Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása"— Előadás másolata:

1 A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Hegedűs Balázs 2/14E

2 A védelmek szükséges érzékenysége
A rövidzárlati védelmek beállítási adatainak meghatározásakor a védendő berendezés vagy hálózatrész pontos ismerete szükséges. Túláramra induló áramrelék megszólalási értékének a még érzékelendő legkisebb zárlati áramnál kisebbnek kell lennie. Túlfeszültség: a villamos elosztóhálózatokban illetve berendezésekben fellép, a legnagyobb megengedett üzemi feszültség csúcsértékét meghaladó feszültség, amely nagyságától, jel alakjától vagy, frekvenciájától és fennállásának időtartamától függően igénybe veszi a berendezés szigetelését.

3 A védelmek elhangolása a terhelési áramoktól
A névleges áramot meghaladó bármilyen áramot túláramnak nevezzük. A védelemnek nem feladata a védett berendezés és hálózat átmenetileg elviselhető túlterhelés megakadályozása. Névleges áram:Egy villamos szerkezet névleges árama az az érték, amelyre azt tervezték, és ehhez az áramhoz tartozó legnagyobb teljesítménnyel tud folyamatosan üzemelni anélkül, hogy károsodna, túlmelegedne.

4 Zárlatvédelem Feladata:A zárlatvédelmi eszközöknek az adott áramkörben fellépő bármilyen zárlati áramot meg kell tudni szakítaniuk, mielőtt veszélyt és károsodást okozhatna Olvadóbiztosítók:az áramkör megszakítását a biztosítóban elhelyezett szál megolvadása teszi lehetővé. Az olvadószál megolvadása még azelőtt megtörténik mielőtt a védett berendezésben káros túlmelegedés kialakulna. Az olvadóbiztosítóban lévő kvarchomok feladata az ívoltás, illetve a keletkezett hő elvezetése.

5 Olvadóbiztosító Mi nta szö veg sze rke szt ése M á s o d i k s zi n t
Penge rendszerű Diazed rendszerű Csöves rendszerű Mi nta szö veg sze rke szt ése M á s o d i k s zi n t H a r m a d ik s zi n t N e g y e d i k s z i n t Ö t ö d i k s z i n t

6 Sugaras szabadvezetéki hálózatok rövidzárlati és földzárlati védelme
Alapvédelem: a szabadvezeték leágazásban keletkező zárlat szelektív megszűntetése, a lehetséges legkisebb működési idővel Kettős alapvédelem: két párhuzamos működésű és egymástól független alapvédelem egy szabadvezetéki leágazásban. Tartalékvédelem:az alapvédelem működésképtelensége esetén a szabadvezeték leágazásban keletkező zárlat késleltetett megszűntetésére szolgál, és ugyanarra a megszakítóra hat, mint az alapvédelem.

7 Körvezetékek rövidzárlati védelme
Egy táppontból, két vagy több szakaszból álló körvezetéken az időlépcsős védelmet energiairány-reteszeléssel kell kiegészíteni.

8 Körvezeték rövidzárlati védelme
Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint Körvezeték rövidzárlati védelme

9 Nagyfeszültségű hurkolt hálózatok védelme
Hurkolt hálózatra távvezetékeinek zárlatvédelmére kétféle védelem:- Távolsági védelem -Szakaszvédelem

10 Távolsági védelem A távolsági védelmet nagyfeszültségű hurkolt hálózatok távvezetékeinek zárlatvédelmére igen gyakran alkalmazzák, mivel irányításával és fokozatainak megfelelő beállításával szelektívvé tehető, és nem igényel összeköttetést (csatornát) a két oldal között

11 Szakaszvédelem Feladata:A távvezeték gyors alapvédelme.
Késleltetett zárlati túláram védelmet sugaras, vagy sugarasan üzemelő vezeték alap-, illetve tartalékvédelmére a vezeték táppontjában az MSZ 1610 előírásai szerint kell alkalmazni.

12 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések