Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Tuncsik Martin 2/14E. Mindennapi eszközeink előállításához és használatához főleg villamos energia szükséges. A villamos energiát gazdaságosan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Tuncsik Martin 2/14E. Mindennapi eszközeink előállításához és használatához főleg villamos energia szükséges. A villamos energiát gazdaságosan."— Előadás másolata:

1 Készítette: Tuncsik Martin 2/14E

2 Mindennapi eszközeink előállításához és használatához főleg villamos energia szükséges. A villamos energiát gazdaságosan nagy teljesítményű erőművekben lehet előállítani. Az erőművek helyét sok szempont figyelembevételével határozzák meg.

3 A nagyfeszültségű hálózatok feladata: Villamos energia szállítása Erőművek együttműködése Villamos energia elosztása Egyes országok villamosenergia-rendszerei közötti kapcsolat és kooperáció

4 A villamos energia előállítására, átvitelére és elosztására használt berendezések összessége. előállításáraátvitelére elosztására

5  Rendeltetés szerint  Feszültségszint szerint  Áramnem szerint  Frekvencia szerint  Alakzat szerint

6 Országos alaphálózat: A nagy erőműveket és állomásokat nagyfeszültségű hurkolt hálózattal kötik össze, ez az un. országos alaphálózat. Ez teszi lehetővé a nagy villamos teljesítmények szállítását. Az alaphálózatra csatlakoznak az országos alállomások, amelyek a főelosztó hálózat táppontjai. Az itt használatos feszültségszintek: 220 kV és 400 kV. A nagyfeszültségű hálózattal létrejövő erőművi, állomási kapcsolatok hozzák létre a villamosenergia-rendszert. A vezetékhálózat különböző feszültségű szakaszainak összekapcsolása, az egyes szakaszok ki-, bekapcsolása, az energiaelosztás, a hálózat megfelelő helyein telepített alállomások feladata. Az alállomásokon transzformátorok és megfelelő kapcsoló-berendezések üzemelnek. Főelosztó-hálózat: Rendeltetése a villamosenergia szállítása az alaphálózati csomópontoktól a főbb körzetekben lévő elosztóhálózatok táppontjaihoz. A tápponti alállomások általában a körzetek fogyasztói súlypontjában helyezkednek el. A feszültségszint: 35 kV, 120 kV. Elosztóhálózat: A főelosztó hálózatra csatlakozó állomások az elosztóhálózat táppontjai, amelyek a kisebb körzeteket, pl.: falvakat látják el energiával. Feszültségszintek: 20 kV, 10 kV. Fogyasztói hálózat: Az országos energiahálózat utolsó láncszeme a fogyasztói hálózat, amelyre valamennyi kisfogyasztó csatlakozik. A fogyasztói hálózat sugaras, néha hurkolt kiépítésű. Feszültségszint: 400/230V.

7  Törpefeszültség: 30, 60 és 120V egyenfeszültség, 12, 25 és 50V váltakozó feszültség  Kisfeszültség: a fázisvezetők egymás közötti feszültsége 50-1000V, valamint a vezetők földhöz viszonyított feszültsége nem nagyobb, mint 600V  Nagyfeszültség: névleges feszültsége 1000V- nál nagyobb

8  Egyenáram: ma már egyre ritkábban használják, mivel szállítása nagy vezető- keresztmetszetet igényel, a feszültség változtatása pedig költséges  Váltakozó áram: a feszültség növelése, majd csökkentése olcsó, szállítása háromfázisú rendszerben lényegesen kisebb keresztmetszettel oldható meg

9 A váltakozó feszültség fontos jellemzője a frekvencia. Ezesetben az egy másodperc alatt keletkező szinuszhullámok számát jelenti. Jele: f, mértékegysége: Hz (Hertz). Európában egységesen 50Hz (±0,5Hz) a hálózati frekvencia.

10  Sugaras hálózat  Gyűrűs hálózat  Íves hálózat  Körvezeték  Párhuzamos vezeték  Hurkolt hálózat

11 Egyik végéről táplált, esetleg többszörösen elágazó, nyitott vezetékrendszer, amelynek minden fogyasztójához az áram csak egy irányból, egy úton juthat el. Létesítése egyszerű és olcsó, könnyen áttekinthető és a hibás vezetékszakasz megállapítása, leválasztása a legegyszerűbb. Hátránya, hogy a tápponthoz közeli tartós hibák, illetve a táppont tartós hibái esetén a vezetéken át a teljes fogyasztói területen megszűnik az energiaellátás.

12

13 Két sugaras vezetékből álló hálózat, melynek fővezetékei egy táppont azonos gyűjtősínéről indulnak és kapcsolókészülék közbeiktatásával egy pontban találkoznak.

14

15 Olyan sugarasan üzemelő vezetékpár, melyek fővezetékei különböző táppont gyűjtősíneiről indulva egy pontban találkoznak.

16

17 Olyan zárt vezetékhálózat, amely a táppontból kiindulva az összes fogyasztó érintése után visszatér a táppontba. A körvezeték kialakítható két táppontból indítva is. Az egyes fogyasztói gyűjtősíneket összekötő vezetékszakaszokról további leágazások nincsenek. A körvezetékre csatlakozó fogyasztó üzemszerűen mindig két irányból kap táplálást, ami az energiaellátás minőségét és biztonságát növeli. Hátránya a nagyobb beruházási költség, valamint a táppontok kiesése az összes fogyasztót érinti.

18

19 Nagy fontosságú csomópontokat vagy üzemeket köt össze két vagy több vezetéken keresztül. Ilyen lehet például a kétrendszerű távvezeték vagy két párhuzamosan lefektetett kábel. Ezek egymás tartalékául szolgálnak.

20 A vezetékek egymással összekapcsolt, bonyolult, zárt rendszert alkotnak. A vezetékek több csomópontot és fogyasztói táppontot kötnek össze, ezért ez a hálózat a legüzembiztosabb. Mivel a fogyasztókhoz egyidejűleg több úton juthat el az energia, ezért itt a legkisebb a feszültségesés. Hátránya, hogy bonyolult védelmet igényel és a létesítési költsége nagy. Ilyen kialakítású általában az elosztóhálózat, az alaphálózat és a városi középfeszültségű kábelhálózat.

21

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Tuncsik Martin 2/14E. Mindennapi eszközeink előállításához és használatához főleg villamos energia szükséges. A villamos energiát gazdaságosan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések