiandrogén hatása miatt alkalmazza a gyógyszert, hanem kúraszerűen (pár hónapig) adhatja azért is, mert az azt követő hónapokban nagyobb lehet a teherbeesés valószínűsége. Paradox módon a Diane 35 a PCOS-t kiváltó okot, az inzulinrezisztenciát nem rendezi, sőt súlyosbíthatja.

22 22. Melyik a metformin gyakori mellékhatása, melyek a szedés elkezdésekor leggyakrabban jelentkezik? a)kiütések b)hidegrázás c)hasmenés d)láz Válasz: c.

23 23. Melyik gyógyszer tartalmaz a metforminon kívül más hatóanyagot is? a)Adimet b)Avandamet c)Meforal d)Merckformin Válasz: b. Az Avandamet viszonylag fiatal szer, amely roziglitazon hatóanyagot is tartalmaz. A tapasztalatok szerint hatékonyabb lehet egyes esetekben az inzulinrezisztencia kezelésében, mint a sima metformin.

24 24. Mire kell gyanakodni akkor, ha egy metforminnal kezelt PCO-s szapora szívdobogásra és gyors fogyásra panaszkodik? a)a metformin mellékhatásaként ez lehetséges, gyógyszert kell váltania b)az életmód-váltás miatt ha sportolni kezdett, a magas pulzus rossz kondíciót jelez, ez majd javulni fog c)alulműködik a pajzsmirigye d)túlműködik a pajzsmirigye Válasz: d. A pajzsmirigy-túlműködés jellegzetes tünete a szívszaporaság, a gyors fogyás, ingerlékenység, duzzadt pajzsmirigy, esetleg nyelési nehézség. Ilyen esetekben nem elég a metformin, sőt lehet, hogy az illetőnek eredetileg sem PCOS volt a baja.

25 25. Milyen rákra hajlamosít a kezeletlen PCOS idősebb korban? a)endometrium-rák b)mellrák c)vastagbélrák d)tüdőrák Válasz: a.

26 26. A hármas alapkezelésben – metformin, diéta, mozgás – mekkora súlya van a gyógyszeres kezelésnek? a)a diéta és a mozgás is elég lenne mindenkinél, ha rendesen betartanák b)a gyógyszer túlnyomórészt felelős a változásokért, a többi csak fokozza a hatását c)kb 40%-ban felelős a gyógyszer, 60%-ban az életmódváltás d)kb 60%-ban felelős a gyógyszer, 40%-ban az életmódváltás Válasz: c.

27 27. Mi váltja ki a tüszőrepedést (ovulációt)? a)Az LH szint hirtelen megemelkedése b)a hőmérséklet megemelkedése c)a magas ösztrogénszint d)a magas progeszteronszint Válasz: a. Az LH tesztek „jóslóereje” ezen a tényen alapszik: az ovulációs tesztek az LH koncentrációt mutatják ki, ami nagy biztonsággal előrejelzi a 24-48 órán belül bekövetkező tüszőrepedést.

28 28. Mivel tudom biztosan igazolni a tüszőrepedés bekövetkezését? a)minimikroszkóppal b)hőmérőzéssel c)LH teszttel d)a fenti módszerek valamelyike által jelzett ovulációt követő 7. nap utáni progeszteronszint méréssel Válasz: d. Valójában a többi módszer egyike sem nevezhető biztosnak és teljesen megbízhatónak, viszont a vérből vett progeszteronszint mérése utólagosan 100%-os biztonsággal képes igazolni a peteérés megtörténtét.

29 29. Ha valakinek rendszeresen 35 napos a ciklusa, hányadik napon érdemes progeszteron szintet nézetni? a)22 b)2 c)28 d)34 e)nem érdemes, mert 35 napos ciklusnál úgysincs peteérés, ezért progeszterontermelődés sem Válasz: c. Ha valakinek rendszeresen 35 napos a ciklusa, akkor feltehetően rendszeresen a 20-22.nap környékén van a peteérése (azaz egy héttel később a szokottnál). Erre számított egy hét múlva érdemes progeszteronszintet nézetni, azaz a 28.napon.

30 30. Mikor NEM indokolt az IVF (in vitro fertilizáció, azaz lombikprogram)? a)oligospermia (alacsony spermaszám a partnernél) b)PCOS c)mindkét oldali petevezető hiánya v. elzáródása d)endometriózis Válasz: b. A lombiknak nem indikációja a PCOS, csak abban az esetben, ha előtte évekig nem sikerült teherbe esni a megfelelő kezelési módszerek mellett és valószínűleg más probléma is gátolja a spontán teherbe esést.

31 31. A terhesség meggyógyítja a PCOS-t? a)igen, ugyanis a terhesség végleg megszünteti a cisztákat b)nem, de aki egyszer teherbe tudott esni, annak a következő baba is hamarosan jönni fog c)igen, mert a terhesség gyógyítja az inzulinrezisztenciát d)nem, a tünetek nagy valószínűséggel visszatérnek Válasz: d.

32 32. Melyik NEM tartozik a PCOS lehetséges terhesség alatti szövődményei közé? a)első trimeszteri vetélés b)nyitott gerincű magzat c)terhességi diabétesz d)nagy súlyú magzat Válasz: b. A kezeletlen PCOS esetén a vetélés rizikója 40-45%-os is lehet; a terhességi diabétesz és a nagy súlyú magzat pedig a rendezetlen – vagy nem elégségesen rendezett - anyagcsere (inzulinrezisztencia) miatt alakulhat ki.

33 33. Mi termeli a progeszteront a terhesség legelső időszakában (kb. az első 2 hónapban)? a)petefészek b)sárgatest c)agyalapi mirigy d)méhlepény Válasz: b. A terhesség első 2 hónapjában a megrepedt tüsző helyén képződő sárgatest termeli a progeszteront, majd ezt követően a méhlepény átveszi a szabályozást.

34 34. Szedhetem-e a metformint terhesség alatt? a)még véletlenül sem, mert súlyos fejlődési rendellenességet okoz, ezért a 12. héten mindenképpen abba kell hagyni b)saját felelősségre, az orvosoddal konzultálva szedheted akár végig is c)nem, mert vetélést okoz, úgyhogy a pozitív teszt birtokában azonnal abba kell hagyni d)csak a terhesség elején, mert a babánál a születést követően vércukorszintesést okoz Válasz: b. A hazai szabályozás és orvosi gyakorlat szerint hivatalosan nem írhatja fel a szakorvos a metformint terhesség alatt. Azonban mivel a tanulmányok semmiféle magzatkárosító hatást nem igazoltak, sőt az előnyeit emelték ki – csökkenti a koraterhességi vetélés rizikóját, a terhességi diabétesz kialakulásának esélyét -, saját felelősségre szedhető, amennyiben az orvos egyetért ezzel és felírja.

35 35. Inzulinrezisztensként melyik a legjobb választás a csokik közül? a)diabetikus tejcsoki b)normál töltött csoki c)étcsoki Válasz: c.

36 36. Mi az ideális tízórai inzulinrezisztenseknél? a)2 dl kefir b)2 db WASA kenyér és 15 deka alma c)kockasajt Válasz: b

37 37. Mikor a legideálisabb a kardio edzés? a)közvetlenül étkezés után b)vacsora előtt c)reggel, éhgyomorra Válasz: c.

38 38. Ha eltérünk a diétától (egy napszakra, egy napra), mi a teendő? a)ki kell hagyni a következő étkezést b)többet kell mozogni másnap c)ugyanúgy kell folytatni mindent Válasz: c.

39 39. Édesítésre melyik a legjobb? a)gyümölcscukor b)Canderel tabletta c)Stevia Válasz: c.

40 40. A GI szempontjából melyik a legjobb választás? a)főtt krumpli b)fóliában sült krumpli c)krumplipüré Válasz: a.


Letölteni ppt "1.Mi szükséges a PCOS diagnózisához? a, peteérési vagy menstruációs rendszertelenség b, férfi-hormon túlsúly klinikai vagy labortünetei c, Uh-os vizsgálattal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések