Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsugorkötés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsugorkötés."— Előadás másolata:

1 Zsugorkötés

2 Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés A zsugorkötés az egymásba helyezett alkatrészek fedése következtében jön létre. A szerelés előtt a furat és a tengely között fedés van, azaz a tengely átmérője valamivel nagyobb mint a furaté. A zsugorkötésben az érintkező felületek között fellépő tapadási súrlódási illetve a súrlódási erő segítségével változó, lökésszerű nyomaték is átvihető. Alkalmazása: zsugorkötés segítségével erősítik fel pl. a vasúti kocsik kerékvázát, lendítőkerekeket, fogaskoszorúkat, gördülőcsapágyakat Kialakítása sajtolással A két alkatrész egyesítő sajtolóerő az alkatrészek középtengelyének irányába hat. Kis vagy közepes fedés esetén a tengely egy elegendően erős préssel, hidegen a furatba sajtolható

3 Zsugorkötés Előkészítés A tengely vagy furat sarkát 2-5 mm hosszan 5 fokkal kell finomítani, hogy a préselés során az anyagok ne forgácsololódjanak. A tengelyt és a furatot gépolajjal, repceolajjaj, lenolajjal vagy gépolajjal kell bekenni. Repceolajjal érhető el a legjobb tapadás, az alkatrészek helyzetét pontosan be kell állítani. Sajtolás folyamata a préselést lassan kell végezni, hogy az anyagnak legyen ideje kitágulni. Sebessége max. 120 mm/min. Tilos a préselést gyorsan, ütésszerűen végrehajtani. Létrehozott állapot: a zsugorkötés legnagyobb szilárdságát csak mintegy két nap múlva éri el. Pontosan, jól végrehajtott egybesajtolás esetén a kötés többször is oldható is visszaállítható.

4 Zsugorkötés Sajtolással előállított zsugorkötés

5 Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása felmelegítés és /vagy mélyhűtés útján Nagyobb átfedés és átmérők esetén a zsugorkötést a külső rész felmelegítése vagy a belső rész mélyhűtése útján hozzák létre. Kialakítása felmelegítéssel: a bonyolult vagy készremunkált gépalkatrészeket olaj, fém vagy sófürdőben kell felmelegíteni különben torzulnak. Ügyelni kell, hogy az edzett vagy nemesített gépalkatrészeket ne melegítsék a megeresztési hőmérséklet fölé. Egyszerű alkatrészek gázlánggal melegíthető fel. A felmelegítés következtében a ráillesztendő elem átmérője megnő és az alkatrészek összeilleszthetőek lesznek.

6 Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása a külső rész felmelegítése útján A külső rész lehűléskor összezsugorodik és kialakul a szükséges rugalmas szorítóerő

7 Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása mélyhűtéssel Ennél az eljárásnál a belső részt szilárd széndioxid (szárazjég) segítségével kb.-70 C-ra vagy folyékony nitrogén, folyékony levegő segítségével kb C-ra mélyhűtik és ezáltal térfogatát lecsökkentik az alkatrészek egymásba illeszthetőek lesznek.

8 Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása olajnyomással Amennyiben a zsugorkötést előreláthatólag többször oldani kell, akkor a belső részben ( már a gyártás során ) olajcsatornákat alakítanak ki. Az oldást illeszkedő felületek közé sajtolt olaj segítségével végzik. A fokozódó olajnyomás hatására a kötés a megfelelő nyomás elérésekor hirtelen oldódik.

9 Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása olajnyomással

10 Zsugorkötés Ellenőrző kérdések Mi tartja egyben a zsugorkötéssel egyesített alkatrészeket? Hol alkalmazzák a zsugorkötéseket? Mondjon rá példákat! Hogyan oldhatóak a legkedvezőbben a zsugorkötések?


Letölteni ppt "Zsugorkötés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések