Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Thomas Alva Edison 1847 febr. 11- 1931 okt.18 Milan- West Orange.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Thomas Alva Edison 1847 febr. 11- 1931 okt.18 Milan- West Orange."— Előadás másolata:

1 Thomas Alva Edison 1847 febr. 11- 1931 okt.18 Milan- West Orange

2 élete amerikai elektrotechnikus, feltaláló és üzletember amerikai elektrotechnikus, feltaláló és üzletember A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom van a neve alatt. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom van a neve alatt. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább.

3 A nevéhez fűződik a Motion Pictore Patents company cég létrehozása is, mely a kor 9 legnagyobb filmstudiojának tömörüléséből született meg (közismert nevén az Edison Trust). Azért lett a filmgyártás későbbi központja Hollywood, mert Edison cégének monopol helyzete miatt az alakuló filmstúdiók nyugatra költöztek, ahol megalapították saját birodalmukat. A nevéhez fűződik a Motion Pictore Patents company cég létrehozása is, mely a kor 9 legnagyobb filmstudiojának tömörüléséből született meg (közismert nevén az Edison Trust). Azért lett a filmgyártás későbbi központja Hollywood, mert Edison cégének monopol helyzete miatt az alakuló filmstúdiók nyugatra költöztek, ahol megalapították saját birodalmukat.

4 Édesapja Samuel Ogden Edison (1804–1896), édesanyja Nancy Matthews Elliott (1810–1871) Édesapja Samuel Ogden Edison (1804–1896), édesanyja Nancy Matthews Elliott (1810–1871) 7. gyermek volt. 7. gyermek volt. 1854-ben, mikor a kis Edison hétéves volt, a michigani Port Huronba költöztek. Edison 1859-ben újságot és édességeket árult a Port Huron és Detroit között közlekedő vonaton. 1854-ben, mikor a kis Edison hétéves volt, a michigani Port Huronba költöztek. Edison 1859-ben újságot és édességeket árult a Port Huron és Detroit között közlekedő vonaton.

5 Rendszeres tanulmányokat nem folytatott. Az egymaga írt, szerkesztett és nyomtatott újsága jövedelmét fordította kísérleteire. Távírászként kezdett foglalkozni a távíró tökéletesítésével 1868-ban. Rendszeres tanulmányokat nem folytatott. Az egymaga írt, szerkesztett és nyomtatott újsága jövedelmét fordította kísérleteire. Távírászként kezdett foglalkozni a távíró tökéletesítésével 1868-ban. 1876-ban állította fel laboratóriumát. 1876-ban állította fel laboratóriumát. Munkatársai közé tartozott (többek közt) Puskás Tivadar és későbbi nagy ellenfele Nikola Tesla is. Munkatársai közé tartozott (többek közt) Puskás Tivadar és későbbi nagy ellenfele Nikola Tesla is.

6 Találmányai fonográf hangrögzítésre szolgáló eszköz A rezgéseket ónfóliával bevont hengerre mélységirányú, (a barázdamélység változása felelt meg a rezgés amplitúdójának változásának) modulációval rögzítette Edison. A lejátszás tű segítségével rezgésbe hozott tölcsérrel történt. A mai lemezjátszó elvét Emil Berliner dolgozta ki.

7 izzólámpa Edison hosszas kutatás és kísérletezés útján 1879-ben jutott el az elsõ valóban jól használható izzólámpa megszerkesztéséhez. Edison hosszas kutatás és kísérletezés útján 1879-ben jutott el az elsõ valóban jól használható izzólámpa megszerkesztéséhez. Edison izzólámpájában szénszálat alkalmazott. A szénszálat az égéstõl úgy védte meg, hogy olyan üvegburába helyezte, amelybõl kiszivattyúzta a levegõt. Ezt az egyszerû és szellemes találmányt meglehetõsen nehéz volt a közönséggel elfogadtatni, és tömeges alkalmazást elérni. Edison izzólámpájában szénszálat alkalmazott. A szénszálat az égéstõl úgy védte meg, hogy olyan üvegburába helyezte, amelybõl kiszivattyúzta a levegõt. Ezt az egyszerû és szellemes találmányt meglehetõsen nehéz volt a közönséggel elfogadtatni, és tömeges alkalmazást elérni.

8 izzólámpa A fémszálas izzólámpák 1900 és 1910 között jelentek meg különbözõ fémszálakkal. A fémszálas izzólámpák 1900 és 1910 között jelentek meg különbözõ fémszálakkal.

9 távíró tökéletesítése A lehető legegyszerűbb egydimenziós (soros) átvitellel működik (hasonlóan a mellőzött csomó- és rovásíráshoz). Morse olyan egyszerű kódrendszert talált fel, amely megtanulható, emberi aggyal (megfelelő sebességhatárok között) kódolható, dekódolható (a kézíráshoz hasonlóan). Adáshoz elegendő egy nyomógomb, kapcsoló. Eredetileg a vevőoldalon óraművel húzott papírszalagra elektromágneshez kapcsolt íróeszköz rajzolja a vett kódokat; elegánsan megoldva a vett üzenet dokumentálását. A lehető legegyszerűbb egydimenziós (soros) átvitellel működik (hasonlóan a mellőzött csomó- és rovásíráshoz). Morse olyan egyszerű kódrendszert talált fel, amely megtanulható, emberi aggyal (megfelelő sebességhatárok között) kódolható, dekódolható (a kézíráshoz hasonlóan). Adáshoz elegendő egy nyomógomb, kapcsoló. Eredetileg a vevőoldalon óraművel húzott papírszalagra elektromágneshez kapcsolt íróeszköz rajzolja a vett kódokat; elegánsan megoldva a vett üzenet dokumentálását.

10 Alkotók: Alkotók: Lasetzky Márton Lasetzky Márton Varga Dániel Varga Dániel Készült a támogatásával Készült a támogatásával


Letölteni ppt "Thomas Alva Edison 1847 febr. 11- 1931 okt.18 Milan- West Orange."

Hasonló előadás


Google Hirdetések