Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Argumentum ad hominem 1. A helyes változat 1. X szerint A állítás igaz. 2. X ostoba/ tájékozatlan/ nem szavahihető. Nem kell X-nek elhinnünk A-t. Hibás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Argumentum ad hominem 1. A helyes változat 1. X szerint A állítás igaz. 2. X ostoba/ tájékozatlan/ nem szavahihető. Nem kell X-nek elhinnünk A-t. Hibás."— Előadás másolata:

1

2 Argumentum ad hominem 1. A helyes változat 1. X szerint A állítás igaz. 2. X ostoba/ tájékozatlan/ nem szavahihető. Nem kell X-nek elhinnünk A-t. Hibás változatok A 2. premisszában olyasmire hivatkozunk, ami irreleváns arra nézve, hogy X-től helyes ítélet várható-e az adott kérdésben. Azt a konklúziót szűrjük le, hogy A hamis. Kislányom, most dühös vagy rám, mert nem engedlek el a buliba. Tudod, a te korodban életkori sajátosság, hogy lázadsz a szüleiddel szemben, s csak azért is azt akarod csinálni, amit helytelennek tartanak. Majd ha felnősz, meglátod, hogy igazunk van. Te mondod, hogy a dohányzás káros? Te, aki napi egy dobozzal szívsz!

3 Argumentum ad hominem 2. Súlyosabb esetek. X hiteltelenségét arra alapozzuk, hogy igaznak tartja A-t. Az argumentum ad hominem alapján figyelmen kívül hagyjuk X érveit. X-et vagy álláspontját negatív címkékkel illetjük. Önök most megfogják hallgatni képviselőtársam érveit az erőmű megépítése mellett. Ismertetni fog egy csomó adatot és számítást, melyek mind azt hivatottak alátámasztani, hogy az erőmű nem veszélyezteti az Önök környezetét, és javítja a község gazdasági helyzetét. Én csak arra kérem Önöket, hogy amíg hallgatják, egy pillanatra se feledjék el, hogy az építkezés mekkora hasznot hoz az ő vállalkozásainak. A szakértelemre hivatkozás régi bolsevista trükk. Ön tehát csökkenteni szeretné a hitoktatás támogatását. Nem kétséges, hogy javaslatát Rákosi és Sztálin is melegen pártolná.

4 X szerint A állítás igaz. X a tudásterület szakértője. A valószínűleg igaz. 1. X valóban szakértő? 2. Véleménye mennyire támasztja alá A-t? Az új sportuszoda tervpályázatait elbíráló bizottságnak olyan jeles tagjai voltak, mint egy olimpiai bajnok úszó, egy világhírű karmester, egy Kossuth-díjas színművész, valamint egy leleplező riportjaiért méltán elismert újságíró. A nyertes pályaművét egybehangzóan úgy ítélték meg, mint a legtetszetősebb és leggazdaságosabb építészi megoldást, amely a leghatékonyabban képes szolgálni versenyzőink felkészülését. Rossz hivatkozás A közvélemény megosztott atekintetben, hogy a kiskunhalasi gabonakörök valóban ufók leszállóhelyei-e. A kérdésről megkérdeztük Dr. Tudor Ottót, a jeles ufókutatót, a Nem vagyunk egyedül c. könyv szerzőjét. Ő a máshol talált gabonakörökkel való összevetés alapján kizártnak tartja, hogy a kiskunhalasi köröket csínytevő gyerekek hozták volna létre. Illegitim diszciplínára hivatkozás Vezető közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a jövő évi költségvetés előirányzatai nem tarthatók. Azonosítatlan szakértők Argumentum ad verecundiam 1.

5 Ma már a biológusok is elismerik, hogy az evolúcióelmélet önmagában nem tudja megmagyarázni a jelenlegi fajok kialakulását, s hogy az isteni tervezés lehetőségét komolyan figyelembe kell venni. Vitatható álláspont A KHB elemzője valószínűtlennek tartja, hogy a forint a közeljövőben gyengülne az euróval szemben. Ennek azonban nem szabad jelentőséget tulajdonítanunk, hiszen a KHB-nak komoly nyeresége származik az euró alapú hitelkonstrukciókból, melyek sokat veszítenének népszerűségükből, ha a lakosság a forint gyengülésére számítana. Elfogultságra hivatkozás A kulturális magazin tegnapi adásában egy fiatal régész kétségbe vonta, hogy a szagospusztai koponya valóban egy az előzőleg ismerteknél korábbi emberelődtől származna. Szerencsére a műsorvezető nem tartotta titokban, hogy az illető még nem szerzett doktori fokozatot. Úgyhogy biztosak lehetünk abban, hogy az emberi nem bölcsője a mai Magyarország területén ringott. Nem elismert szakértőre hivatkozás Argumentum ad verecundiam 2.

6 Egyéb hibák 1. Elbeszélésre hivatkozás Azt, hogy már voltak előző életeink, hosszú ideig én is hülyeségnek tartottam. De most már másként gondolom. A férjemnek erős mellkasi fájdalmai voltak. Rohangált az egyik orvostól a másikig, elvégeztek rajta minden vizsgálatot, de nem találtak semmit. Végső kétségbeesésében egy pszichonekrológushoz fordult, aki hipnózisban kiderítette, hogy a fájdalom oka, hogy azon a helyen érte a halálos szúrás a mohácsi csatában. Miután ezt megtudta, fájdalmai egyszer s mindenkorra megszűntek. Hagyományra hivatkozás Mindig is az autonómia volt az egyetemi képzés színvonalának a záloga. A készülő felsőoktatási törvény ezt akarja megszüntetni. Újdonságra hivatkozás Ideje, hogy az egyetemek vezetésében is érvényesüljenek az új, korszerű igazgatási módszerek. A készülő felsőoktatási törvény erre teremt lehetőséget. Szegénységre hivatkozás Az erkölcsi kérdésekben én inkább a buddhista szerzetesekre hallgatnék, hiszen ők visszautasítják az anyagi gazdagságot, a testi élvezeteket, s életüket az elmélkedésnek szentelik. Gazdagságra hivatkozás Szerintem a politikai kérdésekben nagyobb szót kellene kapniuk a sikeres vállalkozóknak. Ők már megmutatták, hogy tudnak helyesen dönteni.

7 Egyéb hibák 2. A közvélekedésre hivatkozás (argumentum ad populum) Marvel Springs lakóinak többsége, háromszáz család kapcsoltatta ki a villanyt, amikor megtudta, hogy az áramot a közeli atomerőműből kapják. Félnek, hogy sugárfertőzést kapnak a lámpa fényétől, s radioaktív szennyeződés juthat ételükbe, ha a villanytűzhelyen főznek. Nekünk is ezt kellene tennünk. Más is csal a vizsgán! Én miért ne tegyem? Nem hiszem el, hogy megcsalt. Ha elhinném, hogy ezek a fényképek valódiak, azonnal be kellene nyújtanom a válókeresetet. És akkor biztosan neki ítélnék a gyerekeket is. Hinnünk kell abban, hogy még nem késtünk el, s a globális felmelegedés megállítható. Ha hiszünk ebben, akkor meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket, és talán megakadályozhatjuk a katasztrófát. A következményre hivatkozás A vélekedés igaz/ hamis, mert ha nem fogadjuk el annak, annak negatív következményei vannak. A vélekedés igaz/ hamis, mert ha elfogadjuk annak, annak pozitív következményei vannak.

8 Durva eszközök 1. Bunkó-érv Na jó kislányom, elmehetsz a bulira. Majd leitatnak és megerőszakolnak. De ha akarsz, elmehetsz. Nem kellene annyi szappanoperát nézned a tévében. Amerikában bebizonyították, hogy aki ilyen gyakran néz szappanoperákat, az menthetetlenül elhülyül. Rosszindulatra apellálás Tudja Ön, hogy a képviselő úr megszavazta a népnyúzó megszorító csomagot? Hogy otthagyta feleségét és három gyermekét, s összeköltözött a titkárnőjével? Hogy miközben a titkárnője lakásán lakik, van képe felvenni a vidéki képviselőknek járó lakhatási támogatást? Hogy fiatalkorában súlyos testi sértésért bíróság előtt állt? Nevetségességre apellálás Ez csak egy újabb szánalmas kísérlet a kormány részéről, hogy elterelje a figyelmet saját tehetetlenségéről. Aki kijárta az általánost, nagyon jól tudja, hogy a javasolt intézkedéscsomag semmin nem változtat. Hogyan hihetik egyáltalán, hogy az állampolgárok majd bedőlnek egy ilyen átlátszó és ócska trükknek?

9 Durva eszközök 2. Szánalomra apellálás Tanár úr, én nagyon jól tudom, hogy a dolgozatom nem valami jól sikerült. De édesanyám súlyosan megbetegedett, és nekem kellett ápolnom, ezért is nem tudtam készülni. És ha ezen a kurzuson megbukom, nem lesz meg az előírt kreditszámom, és akkor csak költségtérítésesként folytathatnám az egyetemet, amire nincs lehetőségem. Ezért ezen a vizsgán múlik, hogy itt maradhatok-e az egyetemen. Sznobizmusra apellálás Ha Ön nem elégedett jelenlegi életével, ha úgy érzi többre is képes, és vállalja az új kihívásokat, ha szeretné, hogy munkáját anyagilag becsüljék, ha képes tanulni és másokat tanítani, ha szívesen segítene másokon, akkor jöjjön el tájékoztatónkra, ahol megtudhatja, hogy társaságunk üzletkötőjeként miként teljesítheti ki képességeit. Logika: a sikeres férfi kurzusa! Logika: a nőnek, aki tudja, hogy különleges!


Letölteni ppt "Argumentum ad hominem 1. A helyes változat 1. X szerint A állítás igaz. 2. X ostoba/ tájékozatlan/ nem szavahihető. Nem kell X-nek elhinnünk A-t. Hibás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések