Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása"— Előadás másolata:

1 A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása
Készítette: Takács Dániel 2\14E

2 Az erőművek együttműködése
A villamosenergia átvitelének fejlődésével a villamos energia szállítása egyre nagyobb távolságra is gazdaságossá vált. Egyes körzeteket körvezetékekkel kötöttek össze így hozva létre a kooperációs hálózatot. A távvezetékekkel összekötött erőművek, alállomások alkotják villamosenergiarendszert.

3 A kooperációs hálózat előnyei:
Az erőművi teljesítménytartalékok csökkenhetnek mivel üzemzavar esetén az erőművek kisegítik egymást. Az együttműködő erőművek a csúcsteljesítmény viselésében kisegítik egymást. A termelés megosztása gazdaságosabb (alaperőmű). A kooperációs rendszer nagy összteljesítménye miatt egyre nagyobb generátorok építhetők. A kooperációs rendszer egy többszörösen hurkolt hálózat ezért csökken a veszteség és nagy a megbízhatósága.

4 Terhelési diagrammok A terhelési diagrammoknak több fajtája van: pillanatnyi, napi, éves…stb. Ezeknek a diagrammoknak az a jelentősége, hogy a előre számolható legyen a megtermelendő villamosenergia mennyisége.

5 Pillanatnyi teljesítmény ábra

6 Teherelosztók A hálózat és az erőművek ellenőrzését és irányítását a teherelosztók végzik. Az információt a teherelosztó különféle távbeszélő, távmérő, távjelző berendezésen keresztül kapja meg. A teherelosztó ügyel a megfelelő frekvenciáról és feszültségszintről is.

7 Országos teherelosztó
Az országos teherelosztó (OTV) közvetlen irányítása alá taroznak az országos erőművek, az országos alaphálózat, és az alteherelosztók. Az OVT közvetlen kapcsolatot tart a nemzetközi teherelosztóval. Az országos teherelosztók közbeiktatásával végzik a nemzetközi kooperációt.

8 Körzeti alteherelosztó
Az elosztóhálózat elhatárolt körzeteit illetve a kisebb erőműveket irányítja. A középfeszültségű elosztóhálózatok közvetlen irányítását átadja az üzemirányító központnak (ÜIK)

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések