Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monitorok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monitorok."— Előadás másolata:

1 Monitorok

2 A monitor számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája
Az első személyi számítógépek (PC-k) karakteres (szöveges) üzemmódban működtek A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak

3 A monitorok csoportosítása
Grafikus megjelenítés szerint Monokróm (monochrome) szürkeárnyalatos színes Működési elv szerint katódsugárcsöves (CRT) folyadékkristályos (LCD) gázplazmás (PDP)

4 A pixelek A képernyőn megjelenő kép képpontokból, pixelekből (Picture Element) áll. Színes képernyő estén minden képpont 3 alképpontból (subpixel) áll össze. Egy-egy apró piros, zöld és kék pontból. Kis méretük miatt ezeket az apró pontokat az emberi szem nem képes külön érzékelni, és így a kevert színt érzékeli az agy.

5 A felbontás A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Egy képernyősorban található képpontok számának (oszlopok) és a képernyősorok számának szorzata. Pl. 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768 Minél jobb (minél nagyobb) a felbontás, annál élesebb, részletgazdagabb a kép.

6 A felbontás A felbontóképesség (a kép élessége) függ:
a monitor típusától, a videokártya (grafikus kártya) típusától, a videokártyán lévő memória nagyságától. Szabványos felbontások: VGA: 640 x 480 SVGA: 800 x 600 SXGA: 1280 x 1024 UXGA: 1600 x 1200

7

8 Színkeverés A különböző hullámhosszú fénysugarakat különböző színűnek látjuk. A fekete a szín a fény teljes hiányát jelenti. A fehér színnél a fénysugarak a spektrumon azonos intenzitásúak. Több fény keverékéből, több különböző hullámhosszúságú fénysugár összességét érzékeljük.

9 Színkeverés fajtái Additív Szubsztraktív

10 Additív (összeadó) színkeverés
a három alapszín: piros (Red), zöld (Green), kék (Blue). Az alapszínek egymásra vetítésével (összeadásával) tetszőleges szín előállítható. Az alapszínek (RGB) egyforma keveréke a fehér színt eredményezi. A színek hiánya tökéletesen fekete színt eredményez. Ilyen módszert alkalmaz pl.: a színes TV, a színes monitor, a projektor.

11 Szubsztraktív (kivonó) színkeverés
a három alapszín: cián (Cyan), bíborvörös (Magenta), sárga (Yellow). Negyedik színként pedig megjelenik a fekete (BlacK) is, így áll össze a CMYK modell. A fekete a színek összességét, a fehér a színek hiányát jelenti. Ilyen a különböző festékek keverése is. Ezt az elvet a nyomtatóknál használják.


Letölteni ppt "Monitorok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések