Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Kondákor Flórián (Piarista Általános.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Kondákor Flórián (Piarista Általános."— Előadás másolata:

1 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Kondákor Flórián (Piarista Általános Iskola 5.a): Ókeresztény kápolna Nagykanizsán Filla István: Történelem az általános iskola 5. osztály számára. Budapest Korona K., 2004. „A kereszténység születése” című fejezet ] TankönyvemTankönyvem ] KápolnaKápolna

2 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Tankönyvem Amikor a kereszténység születéséről szóló részeket olvastam, felmerült bennem a kérdés: Vajon mikor jelenhetett meg vidékünkön az első keresztény? Úgy tűnik, sokkal előbb, mint gondolnánk, talán már a 4. században. Erről szól példám.

3 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Az M 7-es autópálya új nyomvonalán a Magyar utca egyik oldalán, az Inkey kápolnával szemben a régészek találtak egy római települést, ahol felfedeztek egy ókeresztény kápolnát is. A másik oldalon, az Inkey kápolna mögött egy római temetőt találtak.. Miért lehetett két temetője a településnek? Az Inkey kápolna mögötti temetőben Római szokások szerint temetkeztek, amíg a 4. sz. közepén épülhetett, 2005-ben feltárt kápolnában keresztény módon temetkeztek. Az ásatásról dr. Horváth László múzeumigazgató izgalmas bemutatóját a Halis István Városi Könyvtár honlapján lehet megnézni.Inkey kápolnával honlapján Forrás: Dr. Horváth László előadása és tanulmánya: Régészeti kutatások a tervezett autópályák zalai szakaszának nyomvonalán. Kanizsa Antológia No1- 1. Nagykanizsa, 2005. 118-138 oldal

4 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 „1768-ban épült, négykaréjos alaprajzú, centrális barokk műemlék kápolna. Inkey Boldizsár, családjának talán legjelentősebb birtokszerzője emeltette. A kupolaboltozatos kápolna tetején kicsiny, nyolcszögletű torony, falát lapos pilaszterek tagolják. Egyszerű, korábban kovácsoltvas ráccsal zárt bejárata fölött ovális ablakkal, felül háromszögletű timpanonnal. A bejárat kőkeretén azelőtt az Inkey-címer díszlett. Kupoláját freskókkal díszítették. Padlója alatt van a családi kripta.” Az Inkey sírbolt Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

5 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927

6 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ „A római korból származó temetkezési helyek tekintetében Nagykanizsa és környéke gazdagnak mondható. A temetők sírjainak rítusa alapvetően kétféle: hamvasztásos és az úgynevezett csontvázas, vagyis korhasztásos. A halott elhamvasztásának szokása a 3. század közepéig volt jellemző, azután fokozatosan uralkodóvá vált a csontvázas temetkezés. Több kutató ezt a keresztény- ség előretörésével magyarázza.” Római temetők Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

7 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 A program során egyedül végeztem el a tantárgy kiválasztása, a hozzá választott szövegek és képek kiválasztása a szöveg gépelése, szerkesztése word-ben, beillesztése a bemutatóba szövegdobozba a képek szkennelése, szerkesztése (körbevágás, színezés, világosítás, méretezés) Photo shop programban és Power Point programban a kép beillesztése a bemutatóba


Letölteni ppt "LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Kondákor Flórián (Piarista Általános."

Hasonló előadás


Google Hirdetések