Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NÉMETEK betelepítés Dr Skrabski Árpád. Csolnok és Véménd összehasonlítása 1 Csolnok Rajnai frank, felső-bajor (elzászi)=csolnoki Mundart az oktatás 1935-től.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NÉMETEK betelepítés Dr Skrabski Árpád. Csolnok és Véménd összehasonlítása 1 Csolnok Rajnai frank, felső-bajor (elzászi)=csolnoki Mundart az oktatás 1935-től."— Előadás másolata:

1 NÉMETEK betelepítés Dr Skrabski Árpád

2 Csolnok és Véménd összehasonlítása 1 Csolnok Rajnai frank, felső-bajor (elzászi)=csolnoki Mundart az oktatás 1935-től magyar 1956 után német tanítás. Sok perfekt német. Nyelvváltás a harmadik generációban. Csoporthoz tartozás miatt svábnak tartják magukat. Komárom, Esztergom megye, Dorogi szénme- dence, kapcsolat Doroggal, Esztergommal, Bpesttel, Véménd Keleti frank, pfalzi, fuldai Mundart azaz „sváb”. A harmadik generáció nem tud svábul, de többen elkezdték tanulni a Mundartot. Baranya megye, periféria, vonatpótló autóbuszok, napi egy járat Pécsvárad- ra és egy Mohácsra. M6- os autópálya a remény.

3 Csolnok és Véménd összehasonlítása 2 19.sz első feléig földművelés, utána bányászat Nagygazda, paraszt, bányász, iparos, értelmiség különválik, (telepiek is különváltak) nem járhatnak azonos kocsmába. A bányában nincs különbség. Sváb, szlovák, magyar régebben a svábok a szlovákokat és magyarokat asszimilálták. Földművelés, malmok. Gazdag és szegény parasztság, értelmiség különválik Sváb, csángó, székely felvidéki magyar, magyar, szerb, cigány. Szerb-sváb ellentét. 1921-ben szerbek megszöknek. Áttelepítés után, esetenként halálla végződő sváb csángó ellentét.

4 Csolnok és Véménd összehasonlítása 3 Mindkét falu lakossága 70-75 %-ban Volksbund tag volt. Sokan magyar katonák akartak lenni, ennek ellenére a német hadseregbe sorozták be őket és többen az SS-be voltak. Csolnokon kerültek katonák a magyar hadseregbe, a Wehrmachtba és az SS-be, de a legtöbben a bánya miatt felmentést kaptak. A világháború végeztével súlyos megtorlás: kitelepítések, Szovjetunióban malenkij robotra vittek nőket és fiatalokat is. Sokszor nem nézték ki a német és ki a magyar. Csolnokon a kitelepítések elmaradtak, mivel szükség volt a bányászokra.

5 Csolnok és Véménd összehasonlítása 4 a rendszerváltást követően Csolnok Faluba települt német elektro- nikai vállalat, önkormányzati Szerelvénygyártó Kft, kis vállalkozások. Ingázás Esztergomba, Dorogra, Budapestre. Sokan művelnek szőlőt. 750 m 2 sportcsarnok, tenisz, futball, tanuszoda. Polgármesteri hivatal = német kisebbségi önkormányzat, tudatos községépítés. Vémend Tszt megszüntették, részben a Bolyi Gazdaság vette meg, ennek van malma. Híres sajtüzemet, varrodákat, vegyesboltot megszüntették. 1996-ra elkészült sportcsarnok ad helyet rendezvényeknek.

6 népszámlálás Csolnok%Véménd% Lélekszám36682018 Svábok140.3854 Sváb nyelv3961131015 Lélekszám33501824 Svábok6051834419 Sváb nyelv7951445925 Lélekszám34061702 Svábok10413137622 Sváb nyelv6712036321 1980 1990 2001 Csolnokon a svábok véleménye, hogy számarányuk 70 %

7 2001 népszámlálásCsolnokVéménd Összlakosság34061702 Nemzetiséghez tartozók1041376 Kulturális értékekhez hagyományokhoz kötődők 1290470 Anyanyelvűek671363 Nyelvet baráti, családi körben használók 858397

8 Homogén házasságok Véménden 2004-ben sváb105 székely53 cigány49 magyar41 felvidéki17

9 Sváb - székely33 Sváb - magyar31 Sváb - felvidéki11 Sváb - cigány3 Sváb - sokác3 Felvidéki - székely7 Felvidéki - magyar8 Székely magyar24 Magyar - cigány4 Vegyes házasságok Véménden 2004-ben

10 Mitől sváb a sváb? A Mundart az érzelem, az intimitás, a magyar a praktikum, a külvilág nyelve. Csolnokon és Véménden a harmadik generáció úgy kerül óvodába, hogy csak magyarul beszél. Mundart versenyekkel próbálják a nyelvhasználatot erősíteni. A harmadik generációnál tanult nyelv a sváb. Az irodalmi német ismerete a harmadik generációban általánosnak mondható. Németnyelvű gimnáziumba mennek. Német egyetemek, Németországi letelepedés. Az identitás megtartásában a elsősorban a csoport tagság, továbbá a hagyományőrzés veszi át a vezető szerepet.

11 Etnikai és nemzeti identitás elemei Csolnok Majdmindenki svábnak tartja magát, ennek gyökere a csoporttagság vállalása. Mindkét településen tánc és zenei kultúra, fúvós zenekar, vegyeskórus magas szintű. A tánccsoportban vannak echte magyarok is. Csolnok testvérvárosa: a bajor Jettingen-Scheppach, baden württenbergi Ubstadt-Weiher Véménd Nénetórákat csak egy kisleány szereti, van aki inkább angolul tanulna. Tánckar, harmonika zene, zenekar, vegyeskórus. Vannak magyarok is, de senki nem tesz különbséget. Véménd testvérvárosa: baden- würtenbergi Mietingen ahova a Véméndieket kitelepítették és Herrlingen és Hamburg

12 -Minek tartod magad? -Német vagyok, de Magyarorrszágon. -Érzel valamit, ha meghallod a magyar himnuszt? -Hát könnyezek, az biztos. -Miért? -Hát mert magyar azért, Hát mert magyarok vagyunk, azért. -De most montad, hogy német vagy. -De magyar is. -Akkor ez most hogy van? Német is vagy, magyar is vagy? -Igen, német nemzetiségű vagyok, de magyar nemzethez tartozom. A nemzetiség és a nemzet nem azonos! De nem zárják ki egymást. -Biztos jól értem, a magyar nemzet tagjának érzed magad? -Abszolút. Abszolút a magyar nemzethez. -Hol válik el a nemzetiség és a nemzet? Gondolkodtál már ezen?

13 -Hát végül is talán ott, hogy itt élünk. Akik itt élnek, azok mind magyarok. Itt vagyunk otthon, és nem akarunk elmenni. Különös egy dolog ez. -Mennyiben érzed magad magyarnak? -Hát tán annyiban, hogy itt élek, és nekem fontos az, hogy mi történik az országban, és hogy Magyarországot külföldön hogy ítélik meg. Nekem példáúl fáj, ha valami rosszat mondanak rá. Tehát attól függetlenül, hogy német vagyok Magyarországra nekem senki ne mondjon rosszat. Most teszem föl, nem szoktam focit nézni, de ha focit néznék, vagy bármilyen sporteseményt, akkor nekem az lenne fontos, hogy magyar nyerjen. Ha németekkel, akkor is magyar legyen az első, mert azért az én hazámban van.


Letölteni ppt "NÉMETEK betelepítés Dr Skrabski Árpád. Csolnok és Véménd összehasonlítása 1 Csolnok Rajnai frank, felső-bajor (elzászi)=csolnoki Mundart az oktatás 1935-től."

Hasonló előadás


Google Hirdetések