Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Becsapott diákok, félrevezetett szülők 2005. július 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Becsapott diákok, félrevezetett szülők 2005. július 14."— Előadás másolata:

1 Becsapott diákok, félrevezetett szülők 2005. július 14.

2 I. Mi az igazság a számok körül?

3 Az államtitkár szerint nincsenek adatok „Levelükben kérdezik, hogy az a mintegy 3200 jelentkező, aki 2005 előtt érettségizett és emelt szintű érettségire a többletpontok megszerzé- sének reményében jelentkezett, melyik intéz- ménybe, szakra jelentkezett. Ez a kimutatás még nem áll rendelkezésünkre, várhatóan csak május elején, a felvételi jelentkezési lapok teljes feldolgozása után készülhet el az ezzel kapcsolatos elemzés.” (Szüdi János államtitkár levele 2005. április 20.)

4 A miniszter szerint nincsenek adatok „a kérdezett adatok – azoknak a diákoknak a jelentkezései az egyes felsőoktatási intézményekbe, akik a korábbi években érettségiztek és idén emelt szintű kiegészítő érettségi vizsgát tesznek – különböző, nem egyesíthető adatbázisokban találhatók.” (Magyar Bálint levele Sági József képviselőnek, 2005. június 3.)

5 A tények A Magyar Hírlap 2005. május 27-én közreadta a keresett adatokat. Azóta kiderült, hogy lap által közölt adatok a Felvételi Irodától származnak, azaz hitelesnek tekinthetők. Az adatok tehát technikailag előállíthatóak voltak, és azokat létre is hozták. A miniszter nem mondott igazat akkor, amikor ennek ellenkezőjét állította.

6 Volt-e joga az OFFI-nak az adatok létrehozására?

7 II. Van-e mód jogorvoslatra a felvételi eljárás keretei között?

8 Az Oktatási Minisztérium „tájékoztat” Kérdésükre válaszolva tájékoztatom Önöket egyúttal arról is, hogy a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános szabályairól szóló 269/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet 17. § (2) bekezdése értelmében az, akit a felsőoktatási intézmény nem vesz fel, a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 34. §-ában meghatározottak szerint élhet jogorvoslati lehetőséggel. (OM, Jogi Főosztály, 2005. május 25.)

9 Az Oktatási Minisztérium „tájékoztat” „Abban az esetben, ha a benyújtott jogorvoslati kérelem az elért pontszámok ellen irányul, annak érdemi elbírálásra nincs lehetőség, mivel ebben a kérdésben a jogorvoslat átkerült az érettségi vizsgával kapcsolatos eljárási rendbe. (…) A fellebbezés alapja kizárólag a jogszerűtlen döntés vagy eljárás lehet. (…) Amennyiben a jelentkező pontszámának a megállapítása jogszerű volt és ennek alapján a jelentkező nem érte el a megállapított felvételi ponthatárt, vagy az eljárás során az intézmény jogszerűen járt el, akkor jogorvoslat benyújtása esetén azt a felsőoktatási intézménynek el kell utasítania.” (Az OM Sajtóiroda közleménye, 2005. július 11.)

10 Egy furcsa véletlen A korábbi állásfoglalással ellentétes sajtóközlemény július 11-én jelent meg. A felvételi rendelet 5. § (5) bekezdése kimondja azt, hogy a jelentkező a felvételi eljárás során egy alkalommal módosíthatja a felvételi jelentkezéseinek elbírálási sorrendjét. A 2005. évi felvételi eljárás során először alkalmazható eljárás határideje 2005. július 11. volt.

11 III. Jogos-e a szülők, diákok aggodalma?

12 Megérte régi érettségizőnek lenni A Közép-magyarországi régióban tett szintemelő vizsgát mintegy 4000 tanuló. 76 %-uk teljesítette a 33 %-os szintet, azaz megszerezte a 7 többletpontot. A sikeresen vizsgázóknak azonban csak (a különböző vizsgatárgyakat tekintve) 10-20 % uk ért el 90 % feletti teljesítményt. A többi sikeres vizsgázó kisebb-nagyobb mértékben a kedvező pontszámításnak köszönheti a sikert.

13 „labdába sem rúghatnak az újak” „Próbaképpen bekérettem egy-két szak előzetes felvételi eredményeit, és egyértelműen látszik: behozhatatlan hátrányban vannak a most végzett diákok a tavalyiakkal szemben. A népszerű karokon szinte teljesen betöltik a tavaly végzettek a meglévő helyeket, labdába sem rúghatnak az újak.” (Klinghammer István, a rektori konferencia elnöke, az ELTE rektora, Népszabadság, 2005. július 13.)

14 Szintemelő vizsgára jelentkező korábban érettségiző Felvételi keretszám ELTE - pszichológus375100 PTE – általános orvos323180 SE – általános orvos451320 SE - fogorvos15380 SZIE - állatorvos16776

15 Végül a számok http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cik k=93990&archiv=1&next=10

16 IV. Az Alkotmánybíróság döntése után

17 Az Alkotmánybíróság döntése „a Kormány az érettségi és a felsőoktatási intézménybe történő felvétel új rendszerének bevezetésekor elmulasztotta olyan szabá- lyoknak a megalkotását, amelyek megfelelően biztosítják, hogy a különböző években érett- ségizettek – az érettségi évétől függetlenül – azonos eséllyel nyerhessenek felvételt a kívánt felsőoktatási intézménybe, így nem tett eleget az Alkotmány 70/A. § (3) bekezdéséből fakadó kötelezettségének.”

18 A miniszter lehetősége a helyzet megoldására Amennyiben a kormánytól kapott felhatalmazással él és átcsoportosítja a keretszámokat, jogszerűtlenül jár el, mert - nem a teljesítmény, hanem a statisztika dönti el, ki nyer felvételt - újabb diákokat ér sérelem, akik az átcsoportosítás miatt esnek el a felvételtől

19 A szülők, diákok lehetőségei korlátozottak Bírósági úton, egyénileg kell jogorvoslatot keresniük Csak akkor tudnak sikerrel eljárni, ha bizonyítani tudják, hogy hátrány érte őket. Ehhez azonban szükségük lenne azokra az adatokra, amelyeket mindeddig eltitkolt előlük a minisztérium.


Letölteni ppt "Becsapott diákok, félrevezetett szülők 2005. július 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések