Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók"— Előadás másolata:

1 Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Készítette: Nyisalovits Csaba

2 Kapcsolók A működésüket tekintve külső erővel kapcsolhatók más kapcsolási helyzetbe,és ez erő megszünésével új kapcsolási helyzetükben maradnak. Ebből következik, hogy 2 stabil állapotuk van.

3 Kapcsolók Típusai: Egypólusú egyáramkörös kapcsoló
 Egypólusú kétáramkörös kapcsoló  Kétpólusú kétáramkörös Monostabil, nyomógomb …stb

4 Egypólusú egyáramkörös kapcsoló
Két kivezetése van. Ezek között folyik vagy nem az áram. Alaphelyzetben lehet nyitott ( NO, Normally open ) vagy zárt ( NC, Normally close ).

5 Egypólusú kétáramkörös kapcsoló
Három kivezetése van. A közös( common ) érintkező hol az egyik, hol a másik érintkezőhöz kapcsolódik. Váltókapcsolónak is hívják.

6 Kétpólusú kétáramkörös
Két, mechanikusan összekapcsolt egypólusú kétáramkörös kapcsoló.

7 Monostabil, nyomógomb  Rugó tartja stabil helyzetben. Külső erő átkapcsolja, de az erő megszűntekor visszaáll az eredeti helyzetbe. A stabil állapot lehet nyitott (NO, normally open) vagy zárt (NC, normally closed).

8 Kontaktorok A kontaktorok olyan kapcsolókészülékek, amelyeknek csak egy nyugalmi állapotuk van, mindig gépi működtetésüek és a működtetés megszünésével a tárolt energiájuk térití vissza őket.

9 Kontaktorok A kontaktor felépítése a következő: szigetelő alap
mozdulatlan mag tekercs mozgó elektromágneses zár mozdulatlan érintkező mozgó érintkező kisegítő áramkörben elhelyezett, zárt és megszakított érintkezők érintkezők rugója, melyek az érintkezők szorítását biztosítják elektromos ív kioltását szolgáló cellák

10 Felhasználása: A kontaktorokat főleg automatizált, távvezérelt erősáramú fogyasztók működtetéséhez használják. Igen nagy kapcsolási gyakoriság mellett is megbízhatóan üzemelnek, gyakran jelentős túlterheléseket is elviselő kapcsolókészülékek.

11 A kontaktorok két fajtája:
Elektronikus Kontaktor(1) Mágneses Kontaktor(2) 1 2

12 Motorvédő kapcsolók A motorvédő kapcsoló, akár mágneskapcsolóból, akár kapcsolóból alakítják ki, olyan kapcsolókészülék, amely alkalmas a motor indítási áramának bekapcsolására, a névleges áramának üzembiztos vezetésére, a motor káros túlterhelése (túlmelegedése) esetén a beépített hőérzékelő (pl. ikerfém) segítségével az önműködő kikapcsolásra, esetleg a megfelelő számú segédérintkezőivel érintésvédelmi, reteszelési feladatok megoldására, különféle jelzések adására, és zárt állapotban véges ideig el tudják viselni a rajtuk átfolyó zárlati áram hatásait.

13 A kisfeszültségű hálózatokon kisebb teljesítményű motorok kapcsolására a motorvédő kapcsolók nagy része a mágneskapcsolók elvén működik. Ezek a motorvédő kapcsolók az üzemi áram be- és kikap- csolásán túl a motor túlterhelésvédelmét is ellátják mind a három fázisba beépített, ikerfémes hőkioldó segítségével, valamint feszültség-kimaradás esetén automatikusan lekapcsolják a motort a hálózatról.

14 A motorvédő kapcsolókat többféle kapcsolási feladatra, motoroknál pedig különféle üzemmódban való működtetésre lehet felhasználni. Így felhasználhatók: csillag-háromszög indításra,  pólusátkapcsolásra és irányváltó kapcsolásra stb. Napjainkban már vannak olyan motorvédő kapcsolókombinációk is, amelyek a zárlatvédelmet is ellátják.

15

16 Köszönöm a figyelmet!!!


Letölteni ppt "Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések