Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Palla Péter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Palla Péter"— Előadás másolata:

1 Készítette: Palla Péter
Az Olvadóbiztositók Készítette: Palla Péter

2 Az olvadóbiztositók feladata:
Az olvadóbiztosítók feladata hogy a vezetékeket,villamos motorokat és más berendezések épségét védjék a túláramok okozta hőhatástól és a zárlati áramok okozta erőhatástól és hőhatástól. A legkezdetlegesebb formájuk a szabad levegőben kifeszitett olvadószál volt.Később a teljesitmény növekedésével nagyobb lett a zárlati áram is és igy alakult ki a ma is használatos tokozott biztosító. Ebben a jó vezetőképességű olvadószálat valamilyen ívoltó anyag vesz körül,ami képes az olvadószál elolvadása után az ívet eloltani.(pl.:kvarchomok)

3 Olvadóbiztosítók csoportosítása
Névleges feszültség szerint: Középfeszültségű kisfeszültségű Kiolvadás idő-áram jelleggörbe szerint: ultragyors gyors normál késleltetett(lomha) kombinált(lomha-gyors)

4 Az olvadóbiztosítók szerkezeti kialakítása
Az olvadóbiztosítók általában két fő szerkezeti részből állnak:-olvadóbetét aljzat Az olvadóbetétnek 3 lényeges része van: -olvadószál -burkolat -érintkezők

5 Az olvadóbiztosítók szerkezeti kialakítása
Az olvadószál általában kör keresztmetszetű,általában réz vagy nagyon ritkán ezüst.Egész hosszában azonos keresztmetszetű.A nagy áram hatására az olvadószál hőmérséklete gyorsan emelkedik az elolvadásig.Az elolvadáskor magas nyomású gőz jön létre,ez a kvarchomok szemcsék közé szorul,lehűl,lecsapódik,leadja az energiáját és ennek következtében az ív megszűnik.

6 A burkolat feladata Az olvadószálat körülvevő szigetelőanyagból készül.Feladata hogy az olvadószálat megvédje a külső,mechanikai behatásoktól,másrész az ívoltó közeg elhelyezésére alkalmas,és lehetővé teszi a kiolvadás folyamatát.

7 Az érintkezők feladata
Az érintkezők feladata, hogy az olvadószál jól érintkezzen az aljzat megfelelő áramvezető részeihez.Az aljzat szilárd szigetelőanyagból készül,amelyen megfelelően kialakitott fém csatlakozószegélyek vannak. Ezek egyrészt az olvadóbetét érintkezőihez,másrészt a külső áramkör vezetőihez illeszkednek.

8 Az olvadóbiztosítók villamos jellemzői
Névleges feszültség: Az a legnagyobb üzemi fesz.,amelyen a biztosítót használni lehet. Névleges áramerősség: Az az áramerősség, amelyen a biztosító kiolvadás nélkül, tartósan terhelhető. Névleges megszakítóképesség: Az a legnagyobb áramerősség,amelyet üzemszerűen szerkezetének és környezetének veszélyeztetése nélkül meg tud szakítani.

9 D-rendszerű olvadóbiztosítók
Biztosítóaljzat: mellső vagy hátsó áramkörbe való csatlakozásra alkalmas Illesztőgyűrű: Az aljzatba lehet becsavarni,belső átmérője megegyezik az olvadóbetét átmérőjével,így nem lehet nagyobb áramerősségű betétet beletenni. Olvadóbetét:A betétek 4 és 63A névleges áramerősségű tartományban gyártják,szabványos nagyságban és aljzatkialakitásokkal. Betétfej:Segítségével rögzítjük a betétet a házhoz.

10 Késes olvadóbiztosítók
Aljzat: Ezen többnyire porcelánalapra szerelt érintkezők és az áramköri csatlakozó kivezetései vannak Olvadóbetét: Burkolata kerámia,üvegvázas műgyanta vagy egyéb hő- és nyomásálló műanyag tokozat,amelyet két végén nagy szilárdságúfémmel zárnak le.A biztosítóbetétet az aljzathoz jó villamos és hővezető képességű profilkéses érintkezőkkel csatlakozik.Az olvadószál általában rézből készül.A nagy ellenállású segédolvadószál párhuzamosan van kötve a főolvadószállal,igy később olvad el,ezzel teszi lehetővé hogy a zárlati áram folyamatosan szakadjon meg. Fogantyú:Ez teszi lehetővé a betétek cseréjét.

11 Az olvadóbiztosítók fő jellemzői
Összehasonlítandó paraméterek Csöves D-rendszerű Késes Un, V 250 250,500 550 In, A 10m……10 1…..63 10…..1200 Megszakító-képesség, A -kis:10 -közepes: nagy:1000…1200 DC: 8k AC:50k Legalább 100k Karakterisztika TT:Extra gyors -:normál F:lomha R:félvezetővédő L:vezetékvédő M:motorvédő Ua. mint a D esetében

12 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Készítette: Palla Péter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések